Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Betiltott gyerekkönyv a ''túl szép'' Kubáról

Miamiban, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb iskolai övezetében az általános iskolákat felügyelő hatóság betiltott egy gyerekkönyvet azon az alapon, hogy az túl pozitív képest fest Kubáról - jelentette az NPR rádió.
A testület döntése értelmében a Vamos a Cuba (Menjünk Kubába) című vékonyka, 32 oldalas képes könyvet el kell távolítani az iskolai könyvtárakból. A könyv ötödik oldalán egy képaláírásból például azt tudhatják meg az amerikai gyerekek, hogy kubai társaik hozzájuk hasonlóan étkeznek, dolgoznak és iskolába járnak.

Az Amerikában élő kubai emigráció befolyásos tagjai azt hangoztatják, hogy egy ilyen könyvnek nincs helye a miami iskolákban. Véleményük szerint az óvodásoknak és az általános iskola első két osztályába járó gyerekeknek szánt, áprilisban megjelent könyvecske megtévesztő. Nem tájékoztat ugyanis arról, hogy Kubában elnyomó hatalom van, következésképpen, mondják a bírálók, az emberek nem ehetnek, dolgozhatnak és járhatnak iskolába úgy, mint Amerikában.

Az ügy már egy szövetségi bíróság elé került, amely az amerikai Polgárjogi Szövetség keresete alapján úgy rendelkezett, hogy a gyerekkönyvet nem szabad eltávolítani a könyvtárak polcairól. A jogvédő szervezet érvelése szerint nem lehet politikai ideológiai megfontolások alapján könyveket betiltani. Dél-Floridában, amely tekintélyes kubai amerikai közösség otthona, a miami iskolai felügyelet azonban ragaszkodik a betiltáshoz, legutóbbi ülésén úgy döntött, megfellebbezi a bíró döntését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom