Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Benyújtották a paksi erőmű bővítését is tartalmazó törvényjavaslatot

A kormány és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználásáról szóló együttműködési egyezmény egyik pontja a bővítés.
Az Energiaklub kifogásolja, hogy nem kapott számításokat

Az Energiaklub kifogásolja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nem adja ki azokat a számításokat, amelyekből kiderülhetne, mire alapozta a kormány a paksi beruházás szükségességét.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a szervezet ismertette: január közepén közérdekű adatigénylésben kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az új paksi blokkokról szóló döntést megalapozó dokumentumokat.

A közleményben azt írják: az NFM válasza szerint a döntés megalapozását szolgáló adatok a keletkezésüktől számított 10 évig nem nyilvánosak. A kormány szándékai szerint tehát legkorábban csak az új blokkok üzembe helyezésekor tudhatnánk meg, hogy - többek között - milyen gazdaságossági vizsgálatokat végeztek, milyen terheket jelent majd a 3000 milliárd forintos és a beruházáshoz szükséges további devizahitelek visszafizetése a magyar állampolgároknak, illetve foglalkoztak-e egyáltalán az atomenergiával versenyző, fenntartható megoldások - megújulók, energiahatékonyság - megvalósításának lehetőségeivel.

Az Energiaklub szerint az "évszázad üzlete" kijelentés ezek nélkül az információk nélkül értelmezhetetlen, üres frázis. Hozzáteszik: még abban sem lehetnek biztosak, hogy ilyen számítások egyáltalán léteznek.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület közhasznú szervezetként működik több mint 20 éve. Célja, hogy kutatásaival, képzéseivel és széles körű kommunikációval támogassa az energiapazarló fogyasztási szokások megváltoztatását, átalakítsa az energiát termelők, a felhasználók, és a politikai döntéshozók viszonyát az energiához a sokszínű helyi erőforrásokon alapuló gazdaság megteremtése érdekében.

Benyújtották a paksi erőmű bővítését is tartalmazó törvényjavaslatot

A kormány nevében Varga Mihály pénteken délután benyújtotta az Országgyűlésnek a paksi erőmű bővítését is tartalmazó törvényjavaslatot.
A Magyarország kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatban egyebek mellett az áll, hogy a felek együttműködnek a paksi erőmű teljesítményének fenntartásában és fejlesztésében. Beleértve két új, 5.-6. blokk tervezését, megépítését, üzembe helyezését és üzemen kívül helyezését, VVER (vízhűtéses vízmoderátoros) típusú reaktorral, mindkét blokkra vonatkozóan legalább 1000 megawatt beépített kapacitással, a jövőben leállításra kerülő 1-4. blokk teljesítményének kiváltására.

A rendőrök vitték el a paksi erőmű tervezett bővítése ellen demonstráló Együtt-PM aktivistákat. Fotó: MTI/Marjai János


Az egyezmény szerint a szerződő felek együttműködnek a paksi erőmű teljesítményének fenntartása és fejlesztése érdekében esetleg szükségessé váló további blokkok tervezésében, megépítésében, üzembe helyezésében és üzemen kívül helyezésében.

A javaslat indoklása szerint az egyezmény biztosítja, hogy a paksi atomerőmű magyar állami tulajdonban marad. Az erőmű kapacitásának fenntartása jelentősen növeli a GDP-t. Az egyezmény alapján megvalósuló beruházás a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak legjelentősebb infrastrukturális fejlesztése.

A foglalkoztatáspolitikai célokkal összhangban az egyezmény lehetővé teszi, hogy 40 százalékos hazai beszállítás, részvétel mellett valósuljon meg a kapacitás-fenntartás. A tervezett beruházás több mint egy évtizedig kiemelt foglalkoztatási és üzleti lehetőséget biztosít majd a hazai vállalkozásoknak.

Pénzbírságot kaptak az Együtt-PM előállított aktivistái

Jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt fejenként 80-90 ezer forint közötti pénzbüntetést kapott az Együtt-PM paksi erőmű bővítése ellen demonstráló tíz aktivistája, akiket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) budapesti Fő utcai székházából állítottak elő pénteken.

A büntetésről Barabás Richárd, az Együtt-PM politikusa nyilatkozott az MTI-nek. Hangsúlyozta, a rendőrségen "udvarias és gyors" eljárásban volt részük, a szabálysértési büntetés kiszabásával ugyanakkor nem értettek egyet, ezért valószínűleg fellebbeznek. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a tíz aktivista 80-90 ezer forint közötti, személyenként eltérő összegű büntetést kapott.

Barabás Richárd sikeresnek nevezte akciójukat, mivel szerinte azzal sikerült a korábbinál több ember figyelmét felhívni azon céljukra, hogy a paksi bővítésről népszavazás döntsön. "Orbán Viktor nem dönthet az emberek megkérdezése nélkül" - fogalmazott, majd hozzátette: az Együtt-PM vasárnapi, budapesti tüntetésén is ezen véleményüknek kívánnak hangot adni.

