Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Betiltották a melegfelvonulást?

A rendőrség nem engedélyezte az idei budapesti melegfelvonulást - értesült hétfőn a mandiner.hu internetes portál.
A hír szerint a Szivárvány Misszió Alapítvány június 18-ára, délutánra tett bejelentést egy rendezvényre, amely a Hősök terét, az Andrássy utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Kossuth teret érintette volna.

Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta a rendezvényt; a jogerős döntés a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozik - írta az internetes lap.

A BRFK az ügyben későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. Cenzor 2011. február 16. 14:44
  „92. novaklaszlo56 2011.02.15. 23:46

  Szerintem, Loki, a homofóbok megtalálnák a rendbontás módját egy zárt rendezvényen is, mert nekik a melegek létezése is elég ürügy az őrjöngő hárításra.Azt hiszem, éppen ettől tartva nem engedi a rendőrség a felvonulást, és lehet, hogy ezzel tényleg szívességet tesz a melegeknek - ahogyan azt valaki már írta is korábban.

  Nem érdekli a rendőrséget. Az andrási út lezárása a problémás. <moderálva>”
 • 92. novaklaszlo56 2011. február 15. 23:46
  „Szerintem, Loki, a homofóbok megtalálnák a rendbontás módját egy zárt rendezvényen is, mert nekik a melegek létezése is elég ürügy az őrjöngő hárításra. Azt hiszem, éppen ettől tartva nem engedi a rendőrség a felvonulást, és lehet, hogy ezzel tényleg szívességet tesz a melegeknek - ahogyan azt valaki már írta is korábban. Nemcsak úgy, hogy megakadályozza a homofób ellenőrületet, meg a társadalom ellenszenvének az elmélyülését, hanem akár úgy is, hogy az alkotmányban rögzített jogok sérelmének a gyanúját kelti sok emberben. Ilyenről azonban egyelőre nincs szó, mert az elutasítást valamiképpen, ha vitatható okokra hivatkozva is, de megindokolta. Jó érzékkel, mert a rendőrség azt is tudja tapasztalatból, hogy az indoklást sok ember helyesli majd. Így is van. Viszont alkotmányos jogsérelemről szó sincs egyelőre, mert a döntés ellen fellebbezésnek van helye, és a meleg szervezet élt is ezzel a jogorvoslati lehetőséggel. A bíróság majd eldönti a kérdést. A legjobb egy, a vonulni szándékozók és a rendőrség közötti megegyezéses megoldás lenne. Valószínűleg egy ilyen lehetőség irányába mutat majd a bíróság határozata is, amely szerintem nem fogadja el a rendőrség elutasító határozatának az indokolását. De ez csak találgatás, majd meglátjuk. Mindenesetre én sem tudom, hogy a felvonulás, vagy annak elmaradása használna-e többet a melegek jogegyenlőségi küzdelmének a jelenlegi, lehangoló társadalmi légkörben, azonban a melegek is sokat tanultak az utóbbi évek társadalmi reakcióiból, és nyilván figyelembe veszik ezeket a konzekvenciákat is a demonstrációk, meg azok külsőségeinek a megszervezésekor. De azt bevallom, hogy a legfelemelőbb intellektuális élményeim egyike lenne, ha megérhetném, hogy Andris és Peti (szimbolikus, fiktív nevek) a vegyes párosokhoz hasonlóan, nyílt színen vállalhatja a kölcsönös szeretet, szerelem elszánt összetartozásának a kifejezését, például úgy, hogy boldogan, kéz a kézben, gyanakvó és gyűlölködő pillantások kísérete nélkül végigsétálhatnak bármelyik városunk terein, utcáin. Meg azt is szeretném megérni, hogy ezek a fickók jogilag is elfogadott családi kötelékben élhetik le a közös életüket, s ha nagyon elszántan akarják, akár gyerekeket is örökbe fogadhatnak, hogy tisztességgel, szeretetben felneveljék őket - a társadalom számára. Hogy ezek a gyerkőcök a gyerekközösségek (óvoda, iskola) gúnyolódásának a célpontjai lehetnek? Igen, ma ennek még elég nagy a veszélye. De erről azért mégsem ők, és nem is az őket szeretettel nevelő szülők tehetnek.
  Van még jó néhány szép álmom a mi kis társadalmunk jövőjéről, de az nem tartozik szorosan e tárgyhoz. Bár a mélységi lényege mindnek ugyanaz. :)

