Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Benyújtották a munkaügyi módosító csomagot

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a munkaügyi módosító csomagot, amely több ponton is megváltoztatja a Munka törvénykönyvét (Mt.), így például a heti munkaidőt, a próbaidőt, valamint a szabadság kiadását.
A kormány a törvény sürgős tárgyalását kezdeményezte, a Mt.-t érintő módosítások a tervek szerint július elsején lépnének hatályba.

"Az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról" című, az Országgyűlés honlapján megtalálható törvényjavaslatból kiderül: véglegesítenék azt a - válság miatt eredetileg csak az idei év végéig hatályban lévő - szabályt, amely szerint a rendes munkaidő mértékének átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

A javaslat ugyanakkor rögzíti: a hosszabb munkaidőben való foglalkoztatásra legfeljebb egy évig kerülhet sor, ezen idő túllépése esetén a munkavállaló számára háromszoros bér jár, illetve, hogy a korábbi megállapodás lejártát követően csak egy év elteltével lehet ismét magasabb munkaidőben foglalkoztatni a dolgozót.

A kormány tervei szerint a közszférában alkalmazott megoldáshoz hasonlóan, akár 6 hónapos próbaidőt is kiköthetne a munkaadó, de csak akkor, ha erre a munkáltatónál hatályos kollektív szerződés felhatalmazást ad.

A szabadságot a módosító javaslat szerint kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet majd kiadni. Kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt a munkáltató kettőnél több részletben is kiadhatja a szabadságot, azonban – a felek eltérő megállapodása hiányában – ebben az esetben is megilleti a munkavállalót naptári évenként legalább egyszer legalább tizennégy összefüggő naptári nap távollétet biztosító szabadság - olvasható a javaslatban.

A javaslatban foglaltak szerint - a munkáltatói terhek csökkentése érdekében - a gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj igénybevételének idejére járó fizetés nélküli szabadságnak nem az első éve, hanem csak az első hat hónapja jogosít majd szabadságra.

A módosító javaslat foglalkozik a szabadság pénzbeli megváltásának két lehetőségével is. Ha a munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor nem kapta meg a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságát, azt pénzben kell megváltani. A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani.

Változtatnának a túlmunka kifizetésén is. A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke ötven százalék. A munkáltató előírhatja, hogy ellenértékként - pótlék helyett - szabadidő jár, ami nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál.

Az indoklás szerint a munkáltatók kezdeményezésére kerül be a javaslatba, hogy egységesítsék a munkáltatónál az üzemi tanácsok (üzemi megbízottak) és a munkavédelmi képviselő megválasztását. Ezzel egyidejűleg háromról 5 évre növelnék az üzemi tanácsok megbízatását.

A javaslat szerint megszűnne a kollektív szerződés bejelentésére szolgáló adatlap postai úton történő beküldésének lehetősége, azt csak elektronikusan lehet majd benyújtani.

A munkaerő-kölcsönzés keretében történő munkavégzésről szóló 2008-as uniós irányelv átültetése érdekében a javaslat kimondja, hogy a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó, az irányelvből következő speciális szabályokat mind a teljes, mind pedig részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetében, továbbá nem csak határozatlan idejű, hanem a határozott idejű munkaviszonyok esetében is alkalmazni kell. A javaslat felsorolja azokat a kivételeket, amelyeknél a tagállamok eltérhetnek az irányelvben megfogalmazott egyenlő elbánás elvétől. A magyar jogban ez alapvetően a közhasznú tevékenység körében végzett munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatásnál lehetséges, amelyet adott esetben önkormányzat is végezhet.

A jövőben kölcsönbeadó nem csupán az a belföldi székhelyű, a tagok korlátolt felelősségével működő gazdasági társaság vagy – a vele tagsági viszonyban nem álló munkavállaló vonatkozásában – szövetkezet lehet, hanem az az EGT-államban (Európai Gazdasági Térség) székhellyel rendelkező vállalkozás is, amely a rá irányadó jog szerint kölcsönzést folytathat.

A javaslat meghatározza azokat a speciális munkavégzési szabályokat, amelyek az iskolaszövetkezetek tagjai harmadik személynél történő munkavégzésére vonatkoznak. Ez esetben nem munkaerő-kölcsönzésről van szó - olvasható az indoklásban.

Módosul az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény is. A változtatás szerint mezőgazdasági idénymunka a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása - a továbbfeldolgozás kivételével - feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot. Ezzel egyszerűsödik a mezőgazdasági idénymunka fogalma, eltörlik a saját gazdaság területén történő munkavégzés feltételét.

