Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Beszélj hozzá! (Hable con ella)

Benigno négy éve ápol a kórházban egy autóbaleset következtében kómába esett táncosnőt. Aliciába már évek óta titokban szerelmes, most munkaidejének nagy részét mellette tölti. Egy nap új beteg érkezik a szobába. Lydia matador. Marcos újságíró minden nap látogatja az imádott nőt. Benigno megtanítja Marcost, hogyan kell kapcsolatot tartani a beteggel.
rendező: Pedro Almodóvar

forgatókönyvíró: Pedro Almodóvar
operatőr: Javier Aguirresarobe
díszlettervező: Antxón Gómez
jelmeztervező: Sonia Grande
zene: Alberto Iglesias
producer: Agustín Almodóvar
látványtervező: Antxón Gómez
vágó: José Salcedo

szereplő(k):
Geraldine Chaplin (Katerina Bilova)
Javier Cámara (Benigno)
Rosario Flores (Lydia)
Darío Grandinetti (Marco Zuloaga)
Leonor Watling (Alicia)
Mariola Fuentes (Rosa)
Fele Martínez (Alfredo)
Paz Vega (Amparo)
Elena Anaya (Angela)

A film sztorija

Benigno négy éve ápolja a kórházban Aliciát, egy autóbaleset következtében kómába esett táncosnőt. A lányba már évek óta titokban szerelmes, és most munkaidejének nagy részét mellette tölti - beszél hozzá, felolvas neki.

Egy nap új sérült, Lydia, a matador érkezik a kórházba. Lydia olyan súlyosan megsérült a bikaviadalon, hogy ő is kómába esett. Lydia szerelme, Marcos minden nap látogatja az imádott nőt. Benigno megtanítja a férfit, hogyan tartson kapcsolatot a beteggel, hogyan beszéljen hozzá, és bízzon a csodában, hogy szerelme egyszer felépül...
www.port.hu

Kritikák

Port.hu - V.A.

"A sorsok tehát - Almodóvar nem hazudtolja meg önmagát - keresztezik
egymást, a legelső pillanattól. A szimbólumok égbekiáltóak: az egyik nőhöz beszélnek, - ő lesz az, aki fel is ébred - a másikkal a férfi nem tud mit kezdeni, sorsára hagyja a felkínálkozó régi szeretőnek. Később tudjuk meg, Lydia meghalt: Marco pedig megszólal a sírnál. Az emberi lélek működésével - és a filmek prototípuskaraktereivel - kapcsolatos sztereotípiák ezen esetben nem működnek: a legszerethetőbb figura a pszichopata Benigno, aki átadja magát szerelmének: él helyette is, érdekli a tánc, régi filmeket néz, amelyeket Alicia (Leonor Watling) is szeretett (a film egyik színfoltja egyébként az almodóvari némafilm a töpörödött szeretőről, aki további életét a szeretett nő vaginájában éli le). Egy információval még kevesebbek vagyunk, amikor megtudjuk, hogy Benigno feleségül kívánja venni az alvó Aliciát. A fiú ugyanis hamarosan börtönbe kerül a beteg megerőszakolásáért.

Almodóvar tovább csűri-csavarja a mesét: hamarosan megpillanthatjuk a lányt ébren. (A film stílusába tökéletesen simulnak bele a figurák, mégis, talán több árnyaltság, finomság csomagolhatta volna be őket - akkor talán tudtam volna sírni, amikor pedig minden oka meglenne rá minden jóravaló nézőnek. Így nem. Nem magyarázat, nem megértetés, hanem "megéreztetés" kicsivel több áradhatott volna pl. Benigno szerepének felépítéséből.) A történet azonban itt sem ér véget: a mesélőnek fel kell áldoznia egy szereplőt - hogy melyiket, nem árulom el -, hogy újabb mese kezdődhessen, melyben ismét két ember talál majd egymásra."
A teljes cikk

mozinet.hu - KGY

"Több a felesleges - vagy feleslegesen hosszú - kiegészítő, amelyek mintegy film a filmben hatást szolgáltatnak, de egyben azt sejtetik: a rendezőnek bizony nincs mondanivalója és csak alibizik a képekkel. A három jelenet közül az egyik színházi előadás, amelyet még magyaráz a rendező és a film elején kellemes bizonytalanságot teremt. A közép tájt elhangzó zenei előadás (gitárral, énekléssel), már feleslegesen hosszú és monoton, az Összement szerető című kisfilm (amely az ápoló mozis élménye volt, de mi is látjuk az egészet) pedig már egyszerűen nem illik a szerkezetbe. Kissé pikáns, de hamarabb jut az ember eszébe egy elborult elme ötleteként, mint Almodóvar-jelenetként. A szeméremajkak és női nemi szerv optikai közelsége, illetve a vele való játék egyszerűen ízléstelen a filmben.

Almodóvar ezenkívül nyitva hagy egy csomó saját maga által feltett kérdést. A férfiak igazi jelleme ismeretlen marad, az ápoló motivációja, "észvesztésének" folyamata hiányos, felületes."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótfelvételik a Nyugat-Magyarországi és a Széchenyi-egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem pótfelvételit hirdet több szakon: a szülésznő, a jogi asszisztens… Tovább olvasom