Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Bérkompenzációért tüntetnek az Auchan dolgozói

Demonstrációt tart szombaton a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Budapesten, az Auchan Szentendrei úti áruházánál a dolgozók elmarad bérkompenzációja miatt.

A KASZ Auchannál működő alapszervezetének képviselői délelőtt átadták petíciójukat a cégvezetésnek. Az érdekképviselet azt kéri, hogy a munkavállalóknak ne legyen kevesebb a nettó munkabérük az idén, mint tavaly volt. Ragaszkodnak a dolgozóknak nyújtott szociális juttatások megőrzéséhez is.

A petíció átadása után Melis Lászlóné, az alapszervezet titkára a sajtó megjelent képviselői előtt elmondta: a kormány által elvárt béremelést kérik, de ettől a cég elzárkózott. Ehelyett egyéni teljesítmény alapján 0-2 százalék közötti bruttó emelést ajánlottak. 

Ezt a szakszervezet nem tartja elfogadhatónak. 

Az érdekképviselet jelenlévő tisztségviselői elmondták azt is, felmerült a szociális juttatások rendszerének átalakítása. A juttatások csökkentését vagy megszüntetését szintén nem tartják elfogadhatónak. Az alapszervezet titkára közölte: várják a cég végleges, hivatalos tájékoztatóját.


Bérkompenzációért tüntetnek az Auchan dolgozói. Fotó:MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója azt közölte, ha megadnák a bérkompenzációt, az 400-500 ember munkahelyébe kerülne, de az Auchan nem akar dolgozókat elbocsátani. Úgy fogalmazott, a nettó bérek csökkenése a cégen kívül álló okok miatt következett be. Azt nem tudják vállalni, hogy a jelenlegi visszaeső forgalom mellett olyan bérfejlesztést hajtsanak végre, ami a következő időszakban nem tartható.

A kommunikációs igazgató elmondása szerint a társaság terve az - főleg, ha a Cora felvásárlása sikerül -, hogy növeljék piaci részesedésüket, illetve forgalmukat. Ezzel nyílna lehetőség a bérek fejlesztésére.

A demonstráció szombat reggel 6-tól este hét óráig tart, az áruház parkolója előtti közterületen. Az MTI helyszínen lévő tudósítójának tapasztalatai szerint a délelőtti órákban 100-200 demonstráló volt a helyszínen, a résztvevők táblákat tartottak, amelyeken a kereskedelmi dolgozók alacsony fizetésére és megélhetési nehézségeire hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy a demonstrációval a tisztességes megélhetésükért küzdenek.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken a budaörsi Metro áruháznál is demonstrált, ugyancsak a bérkompenzáció miatt.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. április 07. 16:15
    „Minden multinál lehetne tüntetni. Metró, Tesco ...stb. mind csak rabszolgamunkást akar, minbérért napi 10-12 órában !!!
    Sőt nem csak ők , van még egy pár munkáltató --aki kihasználja a dolgozókat--ha szólni merészel ...REPÜL !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: más felfogásunk van az európai civilizációról és kultúráról

Magyarországnak más az értelmezése az európai kultúráról: nem a nemzeti szuverenitástól a nemzetek feletti irányba kell haladni. Tovább olvasom