Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Beszédes jelek használt autó vásárlásakor

Figyelmes szemlélődéssel nagyon sok olyan jelet lehet felfedezni az autón, ami sokat elárul az autó előéletéről, esetleges sérüléseiről, vagy származásáról.

Ha a jelek alapján csak a gyanú árnyéka is felmerül, érdemes az autót szervizbe vinni egy alapos vizsgálatra. Ha erre nincs lehetőség és nincs mód szakértő segítségét igénybe venni, akkor inkább álljunk tovább.

A jelek általában arra utalnak, hogy az autó sérült volt korábban, vagy arra, hogy sokkal több benne a km, mint azt az óra mutatja. A jelek döntő többsége azért található meg, mert az autó „gyógyítása" során a legfőbb cél, hogy az autó minél kevesebb ráfordítással álljon talpra, kvázi minél nagyobbat lehessen rajta kaszálni. Ezekkel az autókkal mindenképpen vigyázni kell.

Az árulkodó jelek:


- Miért van varrás a légzsákon?  - Korábban már kinyílt, és így próbálják meg eltüntetni a nyomokat. Ez a légzsák már nem fog életet menteni!!!

- Miért van üléshuzat az üléseken? – lehet, hogy csak védelem, de lehet, hogy ápol és eltakar

- Miért van a műszerfalon első ködlámpa kapcsoló, ha a lökhárítóban nincs ilyen? – Sérült volt az autó, és a javítás során a ködlámpa nélküli lökhárító jóval olcsóbb volt.

- Miért vannak a fényszórók tartó fülei és a hűtő műanyag elemei meghegesztve? – törött volt az autó. Igaz ugyan, hogy ez nem vall nagyobb sérülésre, hacsak nem a bontóból származik egy másik autóról.

- Miért nem egyformák a fényszórók (pl: az egyik Hella , a másik Valeo )? – törött volt, és a cserénél nem figyeltek az egyezésre

- Ha az utastérben van motoros fényszórómagasság állító gomb, az autóban miért nincs ilyen fényszóró? - törött volt és az eredetileg motoros állításút, a javítás során az olcsóbbal pótolták

- Ha csak 30 000 kilométert futott, akkor miért nem a gyári gumik vannak rajta? – mert nem annyit futott, vagy mert nem átlagosan használták (gyilkolták) az autót. Egy átlagos gumi 55-80 ekm-t futhat.

- Miért más márkájú a pótkerék, mint a többi? -  talán már egy garnitúra  lefutott, ami min. 50-80 ekm futást jelent.

- Miért vannak téli gumik az autón? És hol vannak a nyári gumik? – a nyári már lefutott, ami min. 50-80 ekm futást jelent.

- Miért nem egyenletesen kopik a gumik futófelülete? – a lengéscsillapító tönkrement, vagy rosszul van beállítva a futómű, aminél gyanakodni lehet egy korábbi sérülésre.

- Miért mutatja a próbaút közben a kereskedő a rádió remek hangszínét?  - esetleg azért, hogy elnyomja a futóműből érkező zajokat, elterelje a figyelmünket

- Miért látunk beázási nyomokat a tetőkárpiton és miért áll a víz a csomagtartóban? – törött volt

- Miért repedt a kormányoszlopot alulról takaró műanyag vagy a műszerfal? - szerencsétlen sofőr nem volt bekötve ütközéskor és a térde bizony összetörte a burkolatot

- Miért cserélték ki a pedálgumikat és a váltógombot? – sok benne a km

- Miért kopott a kormány ennyire? – sok benne a km, kivéve, ha bőr,
mert az nagyon gyorsan fényesedik

- Miért vannak eltérő évjáratú ablaküvegek az autóban? – törött volt az üveg, vagy az autó

- A gyártási évet ellenőrizhetjük a jármű alkatrészeinek szemrevételezésével. Ilyen alkatrészek lehetnek az üvegek, a biztonsági öv címkéi, a műanyag alkatrészek és burkolatok. Az autógyárak és az alkatrész beszállítók nem szívesen növelik a költségeiket az alkatrészkészletek hosszú tárolásával, ezért a beépített alkatrészek gyártási idejének néhány hónapos eltéréssel meg kell egyezniük az autó összeszerelési időpontjával.

- Miért nincs meg a szervizkönyv? – sok benne a km, vagy más takargatni való van

- Ha a szervizkönyv utolsó szervizbejegyzése 150.000 km-nél volt, akkor most miért mutat az óra 90.000 kmt???

- Általában a külföldről behozott autókban sok a km, vagy sérült volt, ami persze nem azt jelenti, hogy nem érdemes megvenni.

MIRE FIGYELJÜNK A PRÓBAÚT SORÁN?>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi katalógus az interneten

Mivel minden felvételire készülő diák nem tudott részt venni a Központi… Tovább olvasom