Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Beszolgáltatott műkincsek

Hónapokkal ezelőtt az országban több helyütt nagy értékű régészeti lelet került elő a földből. A megtalálók mindegyike teljesítette törvényi kötelességét – ahogy két éve Győrszemeréről is –, beszolgáltatta a tárgyakat az illetékes múzeumnak.
A műkincsek és a régészeti leletek beszolgáltatásáról az 1997-es – 2001-ben kiegészített – kulturális örökségvédelmi törvény rendelkezik.
Eszerint minden földben lévő régészeti tárgy az állam tulajdonát képezi, tudtuk meg dr. Szőnyi Eszter régésztől. A győri Xántus János Múzeum igazgatója érdeklődésünkre elmondta: többször keresték meg az intézményt egy-egy kavicsbányában, folyómederben talált ősállatcsonttal, ritkán nemesfémmel vagy egy-egy ásáskor előkerült koponyával.

„ Aki a talált leleteket eltitkolja vagy kereskedik velük, bűncselekményt követ el, amiért akár börtönbüntetés is jár."

– Természetesen amióta a fémdetektort feltalálták, egyre több avatatlan „kincskereső" garázdálkodik a földben, és mivel közel a határ, sajnos a régészeti leletek gyakran és könnyen „átvándorolnak" odaátra.
Olyan is előfordult, hogy az ásatásról, egy félig bontott sírból tűntek el tárgyak. Tudni kell, hogy aki a talált leleteket eltitkolja vagy kereskedik velük, bűncselekményt követ el, amiért akár börtönbüntetés is jár – mondta dr. Szőnyi Eszter, majd jó példaként megemlítette azt a 2001 augusztusában történt esetet, amikor egy vízvezeték ásásakor több mint négyszáz ezüstpénz került elő a földből.

– A győrszemerei parókia kertjében – a helyszíni szemlénken kiderült, hogy a falu középkori részén – találták az úgynevezett fehér pipaedénybe rejtett kincset, amit a megtaláló hölgy hozott be a múzeumba.
A leltár tanúsága szerint négyszázhuszonkét XIII–XIV. századi ezüstpénzről, főként bécsi dénárról van szó, amelyeket jelenleg a Nemzeti Múzeum éremtárában kollégáink vizsgálnak, hogy pontosan meg tudják határozni az érmék korát és származását.

A megtaláló egyébként ilyenkor jutalmat kap, ami nemesfém esetén az érték tíz százaléka. Ez történt a győrszemerei hölggyel is, aki úgy nyilatkozott: mivel építkeznek a helybeli evangélikusok, a múzeumtól kapott összeget befizeti a gyülekezet pénztárába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotói díj Szabó Magdának

Megelégedést kelthet az olvasók döntése: a könyvszalon alkotói díját az idén Szabó Magda… Tovább olvasom