Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Berényi: az MKP számára előny is volt a parlamenten kívüliség

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára bizonyos mértékben előny is volt, hogy a 2010-es júniusi választáson nem került be a parlamentbe, mert így lehetősége nyílt arra, hogy a régiókra összpontosítsa figyelmét, és megújítsa a pártstruktúráit - jelentette ki Berényi József, a párt elnöke abban az interjúban, amelyet a TASR szlovák hírügynökség közölt vasárnap.
"Előnynek tekinthetem azt, hogy nem kellett belekeverednünk például a főügyészválasztásba vagy a jobboldali koalíció belharcaiba, így bizonyos mértékig tiszták maradhattunk" - mutatott rá a politikus.

Elismerte: az MKP-t részben meglepte az idő előtti választás március 10-i dátuma. Ennek következtében a párt csak hagyományos kampányt tervez nagygyűlésekkel, óriásplakátokkal, szórólapokkal illetve az interneten. A párt választási programját január 24-én Révkomáromban tervezik bemutatni.

"Már most elárulhatom, hogy a munkahelyteremtés lesz a következő időszakban az MKP prioritása. Ezt követi a szociális és a gazdasági kérdések, s a nemzetiségi kisebbségek jogai csak a harmadik pillért fogják alkotni" - fejtette ki az MKP elnöke. Megjegyezte: Dél-Szlovákiában nagy munkanélküliség, amit orvosolni kell.

Ami a jövőt illeti Berényi azt mondta, hogy az MKP természetes partnereinek a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniót (SDKU) valamint a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH) tekinti. Hozzátette: Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakciójának elnöke levélben szólította fel a három pártot az együttműködésre.

A 2010-es választáson az MKP-nak nem sikerült bejutnia a szlovák parlamentbe. Idén márciusban azért kell idő előtti választást tartani Szlovákiában, mert Iveta Radicová négypárti koalíciós kormánya tavaly októberben megbukott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés László George Patakival találkozott Nagyváradon

Többek között az erdélyi magyar felsőoktatás állami finanszírozásáról beszélt Nagyváradon George Pataki, New York állam volt kormányzója. Tovább olvasom