  Jó éjt!
  (Elég későn tudtam feljönni ide, Matyesz, de sebaj, majd legközelebb, adandó alkalommal folytatjuk az eszmecserét, akár más tárgyban is, ha te is úgy akarod. Addig is engedd át a lelkedet az autentikus jézusi tanítások tiszta szellemiségének, és vigyázz magadra! Mert nagyon értékes vagy, akkor is, ha egy sor kérdésben talán sosem fogunk teljesen egyetérteni. Nem baj! :))”
 • 91. Loki 2011. február 15. 16:29
  „Gyanítom, hogy itt is megegyezés lesz a vége, mert alkotmányos jogokat sértene a betiltása. Egyébként betiltásról rendőrség nem rendelkezhet mert nem jogalkotó szerv. Esetleg fix helyszín kijelölése lenne a legjobb. A fővárosnak bevétel, és nem kell a lezárt utcákat kerülgetni. Azt hiszem a fix helyszínnel már a homofóboknak sem lenne problémájuk :D”
 • 90. Loki 2011. február 15. 16:25
  „az sem igaz hogy máshol problémamentes, keleteurópában bizony elég komoly sérültjei voltak.
  Azokban az országokban, ahol nem másokra próbálja a politika hárítani a gondokat, nem mutogat rájuk bűnbakként, nem történt atrocitás. A legegyszerűbb, hogy az ember nem megy ki. Nyilván akit érdekel az meg odamegy. Csak magyarországon vannak olyan debilek akik képtelenek elviselni, hogy nyugi van és keresik a bajt. Én engedélyezném nekik, de felttelként szabnám a kamionok minimális sebességének gyorsítását, illetve kifizettetném a rendezvénybiztosítás költségeit. Ne felejtsük el, hogy a Budapest Parádénak minden évben ki kellett fizetnie, és kötelezték őket a minimum x fős biztonsági szolgálat ellátására. Még csak egy könnyebb sérült sem volt, nem tapostak el senkit és a rocktól a technoig mindenféle kamion volt. Persze az nem homobuli hanem zenei rendezvény volt. Bár az őse, a love parádé ugyanaz.”
 • 89. Krampampuli 2011. február 15. 16:23
  „Nem érdekel, hogy külföldön hogy állnak a kérdéshez hozzá s nem szabad semmit ennek tükrében nézni. Alapvetően rendben van ez így. Sztem a melegek felvonulás már teljesen más jelentéstartalmat nyert mint ami a fő motiváció volt a szervezők részéről. Sőt ellenérzésbe fulladt át. Csodálom, hogy ezt nem vették észre és újra és újra meg akarták rendezni ezt a rendezvényt. A rendelet szerintem ezzel szívességet tett nekik...”
 • 88. Loki 2011. február 15. 16:19
  „a megtiltotta nem felel meg a valóságnak. A rendőrség bejelentett rendezvényt nem tilt meg hanem tudomásul veszi vagy kifogással él. Az utóbbi történt. Mivel a rendezvény miatt az érintett területet le kellene zárni a forgalom elől, ez indokolatlan problémát okoz a közlekedésben.
  Nem okozna, ha nem kellene lezárni mert a szélsőségesek nem zavarnák őket. A dolog nem annyira fekete vagy fehér, mert, ha bizonyítani lehet, hogy a rendezvény csak azért okoz problémát a közlekedésben, mert az ellentüntetők nem tudnak viselkedni, magát a felvonulást nem lehet megakadályozni. Ugyanis sérülne az alkotmányos joguk.”
 • 87. Ebgondolat 2011. február 15. 16:02
  „82. frakk 2011.02.15. 14:03
  Érdekes, hogy New York-tól Londonon át, Berlinen keresztül egészen Bécsig ez senkit nem zavar!!! Ez a magyaros tolerancia?? A nagy magyarkodáson kívül már semmi másra nem telik? Ha jól tudom, ez a felvonulás ´97 óta van és 10 éven keresztül ez senkit nem zavart... De, aztán a "magyarság" tudatára ébredt és megsemmisít, eltipor mindent, ami ellenkezik gondolkodásmódjától!! Gondolom az Árpád-sávos felvonulókat is meg lehet dobálni, mert ez se tetszik mindenkinek! Sőt, a büdös, környezetre roppant káros trabantosokat is jól meg lehet agyalni az első piros lámpánál..
  Az pedig végképp talány, hogy itt Szegeden kit érdekel, hogy Budapesten kik vonulgatnak..”
 • 86. macs 2011. február 15. 15:48
  „79. cumania,
