Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Berlinben sokkolt a Krétakör

Sokkolta a berlini Hebbel Színház közönségét a budapesti Krétakör Színház Feketeország című produkciója, amelyet a németországi magyar kulturális évad keretében mutattak be szerdán este.
Schilling Árpád társulata március 23-ig vendégszerepel Berlinben, s az sms-üzenetekre épülő Feketeországot a Hebbel Színház (Theater Hebbel am Ufer - HAU) igazgatója, Matthias Lilienthal globális színműnek nevezte. Mint mondta, a társulat olyan kordiagnózist ír le, amelyben az sms-en érkező hírek hideg tényszerűségének és a mindennapi nyelv obszcenitásának párhuzama az erőszaknak az egész életet átható természetességét sugallja.

Az élet minden területét felölelő kiszolgáltatottság, az európai bővítési folyamat életidegensége, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet megszokott kliséi, s mindennek összekapcsolása a világpolitika háttérzajával globális színművé emeli a magyar produkciót.

A Krétakör társulatának másik Berlinbe elhozott produkciója a helyesírás szabályait a címadásban szándékosan mellőző, Siráj címmel színre vitt Csehov-mű. A 2003-as premier óta az előadást Európa 13 városában mutatták be, díjakkal halmozták el, Schilling Árpád Moszkvában a Sztanyiszlavszkij-díjat is megkapta érte.

"Csehov Sirályát gazdag, titkokkal teli, felülmúlhatatlan remekműnek tartjuk, amelynek számtalan olvasata van. Úgy gondoltuk, a mi előadásunk, bármennyire is törekszünk a tökéletességre, nem lehet "a" Sirály, csak annak egyik változata, legfeljebb csak megközelítheti a darab mélységét és gazdagságát. Ezt jelezzük azzal, hogy már a címben is elhelyeztünk egy apróbb hibát, "j" betűvel írtuk azt" - magyarázta a produkció megszületése után a rendező.

A darabokat Berlinben német feliratozással, illetve szinkrontolmácsolással adják elő.

A Hebbel Színház magyar hetének keretében felolvasnak a Magyarországon született, Berlinben élő írónő, Terezia Mora Alle Tage (Minden nap) című könyvéből, külön programmal lép fel a Krétakör társulatának tagjaiból alakult zenei együttes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb madárinfluenza elleni védőkörzetek Bács-Kiskunban

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint a Hercegszántó és Dunaföldvár… Tovább olvasom