Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Betegesebbek szüleiknél a mai tinédzserek

Napjaink kamaszai az első olyan generációhoz tartoznak, akik kevésbé egészségesek, mint szüleik - állítják az orvosok. Ebben nem a fertőző betegségeknek van a legnagyobb szerepük, sokkal inkább az alkoholnak vagy a drogoknak.
Elhízás, alkohol, cigaretta, kábítószerek, szexuális úton terjedő betegségek - napjaink tinédzserjeit ezek betegítik meg. Szüleik szervezetét azonban, akik kamaszkorukban egészségesebbek voltak a jelenlegi generációnál, még a fertőző betegségek gyengítették. Ők még a tuberkolózistól vagy a paralízistől szenvedtek.

A fiatalkorú elhízottak aránya 1970 és 2000 között megnégyszereződött, a szexuális úton terjedő betegségek pedig megháromszorozódtak. Soha ennyi tinédzser nem esett teherbe, mint napjainkban, mint ahogy a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is egyre több fiatalra jellemző. Sőt, bár minimálisan, de még az öngyilkossági ráta is emelkedett ebben a korosztályban.

A két generáció problémái között az orvosok szerint az a legnagyobb különbség, hogy a jelenlegiek megelőzhetőek lennének.

A kamaszkori életmód az egész életen át kihathat az egészségi állapotra - hangsúlyozzák a szakemberek, épp ezért szerintük különös figyelmet kellene szentelni a problémának.

Miközben az orvostudomány folyamatosan küzdött a biológiai betegségek ellen, a fiatalokra inkább a szociális problémák hatottak. Épp ezért a fiatalok egészségi állapotát kutató orvosok azt is felvetették: újra kellene gondolni a különböző korhatárokat, például azt, hogy mikortól engedélyezzék az alkoholfogyasztást, vagy a dohánytermékek vásárlását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.26.

Tovább olvasom