A munkaszerződés írásba foglalása esetén a javaslat kiegészíti a szabályt azzal az egy mondattal, amely a felek megnevezésének, valamint a munkaszerződés tartalmi elemeiről történő megállapodásának írásba foglalását teszi csak kötelezővé a munkavégzés megkezdéséig, a személyes adat rovatok a nap végéig is kitölthetők.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. nemecsekerno_007 2011. június 05. 10:15
  „35. SP 2011.06.04. 11:20

  A kettőt nem lehet elválasztani, már a diktatúrát és a gazdaságot ezért is ment tönkre mindkettő. A vasfüggöny se megoldás, nem lehetünk egy Észak-Korea, nem menekülhetünk el globalizáció elől, inkább alkalmazkodnunk kéne hozzá. Ami nehéz, főleg ha nem ebbe az irányba haladunk, mert bizonyos köröknek nem érdeke, hogy nyelveket beszélő, jólképzett, önmagukról gondoskodni képes, önálló állampolgárok legyenek.”
 • 35. nemecsekerno_007 2011. június 05. 10:10
  „36. gumikacsa111 2011.06.04. 11:22

  Hát pont ez a baj. Korábban írtam a meghosszabított Kádár rendszerről. Épp az volt a baj az elmúlt 20 évvel, hogy nem állítottuk át az országot egy teljesen más pályára. Voltak próbálkozások, de ahogy lett egy kis pénz azonnal kezdték költeni. Medgyessy is osztogatott és nézd meg mit ér már az amit akkor a tanárok kaptak? Most is ez van, a rendőrök 40 évesen akarnak nyugdíjba menni, a rezidensek nem akarnak ennyi pénzért dolgozni és így tovább...
  Ki a fene fogja megtermelni ennek a költségét? Nagyon el vagyunk tévedve és az elmúlt 20 évben a politika ezzel jól manipulált. A rendszerváltás is több volt mint érdekes. Az értelmiség képviselői leültek az akkori hatalommal és zárt ajtók mögött tárgyaltak. Ez milyen szép :)”
 • 34. janoka 2011. június 04. 20:45
  „Nemecsekernö 007
  Ne érsd félre a szakmunkás minőségileg sokkal jobban teljesít és a minőségi munkákat nekik osztják a betanitott csak sugó mellete de, mind kettő ugyan azt a besorolást kapta bérbe és megnevezésbe is.PL. mind kettő hegesztő vagy asztalos. Az állás időről nem nyilatkoztál talán te is válalkozó vagy?
  Az Mt. szerínt ha nem tud munkát bíztosítani a besorolt órabért köteles fizetni. Mármost haza küldi szabadságra vagy pár óra ledolgozásaután bérnélkül. és késöbb ha sok a rendelés az új törvény elfogadása után kötelezheti a heti 44óra ledolgozására és csak 40-ért fizet.”
 • 33. gumikacsa111 2011. június 04. 11:22
  „32. nemecsekerno_007 2011.06.04. 10:23

  Ok. Ez is igaz, csak egy a baj... Ameddig "ezek kikopnak" nagyon sok CSALÁD ellehetetlenűl, elveszti az otthonát stb......
  Az elkövetkező időszakban elkezdik az árverezést. A "befektetők" már dörzsölik a tenyerüket és az a réteg amelyik eddig gazdagodott, most piszkosul gazdagodni fog!”
 • 32. SP 2011. június 04. 11:20
  „27. nemecsekerno_007
  ""Az elmúlt 20 év meghosszabbított Kádár rendszere nem tett jót az országnak.""

  Az hiszem ha a Kádár rendszert hosszabbították volna meg, akkor jobban állnánk, mint most, ha a diktatúra részét nem elemezzük.
  Ha a váltás okosan és nem a szabad rablás szisztémával következett volna be, a múlt és a jelenlegi rendszer érdemeit, eredményeit ötvözik, akkor most minta jóléti állam lennék.

  Volt szombaton munkanap, iskola is valaha. Dolgozni, tanulni kellett akkor is keményen. Volt nehezen fizethető lakáshitel részletek is, mint most. Ehhez külön többlet munka kellett. Romák nagy számban dolgoztak. KMK-t, egyházi túlkapást kézben tartották.

