Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Berlinale a háború árnyékában

Berlinalét akkor rendeznek, amikor háború leselkedik a világ valamelyik pontján. A kilencvenes évek elején az öbölháború áldozatává vált a filmvilág - Cannes és Velence mellett - harmadik legfontosabb fesztiválja, a sztárok sorozatban mondták le a meghívást.
- Remélem, hogy ezúttal nem kell egyedül árválkodnom a vörös szőnyegen - ismételgeti Dieter Kosslick, a Chicago musicalfilmmel csütörtökön nyitó 53. berlini szemle igazgatója, aki álmából felébresztve is fújja, hogy ki mindenki ígérte meg jövetelét: George Clooney, Meryl Streep, Richard Gere, Nicole Kidman, Dustin Hoffman, Nicolas Cage, Oliver Stone, a szépséges kínai Kung Li, Claude Chabrol, Catherine Zeta-Jones.

A Berlinale annak idején Hitchcock Rebeccájával indított, majd engedett a merevség, s megjelentek a szocialista országok filmjei a nyugat-berlini vetítő termekben, sőt volt egy időszak, amikor - néma politikai segítséggel - arattak a keleti filmek Berlinben. Vissza-visszatérő főcím volt az újságokban a fődíjak, az Arany és Ezüst Medve kiosztása után: A medvék keletre mentek.

Volt kivonulás, bojkott is: Cimino Szarvasvadászát nemigen szívlelték a keleti hivatalos oldalon. A hidegháború végével mindenesetre csökkent az érdeklődés az egykori ,,frontvárosban,, a közép- és kelet-európai filmek iránt, s most már évek óta Amerika uralja a kínálatot, a fesztiválon is, a mozikban is.

Az idén Demjan Kozole szlovén rendező alkotását leszámítva nem szerepel közép- és kelet-európai film a versenyprogramban, az egyéb vetítéseken azonban fel-felbukkannak.

A fiatal filmesek fórumán vetítik a kínálatban szereplő két magyar film közül Fliegauf Benedek Rengeteg, a Panoráma-sorozatban Szomjas György Vagabondok című alkotását.

A berlini ítészek 2700 filmből válogattak ki háromszázat, köztük a versenyprogram 22 nagyjátékfilmjét és 17 rövidfilmjét. A nyomasztó amerikai fölényre jellemző, hogy a 22 játékfilm közül öt amerikai, három, illetve két filmmel viszonylag jól állnak a franciák és a kínaiak.

George Clooney kettős minőségben is jelen lesz: ő rendezte az Egy veszélyes elme vallomásai (Confessions of a Dangerous Mind) című filmet, s ő lesz Steven Soderbergh Solarisának a főszereplője. Soderberghnek a Tarkovszkij-film emlékével is meg kell birkóznia, a korán elhunyt orosz zseni szintén vászonra vitte Stanislaw Lem tudományos-fantasztikus regényét.

A többi befutott rendező - Alan Parker, Claude Chabrol, Csang Ji-Mu - mostani filmjeit korábbi remekléseikkel vetik majd össze a nézők. A versenyfilmek felét a beavatottakon kívül nem látta senki, tíz filmnek Berlinben lesz a világpremierje. Oliver Stone dokumentumfilmmel jelentkezik Berlinben: a Comandante című, Fidel Castróról szóló művében a kubai vezetőt privát oldaláról próbálja bemutatni, amennyire csak lehet.

S mi lesz, ha mégis kitör a háború a fesztivál tíz napja alatt? Kosslick spontán vitafórumokat, ,,filmes manifesztációt,, akar beiktatni a fesztivál programjába, amelynek mottója: Towards Tolerance. Vagyis és körülbelül: gyakorolj türelmet!

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz!

Leonardo di Caprio ezúttal egy világhírű szélhámos szerepében tűnik fel, aki csak egyetlen embert… Tovább olvasom