Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Beletört a multi bicskája a magyar üvegbetonba

Az üvegbeton feltalálója, Losonczi Áron maga alá gyűrte a találmányát elbitorló német multinacionális vállalatot, a HeidelbergCement AG-t.

Szinte mesébe illő eredmény született a közelmúltban a honi iparjogvédelem történetében. Losonczi Áron, a köznyelvben csak üvegbetonnak hívott találmányával megjárta a poklot, ám a nemrég született jogerős bírósági ítélet szerint mégis kiütötte a nála összehasonlíthatatlanul több pénzt és jelentős kapcsolatokat megmozgatni képes német cementipari multit, a HeidelbergCement (HeCe) AG-t - számolt be a nol.hu. A történet persze bonyolult és nyakatekert, ám a Münchenben tavaly ősszel megszületett bírósági ítélet egyértelműen fogalmaz. Az ipari óriás bitorolta a csongrádi fiatalember találmányát, vagyis a fényáteresztő betont, mert a németek által piacra dobott termék Losonczi használati mintaoltalmának oltalmi körébe esett.

A lap szerint a magyar feltaláló kálváriája még 2006-ban kezdődött a HeidelbergCementtel, miután a találmánya nemcsak a hazai, hanem egy csapásra a nemzetközi építőipari életbe is berobbant. A Time magazin például 2004-ben az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette az optikai szálak felhasználásával készülő fényáteresztő betont. Ezt követően szakmai elismerések és díjak garmadát szerezte meg a Litracon, s amellett, hogy Losonczit jó pár külföldi konferencián előadóként kérték fel, nagy nemzetközi vállalatok is keresték a kegyeit. Ezek egyike volt a HeidelbergCement AG.


A német óriás képviselőivel rendkívül ígéretesen, bár hosszadalmasan haladtak a tárgyalások. A több mint nyolc hónapos egyeztetéssorozat végén azonban a társaság nem írta alá Losonczival a szabadalmi licenciaszerződést, és továbbállt. Ez önmagában még nem jelentett volna nagy bajt, az már annál inkább, hogy a lényeget "magukkal vitték" a magyar feltaláló csongrádi műhelyéből.

A bíróság tavaly októberben a pert Losonczi javára eldöntötte és lezárta. Ítéletében elutasította a német cég felfüggesztési kérelmét, és megállapította, hogy a kereset helytálló, azaz a HeCe bitorolta a magyar találmányt, és a céget eltiltották a találmány minden további jogellenes használatától. Ám azt, hogy a jogi helyzet mennyire összetett volt, jelzi: az indoklás az ítélet kihirdetése után csak több mint egy hónappal később született meg - fejtegette a Népszabadságnak Lantos Mihály. Ráadásul a 25-ből 20 oldalon azt magyarázzák, hogy az ipari óriás megsemmisítési kérelme miért nem volt megalapozott. Noha az ítélet jogerőre emelkedett, újabb nehéz fordulók jönnek. A kártérítés mértékének megállapítása még hátravan, s ez adja az ügy másik pikantériáját.

Mint azt korábban a delmagyar.hu megírta, a per ellenére nem pártoltak el a megrendelők a csongrádi üvegbetontól a szabadalmi vita miatt: Losonczi Áron több kontinensre szállít Litracon elemeket. Például az Egyesült Államokban egy veterán emlékmű készült a Losonczi nevével fémjelzett üvegbetonból.  

Olvasóink írták

 • 7. benq 2009. február 15. 09:49
  „gratulálok én is...sok sikert
  építsünk közösen....
  http://mrahalom.myminicity.com/ind”
 • 6. szogi60 2009. február 15. 08:19
  „Gratula Losonci úrnak,és kitartást a továbbiakhoz!Talán egy Német Biróság megitéli azt a kártéritést ami elég lesz ahhoz hogy terveit megvalósithassa!”
 • 5. StatusQuo 2009. február 14. 18:10
  „Nekem is van sokkal kisseb ötletem félig megvalósitva de éppen ilyenek miatt asszem a sirba viszem!”
 • 4. Otaku 2009. február 14. 17:32
  „Le a kalappal!”
 • 3. aranka2 2009. február 14. 16:09
  „Az természetes, hogy egy behemót állat megpróbálja kihasználni erőfölényét, az viszont nagyszerű, hogy nem sikerült neki! Sok sikert, kitartást Losonczi úr!”
 • 2. babocska 2009. február 14. 14:09
  „Mocskos bitorlók,volt képük sajátjuként eladni a találmányt.Könnyü lenne ingyen más feltaláló dolgával üzletelni.Amibe semmit sem fektetnek,csak magukhoz veszik.Hatalmas kártéritést kérnék,már azért is amiért ilyen pofátlanok voltak. Ja kérem ez a nyugat,nyalják ám az alsó részüket kormányunk tagjai is.”
 • 1. achilleus 2009. február 14. 11:45
  „Minimum 5 milliárd euró, a rohadt bitorlók és- nem mellesleg - tolvajok, ennyit fizessenek neki, és főképp a meghurcoltatásért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ophélie apja: ez nem öngyilkosság!

A Dunába fulladt francia lány, Ophélie édesapja nem hisz abban, hogy lánya öngyilkos lett. Francis… Tovább olvasom