  Normarendszer, exportra termelés is volt. 2 demográfiai csúcs is volt, a Ratkó az 50-es években és a panelgyerekes a 70-esben.
  A vasfüggönynek előnye is volt, védettséget jelentett a vad rablókapitalizmus vérszívásától.”
 • 31. PipiczGabor 2011. június 04. 11:17
  „Undorito, ennyi.”
 • 30. nemecsekerno_007 2011. június 04. 10:27
  „31. janoka 2011.06.04. 10:11

  Hát annyit ér a szakmunkás képzés amennyit a gyakorlatban lehet használni belőle. A magyar oktatás egy nettó átverés, nyílván nagy tisztelet a kevés kivételnek. Az egyetemeken még megmaradt a ún. kapun belüli munkanélküliség. A bányászokat meg a koházsokat a 90-es évek elején símán kirúgták, persze hagytak nekik kiskapukkat pl. rokkantnyugdíjas státusz. Az egyetemi tanároknak kicsit nagyobb a befolyásuk és varázsdumában is jobbak. : ) Amúgy a nem a vállalkozó tehet arról, hogy a szakmunkás munkáját egy betanított is el tudja végezni. Az iskola vert át, nem a vállalkozó. Ilyen ha nincs minőségi kontroll amit már többen, többször szorgalmaztak.”
 • 29. nemecsekerno_007 2011. június 04. 10:23
  „28. gumikacsa111 2011.06.04. 09:05

  Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok vállalkozónak vannak dzsentri allűrjei, ez nagyon nagy gond. Válságban is ugyanúgy el akar menni sielni kétszer, meg Malorcára egyszer. Idő kell hozzá, hogy ezek kikopjanak. Egyébként valódi versenyhezlyzetben (értsd. nem monopólium v. állami "beszállító") ezek tönkremennek, mert a tartalékokat nem beruházásra, innovációra fordítják. Idő kell az átalakuláshoz, de ez az egy ami fenntartható. Sajnos (szerencsére) nem tudom, de nem a II. vháború utána vagyunk, az emberekben nincsenek hasonló motivációk ezért is nehéz. Szeretnénk a nyugati életvitelt átvenni, de ehhez a nyugati munkamorált, vállalkozói hozzáállást is át kéne. Nehéz lesz, de ha nem megy tartósan leszakadunk mint Argentína. Abban bízok, hogy a mostani kormány elindul ebbe az irányba, bár még a pofázás több, mint a valódi cselekvés. Nyílván az előbbi könnyebb :)”
 • 28. janoka 2011. június 04. 10:11
  „nemecsekernönek

  Az rendben hogy dolgozni kell ez világos de, ingyen?
  Nálunk nincs meló mehetsz haza ha van dolgozz 44-et és nem fizet csak 40órát?
  Ezt a válalkozók kihasználják és kiforgatják a törvényeket ,minden változtatás a munkaadónak kedvez a melós csak robotoljon!
  Minimálbért sem fizeti nálunk nem egy hónapba 45-50ezret vitthaza nem volt munka mehetsz és nem hallottál esetleg az állásdíjról?
  Szakmunkásbért sem fizet mivel azt állítja betanított munkással is megtudja csinálni és te hiába vagy szakmunkás .
  Kijátszhatóak a törvények és ezeket nem véletlen így alkotják maguknak a vállalkozók. Mert nézd meg a törvényhozokat mind vállalkozó!”
 • 27. klj_54 2011. június 04. 09:46
  „"A Proletár csak a láncait veszítheti!"
  És Őelmeháborodottsága Első Viktátor miatt "Kísértet járja be Európát..."”
 • 26. Admin07 2011. június 04. 09:12
  „"Rabszolgák, rabszolgáljatok". Lehetőleg minél többet, minél kevesebb bérért!”
 • 25. gumikacsa111 2011. június 04. 09:05
  „26. nemecsekerno_007
  Teljes mértékben tisztában vagyok azzal amit leírtál!
  Viszont beosztásomnál fogva láttam a bevételi és a kiadási oldalát egy adott vállalkozásnak ( persze valószinűleg nem mindenhol így van, volt ) és amikor jött anno a válságnak nevezett valami és havonta nem maradt meg az azelőtti havi kb3 milló tisztán " csak" 2 akkor az már kevésnek bizonyult a kialakult életvitelhez. ( és most nem a munkavállalókról beszélek mielőtt félreértés lenne )Akkor küldjünk el 2 embert és megvan a libacombra való az Adrián! Na ezt a szemléletet nem tudom elfogadni. És most viszonylag kis vállalkozásról beszélek!”
 • 24. nemecsekerno_007 2011. június 04. 07:47
  „23. SP 2011.06.03. 23:40

  Nézd, akinek csak hitelei vannak és csóró az nem sok jóra számíthat. Az elmúlt 20 év meghosszabított Kádár rendszere nem tett jót az országnak. A hazugságok sokba kerülnek : ( Lásd Medgyessy osztogatása. Őt kéne előszedni és felelősségre vonni mert ez kimeríti a hűtlen kezelés tényállását.

