Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Betiltja az EU a hagyományos barométerek használatát

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elvetette azt a javaslatot, amely engedélyezte volna a hagyományos barométerek használatát és gyártását azt követően is, hogy a tervezett higanytilalom életbe lép az EU-ban.
A parlamentnek és a tagállamok minisztereinek is jóvá kell még hagyniuk azt a higanytilalmi tervezetet, amely fokozatosan kitiltaná a higany alapú mérőműszereket. Módosító javaslatként a parlament tavaly novemberben elfogadta azt a kitételt, miszerint a barométerek gyártását továbbra is engedélyeznék, ám a tagországok nem támogatták.

A "barométermentő" módosítást Martin Callanan brit konzervatív képviselő fogalmazta meg, aki szerint a higany alapú mérőműszereket gyártó vállalatok kényszerű bezárása miatt többezer barométertulajdonos többé nem javíttathatja meg műszerét. Javaslata immár esélytelen.

Linda McAvan brit munkáspárti képviselő örül a tilalomnak: "Kutatások igazolják, hogy a higany kis adagban is roppant káros az egészségre. Ha még a környezetvédelmi problémákat közismerten nem feltétlen prioritásként kezelő amerikai államok is higanytilalmat vezetnek be, nem látom okát annak, hogy az EU-ban továbbra is engedélyezzük ilyen termékek gyártását."

A törvény jóváhagyása után a termelőknek két év áll rendelkezésére ahhoz, hogy alternatív megoldásokra térjenek át. A tilalom életbe lépése után sem lesz törvényellenes egy régi higanyalapú barométer birtoklása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy fővárosi panelban - egy ember meghalt

Egy ember meghalt, tizenegyen füstmérgezést szenvedtek, amikor a főváros XV. kerületében csütörtök… Tovább olvasom