  Az hogy mi bűn és mi nem bűn, azt a gyerekek tanulják, mint ahogy azerkölcs is tanult viselkedés. Amennyiben egy gyerek azt hallja, hogy a homoszexualitás bűn, förtelem, természetellenes, akkor annak is fogja tartani. A probléma akkor kezdődik, amikor észreveszi magán, hogy az azonos nemű társa iránt kezd furcsa kíváncsiságot érezni, láttára kezd el hevesen verni a szíve, hiszen eddig mindig azt hallotta, hogy ez bűn, förtelem, természetellenes. Képzeld el, mekkora trauma ez számára. Micsoda félelem munkálhat benne, hogy mi lesz ha kiderül? És igen, a többség elutasítása a baj eredője, emiatt szenvednek, szégyenkeznek...
  Képzeld el, hogy egyszer csak valaki elkezdi hirdetni, hogy a kék szeműek gonoszok, rosszak. Egyre többen teszik magukévá ezt a tanítást. Megvetés, megalázás, gúny áradna a kék szeműek felé. Szerinted, a kék szeműek ezt hogy élnék ezt meg? Szégyenkezve és szenvedve. Csináltak ilyen kisérletet, ha gondolod olvass utána.”
 • 85. Csonka László 2011. február 15. 15:20
  „63. novaklaszlo56 2011.02.15. 09:13 Köszönöm válaszát, sajnálom, hogy tapasztalatát és éleslátását nélkülöznünk kell !!!!!!! Tudja, a sok "forrófejű" mellett el kél 1-2 "öreg róka" is !!!!!!! Döntését, megértem, tudomásul veszem !!!! (de, azért még 1x. sajnálom) Nem vagyok a mozgalomba "régi motoros", de pályára én is segítséggel kerültem! Nem bántam meg, pl. most kaptam lehetőséget a "tovább lépésre" ! Köszönöm nekik a felemelő megtiszteltetést !!!!! http://www.szentkoronalovagrend.hu/ Tudásom, világnézetem azóta csak fejlődött! + oly emberek társaságába kerültem, kiket nem a "mammon" vezérel! 1.) Megértem önt, fél a szélsőségtől, de pl. 2009-ben a 60-80.éves "nénikék és bácsikák" ültek be a gárdisták közé! 2.) Mindenki olyan "fegyvert fogjon" amivel "harcolni" is tud !!!!!!! Szép napot "drusza" + szebb jövőt !!!!!!!!!!!!!”
 • 84. Mike3 2011. február 15. 14:45
  „a következő akármilyen népi kezdeményezésű szavazáson legyen egy kocka a következővel: akar-e rózsaszínű parádét vagy sem. ha nem, hát nem. ha igen, akkor elviseli mindenki és kész”
 • 83. xilinx 2011. február 15. 14:34
  „már tavaly sem nagyon értettem, hogy a gárda felvonulása zavarta volna a Kossuth Lajos sgrt forgalmát, a buzik vonulása meg nem zavarta az Andrássy út forgalmát....”
 • 82. frakk 2011. február 15. 14:03
  „Eb: ez egyedül a magamutogató liberális eszméknek kedvezőtlen. Ha ünnepelni akarnak , adva a lehetőség előttük, bármely zárt területen a civil emberektől elvonultan megtehetik. Nyugaton sem engedik meg , hogy muzulmán csoportok fél városon végig vonuljanak, és egy normál más közösségre ráerőszakolják saját nézeteiket.
  Teljesen helyes rendőrségi döntést láthatunk. Ritkaság számba menőt:)) na ezt nem tudtam kihagyni”
 • 81. földbirtokos 2011. február 15. 13:57
  „Olvasgatom a csodálatos liberális hozzászólásokat, és úgy látom hogy hamarosan el kell fogadni a pedofilokat, meg a többi rakás genetikai szemetet, mert demokrácia van ugye sok okos???”
 • 80. Ebgondolat 2011. február 15. 13:32
  „Na, ez most kinek büntetés? A melegeknek? Vagy annak a csőcseléknek, akiknek most mással kell elütni az időt artikulátlan üvöltözés, tojás-és kőhajigálás, gyújtogatás helyett??”
 • 79. cumania 2011. február 15. 13:13
  „Szerintem nem a többség elutasítása a baj eredője a homóknál. Nem emiatt szenvednek, szégyenkeznek... Ezen az sem változtatna, ha megengednék a törvényes házasságot. Hiába tolerálná a többség, saját magát akkor sem tudná elfogadni, mert belül TUDJA, hogy förtelem, bűn, természetellenes, amit csinál! Genetikailag kódolva van az erkölcs minden emberben. A saját lelkiismerete nem hagyja nyugodni! A belső törvényt nem írhatja felül semmi!”
 • 78. bambinaXX 2011. február 15. 13:05
  „74! azért a szúnyodot te is agyoncsapod, nem? :)
  látom ráérsz..
  üdv.”
 • 77. lalox 2011. február 15. 12:46
  „Matyesz:

