Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Bemutatott a gyalogos a szirénázó mentőautónak - videóval

Gyakran előfordul, hogy a gyalogosok - többnyire akaratlanul - akadályozzák a szirénázó mentő-, tűzoltó- vagy rendőrautót, amikor átmennek előttök az úton. Arra is van példa, hogy valaki szándékosan áll a kéklámpás jármű elé. A Lánglovagok Egyesület a gyalogosok figyelmét kívánja felhívni arra, hogy a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveknek szabad utat kell adni.
A Lánglovagok Egyesület tavaly indította a kampánysorozatát, hogy a közlekedésben részt vevők ráébredjenek, a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveknek milyen fontos szabad utat adni, az elsőbbségadás elmulasztása értékes másodpercek, percek elvesztegetését okozhatják az élet- és vagyonmentésben, de rendkívül balesetveszélyes helyzetet is teremthetnek.

A kampány folytatásaként a Lánglovagok Egyesület most a gyalogosokat kívánja megszólítani, mivel rendkívül gyakran fordul elő, hogy nem kellőképpen mérik fel a közeledő kéklámpás jármű sebességét és távolságát, s úgy gondolják, még - akár rohanva - átérnek előttük. Vagy éppen a különféle riasztók és a városi forgatag okozta zajban tudomást sem vesznek a szirénaszóról, és megfelelő körültekintés nélkül vágnak át az úton.

Ahogy az autósokra, úgy a gyalogosokra is vonatkozik az elsőbbségadás kötelezettsége. Hiába van zebra, hiába mutat szabad jelzést nekik a lámpa, ha jön egy szirénázó tűzoltóautó, rendőrautó vagy mentőautó, nincs helye a latolgatásnak, sosem szabad lelépni a járdáról, illetőleg minél gyorsabban szabaddá kell tenni az utat.

Ennek ellenpéldáját mutatja az a kisfilm, amelyet Maár Csaba, a Lánglovagok Egyesület pártoló tagja készített Budapesten, a Nyugati téren (a narrátor Dallos Tamás, az egyesület alelnöke). A videón látható, amint egy gyalogos nemhogy nem ad szabad utat a szirénázó mentőnek, hanem még alpári módon a nemtetszését is kinyilvánítja.

A videóért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. ZúzÓ 2010. március 31. 05:43
  „Kíváncsi lennék, ha a csóka anyját vitték volna, akkor is beintett volna e ???”
 • 20. flexsnake 2010. március 30. 23:54
  „ÉS az ilyen alkoholista hajléktalanok EÜ ellátását mi adófizetők álljuk 100%ig. Közben a 30%os adózó nem kap csak alapellátást ha éppen haldoklik.”
 • 19. joy 2010. március 30. 22:13
  „Szerencse, hogy nem 1-2 ilyen baromagyú határozza meg az országot, és nem általuk ítéltetünk meg a világban. Mindenhol akadnak tébolyultak.”
 • 18. szilvi650219 2010. március 30. 21:52
  „A figyelmesség és a tolerancia nem igazán működik hazánkban.Sokan csak akkor jutnak el e téren eddig, amikor már nekik is szükség volt a "villogósokra"”
 • 17. h65535 2010. március 30. 21:47
  „Mit vársz egy alkoholista hajléktalantól!? Tipikus bunkófajta a mutogatós.”
 • 16. macs 2010. március 30. 19:41
  „"Tudod, furcsa, de éppen ma toltak át két alkalommal is egy-egy bevásárló kocsit a lábamon, mert löktem félre egy előttem haladó, nehezen mozgó hölgyet." A mondat helyesen:
  Tudod, furcsa, de éppen ma toltak át két alkalommal is egy-egy bevásárló kocsit a lábamon, mert NEM löktem félre egy előttem haladó, nehezen mozgó hölgyet."”
 • 15. E! 2010. március 30. 19:40
  „14. deszkás 2010.03.30. 19:33
  És mi történik ha egy ilyen barom felül a kerékpárra?Megsúgom:szarik mindenre neki NEM KELL TUDNI A KRESZ ALAPJAIT SEM!

  nem baj, lesz ideje megtanulni, míg összeforrnak a csontjai...”
 • 14. deszkás 2010. március 30. 19:33
  „És mi történik ha egy ilyen barom felül a kerékpárra?Megsúgom:szarik mindenre neki NEM KELL TUDNI A KRESZ ALAPJAIT SEM!”
 • 13. samsung10 2010. március 30. 19:07
  „Még nem lesz rend .Nem változik semmi .Hoszu évek alatti elbutulás .Az alapvetö elvárások betartása sem müködik .”
 • 12. mákosrétes 2010. március 30. 19:03
  „macs 2010.03.30. 18:34

