Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Bencze az önbíráskodás mellőzését kérte

Az önbíráskodás veszélyére hívta fel a figyelmet az országos rendőrfőkapitány a romák elleni támadások elkövetőinek felderítése kapcsán szervezett,rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón szombaton, Budapesten.

Az önbíráskodás veszélyére hívta fel a figyelmet az országos rendőrfőkapitány a romák elleni támadások elkövetőinek felderítése kapcsán szervezett, rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón. Bencze József azt mondta: meg kell nyugtatni a roma lakosságot, a félelmeiket el kell oszlatni, s ebben a roma vezetőknek kiemelt szerepük van. Arra a kérte a találkozón megjelenteket: működjenek közre annak érdekében, hogy "ne legyenek revansok". Hozzátette: nincs helye semmilyen "szabadcsapatnak" ebben az országban, legyen az roma vagy sem. Az OCÖ elnöke arról beszélt: a romák még mindig félnek.

Bencze szólt arról is, hogy nem támogatja az etnikai alapú polgárőrszervezeteket sem; ha egy roma szeretne részt venni a környezete védelmében, akkor erre a rendőrség vagy az Országos Polgárőr Szövetség keretén belül van lehetőség.

Több embert elfogtak a rendőrök önbíráskodás miatt és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket - mondta Bencze József. A rendőrfőkapitány konkrét számokról sem a gyanúsítottak, sem az ügyek esetében nem beszélt, csak annyit mondott, hogy több megyében is fordultak elő ilyen esetek az elmúlt hónapokban. Hozzátette: több eljárást kezdeményeznek önbíráskodás és közúti veszélyeztetés miatt.

Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is higgadtságra intette a romákat és arra kérte őket, hogy az eljárást hagyják a nyomozóhatóságra.

A romák környezetében sok a bizonytalanság, nem bíznak abban, hogy a romák elleni támadások miatt előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak elfogásával minden elkövető rendőrkézre került - mondta az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompár Orbán azt mondta, hogy a gyanúsítottak elfogása után is jelentek meg fekete terepjárók a cigánytelepek környékén és ez zavargásokhoz vezetett több településen. Mint hozzátette, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Pest megyében is történtek olyan esetek, amikor saját életüket és családjuk életét féltő romák ásóval, lapáttal felfegyverkezve állították meg ezeket a járműveket.

Hangsúlyozta: a sajtó ezt úgy állította be, mintha a romák kifejezetten bűncselekmény szándékával rontottak volna a kocsikra, holott félelmükben tették ezt. Kitért arra, hogy sok esetben dolgozni sem mertek elmenni a romák.

Turi András, az igazságügyi tárca szakállamtitkára leszögezte: a gyilkosságsorozat megszűnt, vége van ennek az etnikai eredetű bűncselekmény-sorozatnak. Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen esetek miatt ne maradjanak otthon a romák, menjenek el dolgozni, ellenkező esetben e réteg helyzete még kilátástalanabbá válik.

A Külügyminisztérium szerint anyagi haszonszerzés céljából szervezik ismeretlenek a magyarországi cigányok kivándorlását. Berta Krisztina, a konzuli főosztály vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy sem Kanada, sem az európai országok nem adnak menekültstátust a Magyarországról kivándorolni készülőknek, ezért a Külügyminisztérium nem tanácsolja a romáknak, hogy elinduljanak.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2009. augusztus 29. 15:07
  „,,Hozzátette: nincs helye semmilyen "szabadcsapatnak" ebben az országban, legyen az roma vagy sem."

  ,,Az OCÖ elnöke arról beszélt: a romák még mindig félnek."
  A nem romák is félnek néha ha romabűnözők támadják be őket. Ők is félnek. Senkinek nem kellene félnie. A bűnösöket viszont keményen el kell ítélni. Akkor is ha zöld, kék vagy éppen fekete vagy fehér. És akkor nem kell félni.”
 • 2. KovácsPistike 2009. augusztus 29. 13:11
  „Ezt most hallottam a rádión: Mit jelent a "THM"?
  "Te Hülye Marha."”
 • 1. dodó 2009. augusztus 29. 11:51
  „Ha majd fogadja benczejózsit I.Kálámpár Orbán OCÖ elnök, nagy tisztelettel előadhatja panaszát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes útzár az M3-as fővárosba vezető oldalán

Teljes útzár van az M3-as autópályán Bag és Gödöllő között a Budapestre vezető oldalon, mert egy… Tovább olvasom