Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Bernáth Árpád: Szabadság, szerelem

Bernáth Árpád egyetemi tanár, a német irodalomtudományi tanszék vezetője Nádas Péter Emlékiratok könyve című regényéről beszél.
„A zsidó-keresztény kultúrkörben a Biblia a Nagy Könyv: egy közösségnek adott mértéket a világhoz való viszony tisztázásához. Az ógörög műveltség nyitotta meg az utat a mítoszok szabad alakításához: az egyén kereste bennük létének alapját. Ehhez a hagyományhoz visszahajolva született meg az európai irodalom. Mégpedig olyan nagy írók révén, akik nyelvüket a bibliafordítások segítségével gazdagították, értékrendjüket a kereszténységéhez viszonyították, és szabadságukat az antik világ példáiból vezették le. Az újkori irodalom – sokkönyvű. Bár ki-ki megtalálja a maga «bibliáját» ahhoz, hogy erkölcsi tapasztalatra és gondolati nyitottságra szert tegyen, nem elég megismerni egyetlen ábrázolást.

Egy író életművén belül is változó horizontot pillanthatunk meg. Nádas Péter első kisregényének tárgyát például a címe jelzi: A Biblia. Második műve – Egy családregény vége – a zsidóság és a kereszténység viszonyát értelmezi. Az Emlékiratok könyve mottója János evangéliumából való, új trilógiájának élén pedig ógörög filozófust idéz. Az Emlékiratok könyvét azoknak ajánlom, akik egy regény tükrében kívánják megpillantani és értelmezni életük lehetőségeit. 1986 óta kísér gondolataimban. A könyv több könyvet rejt: egy író feljegyzései az ötvenes évek Magyarországán megélt gyermekkoráról, beszámoló az NDK-s felnőtt éveiről, a harmadik regény a XX. század elején Németországban játszódik, de az író halála következtében nem tudja befejezni. Segítséget nyújt, hogyan oldható fel az ösztönvilág zűrzavara a saját magunk formálta világban.

Antik felismerés, hogy létünknek a szeretet és a szerelem ad foglalatot, s modern tapasztalat, hogy ezt a diktatúrák tudják legnagyobb mértékben deformálni. Ebben az értelemben szól a magyar irodalom e hatalmas regénye a legfontosabbakról. Olvassa el mindenki, akinek e kettő kell: szabadság és szerelem!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pér három pilléren

Egy önkormányzat, mégis háromfelé kell gondolkodnia: a 2500 lakóból a legtöbben Péren laknak, de… Tovább olvasom