  Egyébként meg akkor kell hőbörögni amikor a politika pénzt, kiváltságot ígér. Akkor kéne megkérdezni, hogy van-e erre fedezet vagy 5 év múlva kamatostól kell ezt NEKÜNK visszafizetni. Akkor már a drága politikus már messze jár és sz******k az egészre. : ( ezt kéne a fejünkbe vésni végre”
 • 23. nemecsekerno_007 2011. június 04. 07:40
  „25. gumikacsa111 2011.06.04. 06:31

  Piacra dolgozó cégnél ki kell termelni a fizetést. Az adórendszerünk meg sokat von el, hogy legyen pénz a nyugdíjakra, oktatásra, egészségügyre etc ... A kiadáscsökkentést meg nehezen akarja bevenni a "nép" lásd. 40 éves nyugdíjas rendőr, dolgozni nem akaró rezidensek. Ezeket is versenyszféra finanszírozza, ezért kellenek magas adók.
  Nem olyan bonyolult ez a rendszer. Minél többen vesznek ki és minél kevesebben tesznek be a közösbe annál hamarabb tönkremegyünk. Ezt kéne felfogni.”
 • 22. gumikacsa111 2011. június 04. 06:31
  „24. THE

  Igen, jól látod.Most is ez megy, ( kir)bocsánat, elbocsájtottak 5 nappal azelőtt , hogy a 3 hónap letelt volna.Addig napi 10-12 órát melóztam természetesen alapfizetésért (majd a próbaidő után emelünk!! ) és nem a munkámmal volt baj, hanem a "válság" az oka . Még ajánlólevelet is kaptam a felmondás mellé!!( kitörölhetem vele )
  Mellesleg az a vezető aki ( nem 3, vagy 6 hónap!!! ) 2-3-4 hét alatt nem tudja eldönteni, hogy az alkalmazottja megfelel -e az elvárásoknak az gyakorlatilag alkalmatlan a vezetésre szerintem!!!!!”
 • 21. THE 2011. június 04. 00:46
  „6 hónap próbaidő? Azaz ki lehet rugni egyik napról a másikra bárkit fél éven belül?
  Kár, hogy ez a politikusokra nem vonatkozik, vagy igen?”
 • 20. SP 2011. június 03. 23:40
  „Amíg nem volt 2/3-os többség, addig csak vitatkoztak, egyeztettek, hablatyoltak. Nem jutottak soha az 1-röl a 2-re.

  Közben az országot szétrabolták.
  Most így talán felpörögnek a dolgok. Amit 20 év alatt elmulasztottak, azt köpve-nyelve is, de be kellene hozni. Nincs más alternatíva.

  Nagy EU-s duma csak jön, közben már a termőföldet és más nemzeti kincseket, stratégiailag fontos értékeket is viszik bagóért.
  Gyarmat vagyunk és nem partner. Területe a szabad rablásnak.
  Ami történik nem jó, de változtatni muszáj. Talán így lesz esély gyarmatból partnerré válni az EU-ban, a világban.”
 • 19. deszkás 2011. június 03. 23:19
  „Annál a nevezetes kordonbontásnál vigyorogva kérdezte Orbán Viktor" és a munkástagozat az hol van?" Tessenek utánanézni mert az már akkor kiderült hogy a melósra szarni fog.”
 • 18. Rozsdás 2011. június 03. 22:51
  „20. SP 2011.06.03. 22:41
  Az ország szekerét a mocsárba tolták. Üzemek, gyárak, mezőgazdaság agyoncsapva.

  Ezt rendbe hozni nem lesz könnyű, kemény erőfeszítés lesz.

  Ki a hibás? Aki ki próbálja húzni?

  Aki elöszőr megosztotta az országot,arra gondolsz, másodszor pedig nemzeti eggyüttműködést hirdetett??
  De rájött arra hogy2/3-dos többségnél senki véleménye nem számít!!”
 • 17. SP 2011. június 03. 22:41
  „Az ország szekerét a mocsárba tolták. Üzemek, gyárak, mezőgazdaság agyoncsapva.

  Ezt rendbe hozni nem lesz könnyű, kemény erőfeszítés lesz.

  Ki a hibás? Aki ki próbálja húzni?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség lezárta Orbán Viktor házának környékét

A rendőrség pénteken kora délután lezárta a XII. kerületi Cinege út egy szakaszát, Orbán Viktor… Tovább olvasom