Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Beperelte az LMP a kormányt

Keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra az LMP a kormány ellen a magyar-kínai nemzetközi megállapodások nyilvánossá tétele érdekében.
Az ellenzéki párt sajtóosztálya az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a keresetet Schiffer András frakcióvezető jegyzi, az elsőrendű alperes a kormány, a másodrendű pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Az LMP arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze az alpereseket a kabinet képviselői által június 25-én aláírt kétoldalú, magyar-kínai nemzetközi megállapodásokban rögzítettek közlésére, mivel azok a párt szerint közérdekű adatok.

Mint felidézik, az LMP már korábban kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a tizenkét kétoldalú megállapodás teljes terjedelemben való kiadására. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt a választ adta, hogy a kiadásra kért megállapodások közül hat államközi megállapodás esetében betekintést biztosít az LMP-nek, a további hat dokumentumról pedig azt közölte, hogy azok nem állnak rendelkezésükre - írták.

Az LMP arra alapozza keresetét, hogy az adatvédelmi törvény vonatkozó fejezete nem ismeri a betekintés jogintézményét, és a kormánynak nincsen jogalapja az adatközlés megtagadására, "így tehát köteles azokat teljes terjedelmükben kiadni" - olvasható a párt közleményében, amelyben hozzáteszik, hogy "az LMP nem érti, mit és miért akar titokban tartani a kormány, de úgy véli, mivel közérdekű adatokról van szó, a magyar közvéleménynek joga van tudni, miről is szólnak pontosan a magyar-kínai megállapodások".

Schiffer András pénteken tekintett be az említett hat dokumentumba, majd sajtótájékoztatón azt mondta: "a nagy csinnadratta dacára túl sok konkrétum nincsen" a megállapodásokban. Ezt követően az NFM azt közölte az MTI-vel, hogy a magyar-kínai együttműködéssel kapcsolatban a tárca elkötelezett az átláthatóság, a nyilvánosság pontos tájékoztatása mellett, "a nemzetgazdasági érdekek messzemenő figyelembevételével".

A fejlesztési minisztérium közölte: a tárca szervezeti keretein belül működő magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosság a transzparencia érdekében hozzáférhetővé tette a kétoldalú együttműködési keretmegállapodások nyilvánosságra hozható adatait a kormany.hu honlapon azok aláírásának napján.

Mint megjegyezték, a nemzetközi szerződések tartalmazhatnak olyan pontokat, amelyek csak a másik fél jóváhagyását követően, a kölcsönösen elfogadott feltételekkel hozhatók nyilvánosságra. A szerződések egyes pontjainak közreadása sértheti a magyar nemzetgazdaság érdekeit is - hangsúlyozta az NFM, amely arról is beszámolt, hogy a szerződések további részleteinek nyilvánosságra hozataláról jelenleg is tartanak a kétoldalú egyeztetések.

Orbán Viktor miniszterelnök június 25-én Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával, a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás. Úgy fogalmazott, "a mai napot rendkívül fontos mérföldkőnek és sikernek tekintem Magyarország megújulásában".

Olvasóink írták

 • 4. csergemerge 2011. augusztus 23. 19:38
  „Médiaellenzék.
  Pótcselekvés.”
 • 3. jozko 2011. augusztus 23. 11:43
  „Ami azt illeti, a kínaiak tényleg más vallásúak.
  De hát Isten sokszínűnek teremtette a világot.
  Csak nem az a gond, hogy esetleg a kínai lesz a kiválasztott nép, akitől segítséget remélünk?”
 • 2. deszkás 2011. augusztus 23. 09:37
  „IGAZSÁGKERESŐ! Még egyetéretk hsz-eddel de ebben a kormányban NINCS olyan ember aki ezt tudná. Ahogy az idő telik egyre inkább az derül ki nem is akarnak vele foglalkozni. Vagy ha igen akkor egyből mennyibe kerül ez a költségvetésnek cimszóval amire mindjárt "kiakad" a másik tábor. Ez már az akkori Pszáf felelősségét is felveti pl.”
 • 1. igazságkereső 2011. augusztus 23. 08:38
  „Az sem ártana,ha valamelyik szervezet - pártoktól függetlenül,bármelyik - megtudakolná,hogy a kormány miért engedte a bankoknak -helyesbítek!- miért nem intézkedett a Dr.Orbán Viktor miniszterelnök úr vezette kormány a "svájcifrank-alapú"-nak elnevezett forinthitel frankárfolyamon történő havi törlesztőrészleteinek azonnali megszüntetésére?!! A bankok hibás termékként "hozták forgalomba" Magyarországon a forintban fizetést kapó ügyfeleik részére,sőt maguk a bankok ebbe az irányba terelték a lakás-ház építési -vásárlási kölcsönt igénylő ügyfeleiket,tehát előre megfontolt szándékkal, a dupla haszon megszerzése szándékával, mint ahogy ez bebizonyosodott. Dr.Osváth Piroska, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa ez irányú kérdésre olyan választ adott, mint amilyenben Müller úr, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szokott nyilatkozni egyes televíziós csatornákon,azaz "fekélyes kéllyel"!Épp kell, kellene a Legfőbb ügyészségen keresztül felkérni a T.Ügyészségeket,hogy közkereseti kérelemmel támadja meg a bankok ilyen irányú szerződéseit, mert az ügyfelek kiszolgáltatottságaik okán egészen biztos, hogy a bankokkal szemben eredményesen fellépni, még a bankok tisztességtelensége miatt sem tudnak!! Nagyon remélhető, hogy egy demokratikus országban az ügyészségek sem fogják megengedni,hogy embereket, gyermekes családokat rakjanak utcára azért, mert a bankok által megduplázott havi törlesztőrészleteiket nem tudják fizetni! Addig,amíg a kétoldalúan aláírt hitelszerződésben foglalt havi törlesztőrészletek fizethetők voltak, nem is volt semmik gond, és épp ezért érthetetlen, hogy a bankok miként gondolták azt, hogy a jövedelemigazolások alapján bankok által engedélyezett hitelösszeget virtuálisan majd´ megduplázzák és az fizethető is lesz akkor, amikor a fizetések nem hogy nem emelkedtek,hanem egyes esetekben még csökkentek is! Ezért van szükség hatósági segítségre, mert a bankok mind a mai napig a fizethetetlenség ellenére is makacsul tartják magukat és ennek ékes bizonyítéka Müller úr fekélyes kéjjel előadott valamennyi, az üggyel kapcsolatos megnyilatkozása a televíziós csatornákon! Épp ezért hatósági, és már szinte azonnali szükségszerűségű ügyészségi közkereseti kérelem megindítása elengedhetetlen! Sajnálatos, hogy ez Magyarországon,egy valóban demokratikus országban megengedett,a banki önkény gátlástalan megnyilvánulása!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz nélkül menekültek el a rablók

Megpróbáltak kirabolni egy üzletet Budapesten a III. kerületben hétfő délután, a két elkövető… Tovább olvasom