Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Bemutatta az államfő adatvédelmi biztos jelöltjét

Jóri András jogászt, korábbi adatvédelmi szakértőt javasolja adatvédelmi biztosnak Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő kedden mutatta be személyesen jelöltjét a parlamenti pártok képviselőinek, de döntését már június 25-én meghozta és nyilvánosság elé tárta.
Szili Katalin, Házelnök tájékoztatása szerint akár szeptember végén szavazhatnak a képviselők Jóri András megválasztásáról.

Sólyom László köztársasági elnök még június 25-én nyilvánosságra hozta, az Országgyűlés elnökének küldött átiratában, hogy dr. Jóri András ügyvédet jelöli adatvédelmi biztosnak. Mivel a parlament nyári szabadságát töltötte, Sólyom László most mutatta be jelöltjét a pártok képviselőinek. Az államfő Jóri András bemutatásakor azt mondta, hogy jelöltje minden szempontból megfelel a jogi kritériumoknak. Több mint 10 éves tapasztalata van adatvédelem területén és pártatlansága is vitán felül áll, nem lehet összefüggésbe hozni egyetlen párttal sem.

A korábbi gyakorlatának megfelelően Jóri András személyéről sem egyeztetett előzetesen az államfő a pártokkal, de mint mondta mivel nyár elején nyilvánosságra hozta döntését, volt idejük tájékozódni.

Jóri András 1972-ben született Szegeden, az ELTE jogi karán szerzett jogász diplomát. Jelenleg adatvédelmi, informatikai jogászként, illetve az Internetszolgáltatók Tanácsának jogi tanácsadó testületében dolgozik. 1997-2000 között az adatvédelmi biztos irodájában dolgozott, adatvédelmi szakértőként.

Jóri András jelölése előtt az elnöki hivatal még nyáron konzultált adatvédelemmel és információszabadsággal foglalkozó civil szervezetekkel is.

Az adatvédelmi biztos személyéről a tavaszi ülésszakban négyszer is szavazott az Országgyűlés, azonban egyik esetben sem kapta meg a jelölt a szükséges kétharmados többséget. Szili Katalin, Házelnök tájékoztatása szerint akár szeptember végén szavazhatnak a képviselők Jóri András megválasztásáról. A találkozón az MSZP képviseletében Lendvai Ildikó, frakcióvezető, az SZDSZ részéről Kóka János, frakcióvezető, Navracsics Tibor, Fidesz frakcióvezető, Semjén Zsolt a KDNP elnök -frakcióvezetője és Hock Zoltán, az MDF frakcióvezető - helyettese volt jelen.

Az öt parlamenti párt nevében Lendvay Ildikó a szocialisták frakcióvezetője azt mondta, hogy a pártok képviselőcsoportjai külön-külön meghívják frakcióülésükre Jóri Andrást. A képviselőcsoportok ezután alakítják ki álláspontjukat. Az országgyűlés szeptember 29-én szavaz az adatvédelmi biztosról - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. verébpisti 2008. szeptember 17. 13:19
    „Adatvédelmi biztos..hm, majd az ük unokánk megtudja milyen segfelyek loptak bűnöztek...szabadon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták az M3-as autópályát Nyíregyházánál

Lezárták az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalát Nyíregyházánál egy kamion műszaki mentése… Tovább olvasom