  "Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére.
  Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem."
  Jézus nem eltörölte, hanem betöltötte a törvényt, sőt fel is támadott a halálból.
  Örülök neked, hogy keresed az Urat felekezeti hovatartozástól függetlenül.
  Egyetértek veled abban, hogy Isten adott használati útmutatót az embernek
  az élethez, ez az Ő beszéde, amit a biblián keresztül lehet megragadni.
  A homoszexualitás az egy céltévesztés, bűn Isten előtt. Rémesen hangzik a
  "bűn", meg "Isten", meg "biblia" mindazoknak, akik úgy gondolják, hogy ismerik az
  igazságot, vagy épp úgy, hogy nincs igazság. Van igazság, ő Jézus és ezt teljes
  meggyőződéssel állítom, annál is inkább mivel ezt Isten jelentette ki.
  Az Úr áldjon meg téged Matyesz!”
 • 76. novaklaszlo56 2011. február 15. 12:17
  „Már régen nem szabadna itt lennem, de Matyesz teljesen elbűvölt, ezért még egy rövidke jelenés talán...
  Matyesz! Te nyilvánvalóan békére igyekvő, jó lelkű fiatalember vagy, és az ég óvjon engem attól, hogy elvegyem, megingassam, vagy akár csak vitassam a hitedet és a meggyőződésed helyességét! Sok mindenben nem értünk egyet, de annyi baj legyen! Nem vagy agresszív, viszont nyitott és őszinte, ez pedig nagyon becsülendő, ritka dolog mostanában!
  A Biblia ugyan nem tanít a homoszexualitásról, hanem az Ószövetség lapjain kategorikusan elítéli, és halálos bűnnek minősíti azt, míg az Újszövetségben egyetlen, de nem Jézustól, hanem Páltól származó utalás van az azonos neműek bűnös egymásra gerjedésére és "fertelmeskedéseire". A Biblia tehát összességében súlyosan elítéli az emberi szexualitás ezen megjelenési módját, és azt az egyén hibás, mi több bűnös döntéseként értelmezi. Ez pedig súlyos tévedés, de az eredeti, a Szentírás alapjául szolgáló szövegek keletkezésének az idején, az emberi korabeli tudásával ez érthető is volt. Azóta sok minden megváltozott, még a Szentírás értelmezése is, nem beszélve az egyházaknak a világi dolgokhoz való viszonyulásában bekövetkező lassú, de érzékelhető változásról, s ez még a legagresszívabb, legkonzervatívabb római katolikus egyházra is igaz.
  No, mindegy, a lényeg az, hogy most már végképp nem maradhatok, viszont, később, az esti órákban szívesen beszélgetnék veled ezekről a dolgokról, persze, a tudósítás témájával asszociálva, mert érdekel az álláspontod, meg az is, hogyan, mivel véded, indokolod azt. Nem legyőzni akarlak, talán, ha meggyőzni, de ahhoz sem ragaszkodom feltétlenül. De a nyitottságod, az őszinteséged megfogott, és a fiatal korod ellenére komoly ideológiai elszántságról tettél az imént tanúbizonyságot. Ennek az elszántságnak a hátterébe szeretnék bepillantást nyerni, mert az ilyesmi manapság szokatlan kissé, ha ugyan nem rendkívüli.
  Amint tudok, benézek, s ha talállak, örömmel figyelek rád! :D
  Szia!”
 • 75. matyesz 2011. február 15. 12:14
  „csőő:)”
 • 74. novaklaszlo56 2011. február 15. 11:36
  „Számomra egyetlen emberi lény, vagy állat méltatlan megalázása, szenvedése, fájdalma sem "hülyeség", kedves BambinaXX. Viszont, ha az ilyen jelenségek általánosan és tömegesen fordulnak elő egy társadalomban, arról nem a megalázott emberek és állatok tehetnek, talán ezzel egyetértesz. Én meg azzal, hogy vannak egyéb, nem kevésbé súlyos problémáink is, amelyeket viszont úgyszintén elsősorban a saját butaságunk kalászos termésének tekinthetünk, és nekünk is kell learatnunk őket. Ideje lenne hozzálátnunk.

