Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Bemutatták az Új Nemzedék Jövőjéért Programot

Fiatalokat segítő mentálhigiénés hálózat létrehozása és az ifjúság.hu információs portál beindítása is szerepel a kormány ifjúságpolitikai keretprogramjában, amelyet szerdán mutatott be Mihalovics Péter miniszteri biztos és Giró-Szász András kormányszóvivő.
Mihalovics Péter a 14 és 35 év közötti fiatalok problémáival foglalkozó dokumentumot bemutatva elmondta, hogy a keretprogram négy téma köré szerveződik: ezek a tudatos állampolgárság kérdése, az egzisztenciális problémák, a családalapítás és az ezzel összefüggő otthonteremtés, valamint a szabadidő eltöltése.

A tudatos állampolgárságot miniszteri biztos közlése szerint többek között a Magyar Nemzeti Ifjúsági Tanács felállításával képzelik el. Ez ernyőszervezetként fogná össze a magyar ifjúsági szervezeteket és képviselné a fiatalokat a kormány és az Európai Ifjúsági Fórum felé is.

Mihalovics Péter az otthonteremtés és a családalapítás kapcsán a bérlakás programot, a családi adózás támogatását és a forint alapú lakáshitelek lehetőségeinek kiszélesítését emelte ki, az egzisztenciális problémákkal kapcsolatban fontosnak tartotta a fiatalok karriertervezését, a szabadidő kapcsán pedig a biztonságos szórakozást, az elérhető kultúra és sportlehetőségek megteremtését. Beszélt arról is, hogy a program szerint létrehoznák a "Van kihez fordulnod" programot, amelynek célja egy internetes üzenetekre épülő mentálhigiénés hálózat létrehozása. A dokumentum szerint ebben a fiatalok anonim módon segítséget kérhetnek egy szakképzett mentortól, (a feladatra kiképzett pedagógusoktól), akiket a program Szabó Magda Abigél című regénye nyomán, utalva az internetes felületre "Ebigélnek" neveznének. A tervek között szerepel az ifjúság.hu információs portál létrehozása is, ami egy praktikus, fiataloknak szóló tartalommal kialakított internetes oldal lenne. Mihalovics Péter hangsúlyozta, hogy ismerve a jelenlegi gazdasági helyzetet, nem a központi költségvetés terhére akartak megfogalmazni reálisnak tűnő, de a jelenlegi helyzetben megvalósíthatatlan terveket, így a keretprogramban szereplő minden egyes projekt becsatornázható kiemelt Európai Uniós támogatási rendszerekből finanszírozható programokba.

Az MTI kérdésére, hogy a programokat milyen határidővel tervezik megvalósítani, az új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy a két kiemelt projekt, az ifjúság.hu és a "Van kihez fordulnod" program még idén, várhatóan szeptemberben elindulhat.

A program céljaival kapcsolatban hangsúlyozta: olyan Magyarország alapjait szeretnék lerakni, amelyben a fiatalok azt vallják, hogy "törődöm a hazámmal, mert pontosan tudom, hogy a hazám is törődik velem".

Giró-Szász András kormányszóvivő a program kapcsán arról beszélt: a magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy a pályakezdők itthon teremtsenek maguknak egzisztenciát, és részt vegyenek Magyarország megújításában. Hangsúlyozta, hogy a kormány számtalan nehézséggel küzd a nagy ellátó rendszerek elavultsága okán, ezeket többek között azért is kell alakítani, hogy a jövő nemzedékeket szolgálják.

A sajtótájékoztatón kiosztott több mint 80 oldalas dokumentumban többek között szerepel egy "Ifjúság karrier-életpálya" modellprogram, amely életvezetési és a pályaválasztási segítséget kíván nyújtani a fiataloknak három fő életszakaszban: 16 éves korban, majd az egyetem első éve után, illetve az egyetem utolsó éve előtt.

Emellett a program többek között fellendítené a cserkészmozgalmat, a fiatalok belföldi turizmusát és a támogatná a 38 éves múltra visszatekintő Cimbora című televíziós műsor újjáélesztését. Javaslatot tesznek egy "NeTVzz" kampány létrehozására is, amelyben hétvégén "iskolabusz jellegű járművekkel" gyűjtenék össze gyerekeket, hogy elvigyék őket a település fő közösségi helyszínére, ahol számukra szervezett kulturális programokon vennének részt.

Olvasóink írták

  • 1. újratöltve 2012. január 18. 13:30
    „Ez lesz az új Huckleberry Finn terv!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán-interjú a Bildben: Ellenszélben is kiállunk az értékeink mellett

A német lap részleteket közölt az Orbán Viktorral készített interjújából, amely teljes egészében az újság csütörtöki számában jelenik majd meg. Tovább olvasom