Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Beleegyeztek a lengyelek a kedvezményesáfába

Többnapos huzavona után Lengyelország beleegyezett abba, hogy nem vétózza meg a munkaigényes szolgáltatások kedvezményesáfa-lehetőségének meghosszabbításáról a múlt héten született uniós megállapodást.
Az erről szóló bejelentés az után hangzott el, hogy Bécsben tárgyalt az Európai Unió osztrák soros elnökségének képviselője, Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter Zyta Gilowska lengyel pénzügyminiszterrel és Kovács László adópolitikai és vámügyi felelőssel. Az egyezmény csak akkor léphet életbe, ha mind a 25 tagállam egyetért vele, ám az utolsóként tétovázó Varsó hétfő este még nemleges választ küldött Brüsszelbe.

Az EU-pénzügyminiszterek múlt heti ülésen született, feltételes – az akkor vonakodó három ország beleegyezésétől függő – megállapodás révén az eddigi kilenccel szemben immár minden régi és új EU-tagországnak megnyílik a lehetősége, hogy a szóban forgó munkaigényes szolgáltatások esetében alkalmazhassa a kedvezményes áfakulcsot.

Ha nem jött volna létre a megállapodás, a brüsszeli bizottságnak szabálysértési eljárást kellett volna indítania minden olyan ország ellen, amely továbbra is alkalmazza a kedvezményes, 15 százalék alatti kulcsot, mert az ezt engedélyező korábbi döntés 2005 végén lejárt. A lengyel beleegyezéssel a megállapodást 2010 végéig meghosszabbítják.

Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai és vámügyi felelőse elégedett a megállapodással. A magyar biztos hangsúlyozta, hogy a két lehetséges forgatókönyv közül a jobb valósult meg. Leszögezte: azzal, hogy igent mondott, nemcsak Lengyelország, hanem a 24 másik EU-tagállam is nyert, hiszen mindegyikük hozzájuthat az abból származó előnyökhöz.

Az előnyök közül Kovács László kettőt emelt ki: 2010 végéig alkalmazhatók a kedvezményes áfakulcsok a munkaigényes szolgáltatásokra, de – mint mondta – nemcsak az ebben eddig is részt vevő kilenc régebbi tagállamban, hanem bármelyik régi vagy új tagországban is, amely igényt tart erre a lehetőségre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordítottunk a receptversenyen

A Győr és Mosonmagyaróvár Régió Szakácsklub már a novemberi szakácsolimpiára készül. Tovább olvasom