Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Benkő Tibor: tábornokok az önkéntes haderőben

A honvédségnek év végére négyezer kiképzett tartalékosa lesz.
Nyugalmazott tábornokok is jelentkeztek önkéntes tartalékosnak a Magyar Honvédségbe - mondta Benkő Tibor vezérezredes az MTI érdeklődésére szerdai debreceni sajtótájékoztatóján.

A honvédségnek év végére négyezer kiképzett tartalékosa lesz: kétezren önkéntes védelmi tartalékosként objektum- és területvédelmi feladatokat látnak el folyamatosan, míg kétezren önkéntes műveleti tartalékosként kaptak, illetve kapnak kiképzést, és esetenként teljesítenek szolgálatot a hadseregben - közölte a honvéd vezérkar főnöke.

Utóbbiak többnyire olyan volt katonák, akik az elmúlt évek átalakításai során idő előtt, többnyire kényszerből mentek nyugdíjba a honvédségtől - tette hozzá Benkő Tibor.

A kétezer őrző-védő szolgálatot ellátó önkéntes védelmi tartalékos 2011. január elsejével kezdte meg a szolgálatát; negyedük egy esetleges magyarországi katasztrófahelyzetben is bevethető - mondta a tábornok.

A vezérkari főnök szólt arról is, hogy az Országgyűlés döntése értelmében a Magyar Honvédség lehetőséget kapott arra, hogy 2014-ig nyolcezerre emelje a tartalékos katonák létszámát, s így a védelmi tartalékosok mellett megszervezze az önkéntes műveleti tartalékos haderőt.

Benkő Tibor tájékoztatása szerint az idei kétezer műveleti tartalékos toborzása megtörtént, többségük kiképzése befejeződött, az év végére valamennyi tartalékos kiképzése véget ér. Csütörtökön 1379 önkéntes tesz esküt Budapesten, Debrecenben és Tatán.

A vezérkari főnök tájékoztatása szerint az idén 1,2 milliárd forint állt rendelkezésükre az önkéntes tartalékos szolgálat működtetésére, jövőre ennek duplája a költségvetési előirányzat.

A költségvetésre is tekintettel ebben az évben elsősorban a volt egyenruhásokat - egykori katonákat, rendőröket, BM-dolgozókat - részesítették előnyben az önkéntesek toborzásánál, ők már rendelkeznek megfelelő tapasztalatokkal a honvédelemben - ismertette a kiválasztás szempontjait Benkő Tibor.

Az MTI érdeklődésére elmondta: különböző rendfokozatú volt katonák, köztük tábornokok is jelentkeztek az önkéntes műveleti haderőbe. Utóbbiak a később felállítandó két tartalékos dandár vezetésében kapnak feladatot.

Az önkéntesek második csoportjához tartoznak a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiúk és lányok, közülük 43-an végezték el az egy hónapos kiképzést, és vállalták, hogy egyetemista társaik közül toboroznak további leendő önkénteseket - mondta a vezérkari főnök.

Hozzátette: a harmadik csoportba azok tartoznak, akik soha nem voltak katonák, de munkájuk mellett vállalják az önkéntes szolgálatot. A jövő évi költségvetés várhatóan lehetővé teszi, hogy közülük egyre több tartalékost képezzenek ki.

A tartalékosokat hiányzó beosztások feltöltésére, plusz honvédségi feladatok ellátására és katasztrófahelyzetek felszámolásában való közreműködésre is mozgósíthatják a jövőben - mondta Debrecenben Benkő Tibor.

A sajtótájékoztató után a vezérezredes a helyi Kossuth laktanyában részt vett az önkéntes műveleti tartalékosok fórumán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesen kiégett egy ház Érpatakon

A palafedelű vályogépület két helyiségében keletkezett a tűz, amelyben senki sem sérült meg. Tovább olvasom