Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Besúgó volt a bolgár államfő és 19 képviselőtársa

A kommunista titkosszolgálat besúgója volt a bolgár államfő, egy parlamenti párt vezetője és 19 jelenlegi parlamenti képviselő is. Ezt állítja egy szófiai testület, amelyet a rendőrség iratainak átfésülésével bíztak meg.
A keddi közlemény szerint Georgi Parvanov államfő, Ahmed Dogan, a kisebbik kormánypárt vezetője és 19 parlamenti képviselő is rajta van a kollaboránsok listáján. Rajtuk kívül 23 terhelt múltú személy jutott magas beosztásba Parvanov vagy a korábbi államfők idején.

A testület április óta folytatta a vizsgálatokat, miután 2006-ban törvényt hoztak az 1989 előtt titkosszolgálati dokumentumok megnyitásáról.

Parvanov cáfolja, hogy besúgó lett volna. Állítása szerint történészként mindössze egy könyvről írt kritikát megbízója számára, akiről később kiderült, hogy a titkosszolgálat tisztje. Az ellenzék szerint azonban Parvanov dossziéja nagyon hiányos, és az ő utasítására okmányokat semmisítettek meg belőle.

A testület minden fontos közéleti személyiség múltját át akarja világítani, noha a törvény nem bünteti a rejtőzködő egykori ügynököket. "Reméljük, hogy a leleplezések gyógyító hatással lesznek a társadalomra, igaz, megkésve" - mondta a testület egyik tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6218-cal kevesebb pedagógus kezdi a tanévet

Hétfőig 8856 pedagógust küldtek el az iskolákból és óvodákból a fenntartók, s az intézményi… Tovább olvasom