Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Belvíz 242 ezer hektáron

Négy településen újabb 16 embert kellett kitelepíteni a belvízzel elöntött, illetve a szélvihar miatt összedőlt házukból az elmúlt 24 órában – közölték a katasztrófavédelem képviselői szerdán.
A Hajdú-Bihar megyei Derecskéről ketten, a Pest megyei Törtel településről hárman, a dél-borsodi Négyes településen pedig két idős német házaspár kényszerült elhagyni otthonát a belvíz miatt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádvécsén hét ember otthonát rombolta le a szélvihar. Itt az öt gyermek és a két felnőtt számára az önkormányzat biztosított szállást. Így eddig összesen 194 ember kényszerült elhagyni otthonát, és 31 településen 45 ingatlan vált lakhatatlanná. A belvízzel elöntött terület nagysága 242 ezer hektár, ebből 134 ezer hektár vetés és szántó. A vízügyi igazgatóságok 72 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség. Ebből 17 szakaszon elsőfokú, 40 szakaszon másodfokú, és már 15 szakaszon harmadfokú a védekezés. Megelőző védekezést 10 szakaszon folytatnak a szakemberek.
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint árvízveszély sehol sem fenyegeti a lakosságot és a hóakadályok is megszűntek, az országban minden út járható és valamennyi település megközelíthető. Apadás kezdődött a Kraszna alsó szakaszán, ahol a teljes védvonal mentén továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség – közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke szerdán. A Kraszna gátjainál több helyen altalajszivárgás fordul elő. A többi szabolcsi folyó közül a Tisza Vásárosnaménynál 35 centimétert apadt az utóbbi 24 órában, a Szamos Csengernél 34 centit, a Túr pedig Garbolcnál 11 centimétert, s mindenütt készültségi szint alatti a vízmagasság. Továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón, Bucsa és Nádudvar között. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb madárinfluenza elleni védőkörzetek Bács-Kiskunban

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint a Hercegszántó és Dunaföldvár… Tovább olvasom