Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Bemutatták a Marian Cozmáról szóló könyvet

Semmit Isten nélkül címmel jelent meg könyv Marian Cozma, az MKB Veszprém sportklub és a román kézilabda válogatott februárban meggyilkolt tagja emlékére.
A 2000 példányban megjelent, 145 oldalas könyvet szerdán mutatták be Veszprémben. A könyvnek három szerzője van: Baróti Judit, a bukaresti magyar nyelvű középiskola magyar irodalom tanára, valamint Darcsai István és Donát Tamás veszprémi újságírók.

Veszprém máig nem tudta feldolgozni a tragédiát, annak hatását.

Úgy érezzük, hogy a "lelkünket vérezteti ki" ez a fájó, megrázó eset - mondta Debreczenyi János, a város polgármestere. Kiemelte: bízik abban, hogy amikor Marian Cozma édesapja, Petre kezébe veszi a könyvet, úgy érezheti, talán egy kicsit visszakap a fiából.

Petre Cozma a könyvbemutatón mindenkinek köszönetet mondott, aki "szépen gondol a fiamra". A könyv bemutatóján jelen lévő európai hírű kézilabdázókhoz szólva azt mondta: "a feleségemmel a gyerekeinknek nevezünk benneteket, tudjátok, mennyire szeretünk titeket, meghajlok előttetek".

A szerzők egyike, Donát Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyv legfontosabb mondata a 107. oldalon található, ahol a nyomozást vezető alezredes azt mondja: "mindent bizonyítani tudunk!"

Darcsi István az MTI-nek elmondta: a könyv címéül Marian Cozma hitvallását, jelmondatát választották, ami a bal karjára volt tetoválva: Nihil sine Deo, azaz Semmit Isten nélkül. Hozzátette: jól ismerte Marian Cozmát, aki "csodálatos fiatalember és nagyszerű sportoló volt".

Baróti Judit tanárnő Marian Cozma családjával, romániai klubja, a Dinamo Bukarest vezetőivel, játékosaival készített interjúkat. Elmondta, hogy az édesapa, Petre Cozma és Marian testvére által mondottakat még ma sem tudja sírás nélkül végigolvasni.

A könyvben a Marian Cozma romániai klubjának vezetői és játékosai mellett természetesen megszólalnak a veszprémi klub vezetői - köztük Mocsai Lajos vezetőedző -, továbbá Gyenesei István sportot felügyelő volt önkormányzati miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a gyilkosság vezető nyomozói, több törzsszurkoló és természetesen veszprémi játékostársai is. A hatalmas, 2 méter 11 centi magas sportolót talán Eklemovics Nikola és Ilyés Ferenc jellemezte a legjobban; előbbi szerint "sohasem szomorkodott, mindig fülig ért a szája", az Erdélyből származó Ilyés pedig úgy látta, "Marian egy kedves, nagy gyerek volt".

A könyv jövő márciusban Romániában is megjelenik.

Olvasóink írták

  • 1. Johnson 2009. november 25. 18:12
    „Rohadt mocskos állatok megölték! Megsirattam a srácot nagyon középkorú férfi létemre! Ha a biró életfogytigot ad neki,akkor kezet csókolok neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Koreába és Japánba látogat Sólyom László

Sólyom László köztársasági elnök a diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulóján a Koreai… Tovább olvasom