Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Belső szabadságra menni

Kitűnőek ellazulásra is – bár nem e célból készültek, hanem ismeretterjesztésre – a madártani egyesület kiadásában megjelent madárhang CD-k. A madárhangfelvételek az orvos-természetgyógyász szerint is hasznosíthatók relaxációra.
Most jelent meg az Éjszaka hangjai című CD
Négy olyan madárhang CD kapható Magyarországon, amely – bár nem relaxáció céljából készült – ellazulásra is kitűnő. Ezek: a Madárdalok a kertben és a ház körül, illetve a Madárdalok Magyarországon 1., 2., 3. Készítőjük, Zsoldos Árpád mondja: túl azon, hogy narrátor nem kommentálja a madárhangokat, szünet sincs a különböző madarak hangjai között, s ez kitűnően alkalmassá teszi a CD-ket az ellazulásra. Az alkalmasságot tovább fokozza: a természet egyéb, különböző hangjai is hallatszanak a háttérből, a szél motozása a lombok között, a rovarok zümmögése, tücsökciripelés, és így tovább. S miért jó relaxációra a madarak hangja?

A válaszhoz vissza kell mennünk évmilliókkal ezelőttre, az ember kialakulásának korába. Az embernek sokféle ellensége volt, de ha madarak énekeltek a környéken, biztos lehetett benne: nem ólálkodik ragadozó a közelben, és égiháború sem közeledik – nyugodtan el lehetett lazulni. A frissen megjelent, Az éjszaka hangjai című CD-re ugyan nem lehet relaxálni, mert az egyes hangokhoz narrátorszöveg is kapcsolódik, de arra kitűnő, hogy megismerjük az éjszaka titokzatos hangjait. S ha kiülünk a teraszra a fák alá, akkor nem kell a fejünket törni azon, vajon mi szólhat, hanem átadhatjuk magunkat a relaxációnak. A CD-k a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti üzletében rendelhetők meg.

Nemcsak a madárének alkalmas ellazulásra – persze –, hanem a szél, vízesés, a tenger, a bálnák vagy éppen a tibeti harangok hangja is. Hogy kinek melyik válik be leginkább – ki kell próbálni. – Relaxáció közben el kell képzelni a víz, a virágok, a növényzet illatát, a szél mozgását a bőrön, és a lombok közt a madarakat. Öt-tíz perc múlva az ember nehéznek érzi a tagjait, úgy érzi, képtelen volna egyetlen mozdulatot is tenni. Ha eszünkbe jutnak a gondok, problémák, nem szabad megragadni őket, el kell őket engedni, „ki kell őket lélegezni" – hívja föl a figyelmet dr. Nickle Anne, a Fazekas Gyógycentrum egyik igazgatója, orvos-természetgyógyász. Relaxációra mindennap célszerű időt szánni. Olyan nem létezik, hogy valakinek nincs tíz perce erre. „El kell engedni" a konfliktusokat, mintha belső szabadságon lennénk, tíz perc „szabadságsűrítmény" mindenkinek jár – amikor az ember olyan szabad, mint a madár. Fontos, hogy relaxáció közben a kezek, lábak ne érintkezzenek se egymással, se a törzzsel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc év a városért

„ Harminc év szóban és írásban a városért” címmel jelent meg dr. Nagy György, a… Tovább olvasom