Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Belföldre nehezebb utazni az internettel

Külföldi utazást sokkal könnyebb az interneten megszervezni, mint a pár napos belföldi pihenéshez szükséges információkat beszerezni. Ennek ellenére, aki kitartó, és átnéz tucatnyi weboldalt a hazai lehetőségekről, esetleg megtalálja közöttük azt a néhányat, amely használható.

Azt, hogy milyen a jó turisztikai honlap, az utazásban jártasok azonnal megmondják. Adjon választ arra, hova érdemes menni, milyen látnivalók, érdekességek, nevezetességek vannak a helyszínen és a környéken, illetve a pihenésünk ideje alatt milyen programok, rendezvények közül lehet válogatni. Ehhez képest leül a magyar az internet elé – már akinek van – és hosszú órákat tölt el azzal, hogy találjon néhány használható honlapot, olyanokat, amelyek komplex módon igazítanak el a belföldi turizmusban. Akinek ez nem sikerül, összevissza ugrál a szállodák, egyéb szálláshelyek, az önkormányzatok és részinformációkat tartalmazó honlapok között, úgy próbálja összeállítani a pihenését.

Diákok hátrányban

Noha számtalan honlapon tallózhatunk, a legtöbb oldalon a többcsillagos szállodák és a panziók mellett nem lelhetők fel az olcsó lehetőségek. Bizton állítható, hogy például a diákok nem találják meg az interneten a számukra megfelelő szállásokat: a legtöbb helyen magasak az árak, van, ahol személyenként több tízezer forintba kerül a szoba egy éjszakára.

A honlapok másik nagy hibája, hogy szinte kivétel nélkül csak keresőprogram található rajtuk. Ha valaki a számítógép előtt ülve szeretné kiválasztani, hová is menjen kikapcsolódni, nem igen tud választani. A travelindex.hu-t például akkor használhatjuk hatékonyan, ha pontosan tudjuk: Veszprémbe, Szilvásváradra vagy Sopronba szeretnénk utazni. Hasonló elven működik a gyaloglo.hu is. Rengeteg hely közül választhatunk – gyakorlatilag hazánk összes városa és települése megtalálható a honlapon –, de igen kevés az olyan város, település, ahol szálláslehetőséget kereshetnénk. Jobbára a helység története, kultúrája szerepel a lapon.

Régiók szerint

Valamivel jobb rendszert alkalmaz a szallasinfo.hu. Ezen a lapon ugyanis egy Magyarország-térképen ráklikkelhetünk a kívánt régióra, ezután nagyjából az öszszes régióbeli jelentősebb szálláshely megjelenik. A szálláshelyek kiválasztásakor az adott szálloda, panzió honlapja jelenik meg, emiatt nem egységes a kép: weboldaltól függ, mennyi tájékoztatást ad a vendégeknek.

Jellemző, hogy a honlapokon nem szerepel semmi információ arról, hol fekszik a település, hogyan lehet eljutni oda autóval, vonattal. Ebből a szempontból üdítő kivételt jelent ez alól a datanet.hu/ftur. Ezen az oldalon kizárólag a falusi turizmus lehetőségei közül választhatunk, de a keresőprogramban nemcsak a szálláshelyek szerepelnek, hanem fotógaléria, több Magyarország-térkép és MÁV-info is. Az árlap roppant részletes, és az is szerepel rajta, hol lehet kutyát, macskát is elszállásolni.

A legbővebb adatbázis

Minden más felkeresett honlapnál komolyabb adatbázisa van a vendegvaro.hu-nak, amelyen a mintegy 3200 magyarországi település közül több mint 2100 megtalálható. Ráadásul egy térképen azt is azonnal látja az érdeklődő, pontosan hol helyezkedik el a kinézett úti cél. A helytörténet, a múzeumok, műemlékek, természeti értékek mellett találunk információt a megközelítés lehetőségeiről, a szálláshelyekről, a különféle turisztikai szolgáltatásokról, szórakozási lehetőségekről is. A honlapon több mint száz ifjúsági szálláshely között válogathatnak a fiatalok és a kirándulni szeretők. Összességében tehát elmondható, hogy a vendegvaro.hu egyike azoknak a honlapoknak, amelyre nyugodtan hagyatkozhatunk utazásunk megszervezésekor.

A honlapgyűjtemények hátránya, hogy szinte ellenőrizhetetlenek – az utazasinfo.hu tipikusan ilyen. Nagyon kevés hely található, ráadásul csak a szállás címe és a hozzá tartozó honlap szerepel itt. Az egyes oldalak azt mondják magukról, amit fontosnak tartanak: van, amelyik csak német nyelven olvasható.

Sok honlap, kevés eredmény

Összességében elmondható, hogy az utazni vágyó a bőség zavarával küszködik, annyi helyen kutakodhat megfelelő szállás után. Hamar kiderül azonban, hogy ezek egy része egyszerűen használhatatlan (mint a letsgo.hu, ahol az egyetlen választható úti cél Málta, s egyéb pontosítást nem is lehet megadni), vagy körülményes (gyaloglo.hu), vagy nem lehet túl sok mindent megtudni a helységről. Ugyanakkor a szállásfoglalás szinte minden oldalon on-line is megoldható, de természetesen a levelezési cím és a telefonszám is megtalálható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangokkal és fényekkel írt öröm

Együtt a zene, a tánc, a fotó és a képzőművészet, valamint a tudomány. Szombaton a győri Művészetek… Tovább olvasom