  Ez a "többség-kisebbség" reláció, és annak legújabban terjedő, veszélyesen torzuló értelmezése meredek következményekkel járhat. A többségi akarat nem minden esetben képes kijelölni az egész közösség számára bizonyosan helyes haladási irányt. Erre nemcsak a magyar, hanem más népek történelme is számos, tragikus példával tud szolgálni az okulásunkra. Rajtunk áll, hogy akarunk-e tanulni. A megközelítésed azonban tényleg helyes alapállásból indul: a többség semmi olyanban nem korlátozza a kisebbségeket, amiben azok az egész közösség érdekeit akarják és képesek szolgálni. Ha a többség nem így tesz, akkor önmaga ellen tesz, nem is akárhogyan. A mi többségünk ezt az utat járja - egyelőre -, és nem csak a melegek ügye kapcsán. Kár, hogy ezt oly nehéz megértenie, pedig roppant egyszerű összefüggésről van szó.
  Azértr az az erkölcstelen enyelgés, bár nem tudom, pontosan mit értesz ez alatt, úgy tűnik, nem mindenki részéről olyan elítélendő, igaz? ;) A vegyes párosok boldogan, önfeledten tehetnek sok olyat, ami a melegek részéről felháborítóan "erkölcstelen", sőt talán a gyerekek személyiségfejlődését is képe megzavarni, erkölcstelen pályára állítani... :D
  Borzasztóak ezek a hárító félelmek! De egyben mulattatóak is, igaz, a melegeket valószínűleg nemigen nevettetik meg. De ez így oké, mert nehogy már jól érezzék itten magukat! Mert még a végén boldogan szolgálják azt a közösséget, társadalmat, amelyben otthon érzik magukat. Még mit nem! :)
  Na, jó, most már tényleg mennem kell, már így is gáz van. De bevallom, élveztem az eddigi vitát veletek, még akkor is, ha néha kicsit bosszankodtam a mozdíthatatlanságotok miatt.
  Szép legyen a napotok! Vigyázzatok magatokra, meg egymásra is! mer´ köllötök mind, Viktor is mondta! És ezúttal aztán tényleg igazat beszélt. Ritkán értek vele ennyire egyet. :)”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapáttal verte szomszédja kutyáját a férfi

Állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség egy komlói férfi ellen, aki lapáttal esett neki… Tovább olvasom