Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Benyújtották a parlamentnek az új Ptk. tervezetét

Szerdán este az Országgyűlés elé terjesztette a kormány az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét - derül ki a parlament honlapjáról.
Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a délután folyamán a kormány ülése után az MTI-vel azt közölte, hogy a kabinet jóváhagyta a Ptk. tervezetét.

Az új Ptk.-t nem a kormány, hanem a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozta ki - idézte fel Répássy Róbert, hozzátéve, hogy a kabinet úgy döntött: változtatás nélkül nyújtja be a parlamentnek a főbizottság által előkészített tervezetet, az ugyanis egységes törvénykönyv, amelyet a kormány nem kívánt megbontani.

Emlékeztetett, hogy a testületet a 2010-es kormányváltás után kérte fel a kabinet az új Ptk. tervezetének előkészítésére, amelynek folyamata valójában már 1998 óta zajlik, ám az előző kormányzat elvette a kodifikációs főbizottságtól a Ptk. kidolgozását. Az új törvénykönyv parlamenti vitáját az ősszel folytathatják le a képviselők, és november végén fogadhatja el a Ház az előterjesztést - mondta az igazságügyért felelős államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy a februárban megismert szakmai tervezethez képest mennyiben más a most jóváhagyott kódex, Répássy Róbert azt válaszolta: a társadalmi vita eredményeként történtek módosítások, de ezek nem koncepcionális változások.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium február közepén hozta nyilvánosságra az új Ptk. szakmai tervezetét. Akkori közleményében a tárca a részletekről szólva példaként kifejtette, hogy a családjogi törvény rendelkezései integrálódnak a Ptk.-ba, továbbá kibővülnek a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezések, és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást is beépítik a tervezetbe. Székely Lászlót, a kódex előkészítését koordináló miniszteri biztost idézve azt írták, hogy az új törvénykönyv tervezetének főbb újdonsága közé tartozik egyebek mellett a rokontartás, az örökbefogadás és a gyámság szabályainak pontosítása.

Olvasóink írták

  • 1. babar 2012. július 11. 23:23
    „klj54 munkája benne van-e? különben <moderálva>t sem ér!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kutató kapta az információelmélet legmagasabb rangú elismerését

Marton Katalin a Shannon-díj első női kitüntetetje. Tovább olvasom