  Ugyanarról beszélünk,csak másképpen”
 • 11. gabesz77 2010. március 30. 18:51
  „Egy nagy fülest rögtön megérdemelt volna az illető...csak úgy nevelő szándékkal...”
 • 10. E! 2010. március 30. 18:44
  „Hát, ahhoz is ész kell, hogy az ember kimásszon egy gyorsan haladó, villogó, szirénázó baromi nagy izé elé, ami adott esetben tűzoltó/mentő... Evolúciós zsákutca az ilyesmi :P”
 • 9. eurocyberfilm 2010. március 30. 18:41
  „Tudom hogya kéklámpás autók sürgős esetekhez vonulnak ki.De a kreszben is az olvasható ha lehetséges akkor
  engedjük el őket.Sok példa volt már rá itt Szegeden is hogy két szirénáző autó ütközött egymással.Számúkra is érvényes az ésszerűség és hogy úgy közlekedjenek hogy mások életét ne vezéjeztessék,vagy nem?
  MIért írom is ezt.
  Személyes példám:
  A Mars tér előtt piros lámpánál állok gkval előttem gyalogosok kelnek át,baloldalt a másik sávban sg,tömött sávban,letérni legfeljebb a gyalogosok közé tudtam volna,álok és várom hogy zöldet kapjak és nehogy elüssek egy gyalogost azért hogy elengedjem a mögöttem lévő szirénázó kékfénnyel közlekedő mentőt.
  Feleségem orvos ismerem miért kell rohanni,de ha nem tudtam kitérni akkor meg kellet várnom a zöldet.
  Utánna melettem elhúzva sietve még volt ideje a a mentősfiúnak hogy lelessítson és nekem mutasson be.
  Lehet hogy kivétel de a kék villógó sem jogosít fel mindenre .”
 • 8. macs 2010. március 30. 18:34
  „mákosrétes,
  "De hát azt mondják válságban van a társadalom."
  Ez biztos így van? Nem csupán egy "trendi" kifogás a durvaságra, aroganciára, az idősebbek, gyengébbek iránti tisztelet minden hiányára?
  Tudod, furcsa, de éppen ma toltak át két alkalommal is egy-egy bevásárló kocsit a lábamon, mert löktem félre egy előttem haladó, nehezen mozgó hölgyet.
  Az is furcsa, hogy a buszon a nagy pocakkal felszálló kismamának idősebb nők adják át a helyet. Persze kiabáltak már le idősebbek, mert nem adtam át a helyem, aztán bocsánatot kértek, mert amikor felálltam meglátták a gipszet a lábamon.
  Szerintem, nem válság van, csupán sokan úgy gondolják a figyelmesség, udvariasság valami elavult, szégyelni való dolog, pedig ez nincs így.”
 • 7. gabesz77 2010. március 30. 18:33
  „Sajnos a helyzet egyre rosszabb lesz...a gyerekek manapság már úgy nőnk fel, hogy a KRESZ legalapvetőbb szabályait sem ismerik...miért? Mert például technika óra helyett - ahol ezzel a témával is foglalkozni kellene - mindenféle mást tartanak.”
 • 6. mákosrétes 2010. március 30. 17:40
  „Nem (csak) büntetni ,hanem főleg nevelni kellene és példát mutatni az embereknek,gyerekeknek.
  De hát azt mondják válságban van a társadalom.
  Igazuk van.
  Sajnos.
  Vannak társadalmak, ahol ez működik.
  Szándékosan nem írtam nyugatot,mert keleten is van rá példa.”
 • 5. Lúdasmatyi 2010. március 30. 17:35
  „Egy szerencsétlen hajléktalan volt aki úgy szétitta az agyát, azt sem tudja,hogy melyik bolygón van.Lehet hamarosan miatta fog szirénázni a mentő!Kár ,hogy egy ember ide jut!”
 • 4. belaba 2010. március 30. 17:18
  „Teljesen hétköznapi gyalogos magatartás, mióta bekódolták az elméjükbe hogy a zebrán elsőbbségük van. Nem is a jogszabállyal van a gond, hanem azzal, hogy szegénykéim 80%-a nem fogott még kormányt, szóval agyrém amit művelnek.
  Át kellene "magyarosítani" ezt a jogszabályt, míg nem lesz néhány komolyabb baj belőle...”
 • 3. sziszka1 2010. március 30. 16:24
  „<moderláva> meg az ilyen ember, mert nem ér ki érte időben a mentő, mert egy másik barom hasonlóan feltartotta!”
 • 2. varadipal 2010. március 30. 15:57
  „Majd ha a gyalogos a mentő utasa lesz, vagy a háza ég, esetleg éppen kirabolják, ráébred, hogy ez a szabály miért született.A jogalkotó nem gondolta, hogy van olyan primitív ember is, akinek ez a rendelkezés magyarázatra szorul. Régen a rendőrjárőr ráfütyült a gyalogosra ha szabálytalan volt, magához rendelte, és ha kellett helyszíni bírsággal sújtotta. Akkor még volt rendőr az utcán, annak volt tekintélye, és az emberek tisztelték egymást és a szabályokat. Most csak egyszerűen demokrácia meg kétkezi könyöklés van.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faluőröket támadtak meg Prügyön

Kést rántott egy férfi a járőröző faluőrökre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prügyön, sérülés nem… Tovább olvasom