Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Béremelésért tüntettek a szociális ágazatban dolgozók

A tüntetők az úton sípokkal, csörgőkkel, kereplőkkel adtak hangot elégedetlenségüknek.
A jövő januári béremelésért, az életpályamodell 2016 januári bevezetéséért demonstráltak szerda délután Budapesten a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek. Követeléseiket petícióban rögzítették, ezt este átadták a miniszterelnök megbízottjának.

A szociális elégedetlenség napja címmel - a szociális munka napjára - meghirdetett tüntetésen a szónokok az ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismerését, az egészségügyi bértábla bevezetését követelték a kormánytól.

Lekszné Tóth Júlia, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja és Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy az ágazatban dolgozók többsége minimálbér körüli jövedelmet visz haza, és hiába végeznek tisztességes munkát, megélhetési problémákkal küzdenek.

Lekszné Tóth Júlia közölte, országos sztrájkkészültséget jelentenek be, és követelik a még elégséges szolgáltatások biztosításához a tárgyalások azonnal megkezdését.

Kiss László hozzátette: számításaik szerint 27-30 milliárd forintra lenne szükség a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozók bérszintjét elérjék.

Azt mondták, a türelmük elfogyott, és mivel a jövő évi költségvetési tervezetben egy fillér sincs a béremelésre - az idén bevezetett ágazati pótlékon kívül -, ezért "nem volt mit aláírniuk hétfőn" a minisztériumban.

A Szociális Elégedetlenség Napja. Fotó: MTI (galéria)

Közölték, folytatni fogják a tiltakozást, ha követeléseiket nem teljesítik.

A demonstrálók az Akadémia elől az Emmi Akadémia utcai épülete elé vonultak, a tömeg az Arany János utca és a Vigyázó Ferenc utca közötti szakaszt töltötte meg. Innen a Parlamenthez mentek, és petíciót adtak át Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjának. Ebben béremelést követeltek januártól és egy újabbat 2016-tól, az életpályamodell bevezetésétől.

A tüntetők az úton sípokkal, csörgőkkel, kereplőkkel adtak hangot annak a véleményüknek, hogy szerintük a kormány nem akarja meghallani a jogos követelésüket.

Azt hangoztatták, hogy az ágazatban 2008 óta nem volt béremelés, és a korábbi kormányokat is bírálva úgy vélik, elárulták őket "jobbról és balról is".

A tömegben sokan szakszervezeti zászlókkal és táblákkal jelentek meg, utóbbiakon olyan feliratok voltak olvashatóak, mint "Az adott szó ennyit ér?", "A bérünk 83 ezer forint/hó", "A mi bérünk annyit ér, amennyi a pelenkába belefér", "Kis gyerek, kis pénz, nagy felelősség". Az Arany János utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalon vonuló menet elején egy "szociális háló" feliratú molinót vittek.

Emmi: a tárca tartja magát a szociális ágazatban dolgozókkal egyeztetett megállapodáshoz

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra várja a szociális ágazatban dolgozók képviselőit a korábban egyeztetett megállapodás megkötésére. Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága fenntartja szándékát a megállapodásban foglaltak teljesítésére.

Az államtitkárság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakszervezetek és az Emmi korábban minden pontban egyetértett a megállapodás szövegét illetően, de november 10-én az érdekvédők a "korábban általuk is aláírásra javasolt megállapodást nem voltak hajlandóak aláírni". Emellett a szakszervezetek visszautasították a további tárgyalásos rendezést, és határozottan a szerdai tüntetés megtartása mellett foglaltak állást - tették hozzá.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, újabb időpontban, szerdán 16 órára várta a szociális ágazat dolgozóinak képviselőit a korábbi egyeztetéseknek megfelelő megállapodás aláírására - olvasható a közleményben. Hozzátették: az aláírásnak a szociális munka napja további szimbolikus jelentőséget adna, és sajnálják, hogy a szakszervezeti vezetők ezt inkább tüntetésre használják fel.

Kifejtették: a megállapodásban az Emmi kötelezettséget vállalna többi között arra, hogy egyeztetett javaslatot dolgoznak ki a béremelésről és a szociális életpályáról. A kormány továbbra is elkötelezett a szociális életpálya bevezetése mellett, amely lehetővé teszi, hogy "hosszú távon kiszámítható, kiegyensúlyozott, a foglalkoztatottak munkáját anyagi és erkölcsi értelemben is jobban elismerő" rendszer jöjjön létre - írták.

Hozzátették, hogy a minisztérium változatlanul méltányosnak ítéli a törekvéseket a szociális ágazatban dolgozók keresetének növelésére, valamint a végzettséget és a munkatapasztalatot figyelembe vevő béremelésre. Emlékeztettek rá, hogy az emberi erőforrások miniszterének javaslatára a kormány 2014-ben már 12 milliárd forintot biztosított a bérpótlék bevezetésére, "amit 2015-ben is garantál, ez az összeg a későbbi béremelésekbe is beépülne".

Hozzátették: a szociális ágazatban dolgozók bérét az ágazat középtávú fejlesztési koncepciójának elkészítése után, akár már 2015. július 1-jétől emelhetik.

Az elégedetlenség napja címmel a jövő januári béremelésért, az életpályamodell bevezetéséért demonstrálnak szerdán 16 órától a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízzel telt árokba hajtott egy tehergépkocsi Öcsödnél

A balesetben a jármű sofőrje életét vesztette. Tovább olvasom