Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Betegperek évi négymilliárdért

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája; évente négymilliárd forintnyi kárigény érkezik a bíróságokra, s bár végül csak az összeg töredékében ítél a bíróság a beteg javára, a kártérítések még így is akár csődközeli helyzetbe sodorhatják a hibázó kórházat - írta a Népszabadság hétfői számában.
A lap ismerteti az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján szereplő összesítést, amely szerint a 2001-2008 közötti időszakban a kártérítési perek listáját vezető négy kórház ellen átlagosan évente öt-tíz per indult. Leggyakrabban a szülészeti, sebészeti, traumatológiai, valamint az ortopédiai ellátások miatt kerülnek az intézmények bíróságok elé.

Szakértők szerint az orvosi műhibaperek akár 80 százaléka kommunikációs hibákra és/vagy az orvos kapcsolatteremtő készségének hiányára vezethető vissza. A betegek ugyanis az ellátás színvonalát nem szakmai, hanem szubjektív szempontok alapján ítélik meg, így az egészségügyi dolgozók kommunikációs gyakorlatának fejlesztése révén a panaszok jelentős része megelőzhető lenne.

Mindezzel egyetért Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke is, aki szerint a kártérítési perek ügye az ellátórendszer egyik „forró pontja". Az elveszített perek kártérítési összege mind gyakrabban sodorja csődközeli helyzetbe a kórházakat, amelyeknek ugyan kell, hogy legyen felelősségbiztosításuk, de miközben ma már akár tízmilliós kártérítési összeg sem ritka, a biztosítók általában csak ötmillió forintig vállalnak fizetési kötelezettséget.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2010. június 21. 15:35
    „Egy rakás seftes ügyvéd ebből él ! Ennél nagyobb buli a kisebbség védelem és a válóper !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem borítékolható az adómentes pálinka

A Napi Gazdaság szerint kevés az esélye annak, hogy Brüsszel rábólint a kormány tervére, amely… Tovább olvasom