Az Együtt-PM a paksi erőmű tervezett bővítése ellen tartott spontán tiltakozó demonstrációt pénteken délelőtt az NFM épületében. Az ellenzéki párt aktivistái elfoglalták a tárca portáját és népszavazás kiírását követelték a kormánytól. Az akcióban részt vevő tíz tüntetőt előállította a rendőrség.

Az együttműködés során az orosz fél külön államközi szerződés keretében állami hitelt biztosít a magyar fél számára. Az államközi hitelszerződés megkötése az egyezmény végrehajtásának feltétele.

A magyar villamosenergia-rendszerben az atomerőmű szerepe meghatározó: 2012-ben 45,9; tavaly 50,7 százalékát adta a hazai bruttó termelésnek. Magyarországon több évtizede a paksi atomerőműben termelt villamos energia a legolcsóbb. A meglévő négy blokk a tervezett 20 éves üzemidő-hosszabbítással számolva várhatóan 2032-37-ig működik. A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartására, garantálására időben fel kell készülni. Ennek érdekében írták alá az egyezményt január 14-én Moszkvában - olvasható az indoklásban.

Magyarország energetikai szempontból sebezhető, mert fosszilis energiahordozók importjából fedezi energiaszükségletének jelentős részét. "Széleskörű társadalmi vitát követően" az Országgyűlés 2011. októberi határozattal elfogadta a Nemzeti Energiastratégiát, amely a legreálisabbnak tartott, megvalósítandó célként kijelölt, úgynevezett "Atom-Szén-Zöld" forgatókönyvet választotta, így az atomenergia hosszú távú fenntartásáról döntött.

A Nemzeti Energiastratégia két, közelítőleg 1000 MW teljesítményű új atomerőművi blokk üzembe állásával számol 2030-ig: az 5. és 6. blokk belépési idejét nem határozza meg, azonban azt rögzíti, hogy az 5. blokk várhatóan 2025-ig, míg a 6. blokk 2030-ig áll üzembe.

A javaslat indoklása szerint a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító előretekintő forrásoldali elemzés alapján 2030-ra a jelenlegi erőművi kapacitásoknak várhatóan csak a fele maradhat meg. Ezek pótlására a következő 20 évben mintegy 6300 MW-nyi új kapacitás rendszerbe állítása válik szükségessé.

A felek együttműködése az erőmű kapacitásának fenntartásán túlmutatva kiterjed a nukleáris üzemanyagot érintő kérdésekre is. Az egyezmény garantálja az atomerőmű friss üzemanyaggal való ellátását a blokkok teljes élettartamárat, egyúttal rendezi az ott keletkező kiégett üzemanyag sorsát is. A nemzetközi trendekkel összhangban az egyezmény rendelkezik az üzemanyag-ciklus lezárásához kapcsolódó kutatás-fejlesztési feladatokban való együttműködésről, az üzemanyag-újrahasznosítás lehetőségének kidolgozásáról, a kiégett üzemanyag Oroszországban történő hosszú távú tárolásáról és kezeléséről is.

A javaslat szerint a jogorvoslat abból áll, hogy a szerződő felek tárgyaláson rendezik a véleménykülönbségeket, amely az egyezmény alkalmazásakor illetve értelmezésekor merül fel, amennyiben nem állapodnak meg másban.

Az egyezmény a nemzetközi együttműködés kérdéseire is kiterjed.
A Nemzetközi Energia Ügynökség (NEÜ) minden évben elkészíti, és World Energy Outlook címmel megjelenteti az energiaiparra vonatkozó globális előrejelzéseit tartalmazó szakmai kiadványát. A legfrissebb, 2013-as előrejelzés szerint a világ energiaigénye a jelenlegi szint egyharmadával emelkedik 2035-ig. A NEÜ jelentése ebben az időszakban a villamosenergia-igény 45 százalékos növekedésével számol. A globális villamosenergia-kosárban megmarad a nukleáris energia jelenlegi 12 százalékos részesedése. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatbázisa szerint jelenleg 438 reaktor működik, és további 71 reaktor épül a világon.

Az egyezmény megjelöli a végrehajtásra kijelölt szerveket, orosz részről a "Roszatom" Állami Atomenergia Ügynökséget, magyar részről a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot.

Az egyezmény tervezete az Európai Bizottság részére megküldésre került, az Egyezmény megkötése ellen a Bizottság nem emelt kifogást - áll a törvényjavaslat indoklásában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonnyilatkozatok: Áder megtakarításai 8 millióval csökkentek, Orbán Viktor házat vett Felcsúton

A vagyonnyilatkozatok szombattól lesznek nyilvánosan is elérhetőek az Országgyűlés honlapján az… Tovább olvasom