Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Betörő az albérlőm

Egy professzor is lehet betörő. Goldthwait Higginson Dorr III, Ph.D (Tom Hanks) egyébként sem úgy szerezte a tudományos fokozatait, ahogy mások. Persze, ő a legtöbb dologgal így van.

Mindent meg tud szerezni, de ritkán járja közben a törvényesség útját. Most éppen az évszázad bűntényére készül, és a nagy akcióhoz a legjobb szakembereket szerződteti: világhírű robbantó, akadémiai színtű alagútépítő, tapasztalt gorilla és jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkező csali alkotja a csapatot. Az akció főhadiszállása pedig egy mit sem sejtő, templomjáró fekete asszonyság lakása, akinek hátsó szobájában bérel hónapos szobát a prof., mondván, templomi zenekaruknak próbahelyiségre van szüksége.

A bandafőnök akkor érzi meg először, hogy lesz egy-két gond, amikor rájön, hogy társai a bűnben saját területükön kiválóak ugyan, egyébként viszont nagyon buták. És attól kezdve veszi biztosra, hogy nagy bajok is jöhetnek, amikor felfedezi, hogy alaposan alábecsülte a házinénit. Mrs. Munson megneszeli, hogy lakói miben sántikálnak, és feljelentéssel fenyegetőzik, a banda pedig úgy dönt, őt is bevonják a buliba. Hiszen mégsem nyírhatnak ki egy öreg hölgyet!

Info

„A Betörő az albérlőm kockázatos vállalkozás - mondja a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks. - Mindenki meglepő filmet vár… Tehát nem okozhatunk csalódást."

„Nem is tudom, mikor jöttünk rá arra, hogy Tom a legjobb választás Dorr szerepére, hiszen ez a figura annyira elüt a korábbi szerepeitől - fogalmaz Ethan Coen. - De mint kiderült, jól döntöttünk. Tökéletes a ritmusa a komédiázásának, és még sohasem volt ennyire vicces, mint ebben a szerepben."

A szélhámos professzor figurája jó szerep, amelyet a híres Alec Guinness formált meg az 1955-ös eredeti változatban. A professzor a fondorlatos rablási akció kiagyalója, ám a tervet keresztülhúzza az ártatlan öreg hölgy, akitől szobát bérelnek a betörők, és aki lefüleli őket.
„Nagyon szerettük a film eredeti változatát - mondja Ethan Coen. - Erőteljes az alaptörténet, és jó a felépítése. Mi azonban csak a vázát tartottuk meg, minden egyebet elvetettünk. Így a karakterek és a helyszínek lényegesen eltérnek az eredetitől."
Joel hozzáteszi: „Számunkra a kiindulási pont az volt, hogy déli környezetbe helyezzük a történetet, és az öreg hölgy egy déli baptista hívő legyen."

A filmcímen és az alapötleten kívül, a Betörő az albérlőm 1955-ös változata még egy ponton kötődik a Coen-fivérekhez. „Különös módon - meséli Joel - az eredeti feldolgozásból merítettük a legelső filmünk, a Véresen egyszerű egyik mondatát. Amikor a detektív rálő a bártulajdonosra, akinek fegyvere üres tárral nem sül el, a Betörő az albérlőm klasszikussá vált szavait mondja: »És most ki a hülye?«." „Ez a klasszikus, buta poén jól ül, és nagyot csattan" - teszi hozzá Ethan.
„Nem hiszem, hogy ez egy rossz fiúkról szóló film lenne - jegyzi meg Joel. - Talán azért, mert vérbeli komédiát látunk. Alapvetően derék emberek, csak kicsit idióták."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették a Baumag elnökét

Bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt szerdán gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették a… Tovább olvasom