Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Bencze József: 2009 a közterületi biztonság éve lesz

Erőszakosabb, de csökkenő mértékű bűnözéssel kellett szembenéznie a rendőrségnek 2008-ban. Az elmúlt évhez képest kevesebb bűncselekmény vált ismertté, főleg lopásból, csalásból és gyilkosságból volt kevesebb.
A garázda jellegű esetek száma nőtt. Az integrált rendőrség első évét csütörtökön értékelte Bencze József országos rendőrfőkapitány, aki ismertette a 2009-re vonatkozó terveket.

Az idei évben 10 százalékkal kevesebb bűncselekmény vált ismertté, mint 2007-ben. Főleg a lopások, csalások száma csökkent, de 10 százalékkal kevesebb gyilkosság, illetve gyilkossági kísérlet is történt. Nőtt azonban 5-5 és fél százalékkal a garázda jellegű erőszakos esetek száma, de körülbelül 4 százalékkal kevesebb történt közülük közterületen, mint tavaly.

Kiemelt ügy például a romák, illetve romák lakta házak elleni támadások nyomozása. Néhány esetben van már gyanúsított, de a legtöbb nyomozás még tart.

A rendőrség 2008-ban több sikeres akciót is tartott, ilyen volt a színesfémek illegális kereskedelme elleni két akció, vagy a körözési, illetve közlekedésbiztonsági akciók - mondta Bencze József.

A határőrség 2007-es integrációja után a rendőrségre hárultak a határrendészeti feladatok. 21 százalékkal csökkent az illegális bevándorlással kapcsolatos esetek száma. Jelentősen visszaesett a más uniós országokból visszatoloncoltak száma is. Ez azt jelenti, hogy az illegális bevándorlókat már a magyar határrendészeknek sikerült kiszűrniük és a nagy részük nem juthatott el nyugatra.

A közlekedési helyzet is javult, a főkapitány szerint egyre több autós érti meg a közlekedési szabályok betartásának fontosságát. Az elmúlt évhez képest majdnem 270-nel kevesebben haltak meg közlekedési balesetben és az ittasan okozott balesetek száma is csökkent, 23 százalékkal. A főkapitány szerint a pozitív jelek a közlekedési kultúra változását mutatják. 2007-ben a három tagállam kivételével megtorpantak a javuló tendenciák, a javulást felmutató országok közé tartozik Magyarország is.

2008-ban előrelépés történt az utcai rendezvények biztosítása körüli munkában. Bevált az új taktika és az új módszerek, idén mindössze 5 alkalommal kellett tömegoszlatást elrendelni. Az egyre több rendezvény miatt több lett a Készenléti Rendőrség munkája.

2008-as év a rendőrség szervezetén belül az állomány megtartásáról is szólt. Nyárra 2500 főre nőtt a körzeti megbízottak száma, 2009-re a létszámot 3200 főre növelnék. A munkaerő megtartása főleg a fővárosban volt gond, de most már lehetőség van arra, hogy a tiszthelyettesek és zászlósok lakásvásárlási támogatást kapjanak, ha 10 évi szolgálatot elvállalnak Budapesten. Nemrég pedig aláírták a rendőrség tagjait is érintő munkabéke megállapodást. Így a 13. havi bér megvonását cafeteria rendszerrel és fejenként 30 ezer forintos egyenruhapénzzel kompenzálni tudják.

A közterületek biztonságáért kidolgoztak egy három pilléres tervet. A program még nem fejeződött be. A körzeti megbízottak számát már elkezdték bővíteni és tart a pályáztatás a készenléti rendőrség új, vidéki egységeinek felállítására. A 3 új vidéki állomás feltöltéséhez 447 rendőrre lenne szükség.

A Rendőrség Tudományos, Technikai és Innovációs Tanácsa civil segítséggel várhatóan 2009-re dolgozza ki a rendőrség középtávú stratégiáját. 2009-es terv a közterületi és a lakosságot irritáló bűncselekmények visszaszorítása. A rendőrség ezért 2009-et a közterületi biztonság évének nyilvánította saját keretein belül, úgy, ahogy 2008 a család éve volt. Jövőre továbbra is központban lesz az állomány megtartásával kapcsolatos munka, illetve egy 6 országgal együtt végrehajtandó, három éves Tispol közlekedésbiztonsági terv is.

Olvasóink írták

 • 3. dodó 2008. december 18. 20:47
  „Két variációra gondolok:

  -1). Ez a Bencze József komplett hülye
  -2). Minket néz hülyének (mint az egész kormány és a törvényhozók)”
 • 2. KolompárRómeó 2008. december 18. 19:44
  „Kitelepítenek az országból 1millió embert? Persze AZOK-ra gondolok.”
 • 1. spiler 2008. december 18. 14:38
  „Elég baj ,hogy csak a 2009.év........de mamég 2008 van...ilyen a közbiztonság.NEM CSAK A LÓZUNGOK KELLENEK HANEM A TETTEK,EZ NEM A FINÁNCIA.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnösnek vallotta magát a Pécsett zebrán gázoló férfi

Pécs - Bűnösnek vallotta magát az a férfi, aki idén májusban elgázolt egy babakocsit toló nagymamát… Tovább olvasom