Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Belügyes cinkostársai fedezik Ratko Mladic bujkálást

A szerb hatóságok azért nem tudják elfogni a srebrenicai népirtással és Szarajevó lövetésével vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, mert a szerbiai miniszterelnök háborús bűnözők cinkostársaival töltötte meg a szerb belügyi szerveket és titkosszolgálatot.
A belgrádi belpolitika berkeiben igen járatos James Lyon, a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) balkáni képviseletének vezetője a Dnevni Avaz című szarajevói napilapban hétfőn megjelent interjújában beszélt erről. "... ha Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnök el is akarná fogni Ratko Mladicot, nincs kit utasítania erre, mert leváltotta az összes embert a rendőrségnél és a titkosszolgálatnál, akiket Zoran Djindjic (néhai szerbiai miniszterelnök) idején neveztek ki, helyükre pedig azoknak a háborús bűnözőknek a cinkostársait tette, akik garázdálkodtak a Balkánon" - mondta Lyon.

A korábbi tekintélyes nyugati politikusokat és diplomatákat tömörítő ICG tisztségviselője szerint a szerb kormány előtt 2004-ben és 2005-ben is ismert volt a szökevény holléte, de nem akarták elfogni. "Miért tennék ezt most, mi változott azóta? A rendőrség, a BIA és a hadsereg nincs polgári ellenőrzés alatt. Ezért van okom kételkedni abban, hogy ezek az intézmények teljesítenék a parancsot, nem is beszélve Mladic elfogásáról" - mondja Lyon.

A rendőrség berkeiben igen járatos, legolvasottabb belgrádi napilap, a Vecernje Novosti hétfőn azt írta nyomozati forrásokra hivatkozva, hogy "hallgatnak, mint a némák" Mladic állítólagos bújtatói, akiket az elmúlt hetekben tartóztattak le. A lap szerint a tábornok 11 állítólagos cinkostársából nem sikerült kiszedni egyetlen új információt sem. Mindnyájan cáfolták, hogy bújtatták a szökevényt. Azt állították, hogy nem látták Mladicot, amióta nem jelenik meg nyilvános helyeken, vagyis 2001 vége óta nem találkoztak vele.

A Novosti informátora elismerte, hogy a szakszolgálatok birtokába jutottak bizonyos információk Mladic egészségi állapotáról, testőreiről, rejtekhelyeiről és bújtatóiról, de ezek mind olyan adatok, amelyek három-négy évvel ezelőtt voltak időszerűek. A politikusok bíztató kijelentései ellenére ezek az információk semmit sem segítenek a nyomozásban, és a hatóságoknak jelen pillanatban nincsenek megbízható információk Ratko Mladic hollétéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot,… Tovább olvasom