Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Betörő az albérlőm (The Ladykillers)

Bankrablást fontolgató banditák útjába egy minden lében kanál, mindezt leszámítva azonban ártatlan idős hölgy keveredik, s tudtán kívül akadályozza a kétbalkezes banditákat a zseniális bűntény megvalósításában.
rendező: Ethan Coen, Joel Coen

forgatókönyvíró: William Rose, Joel Coen
operatőr: Roger Deakins
jelmeztervező: Mary Zophres
zene: Carter Burwell
látványtervező: Dennis Gassner
vágó: Ethan Coen, Joel Coen

szereplő(k):
Tom Hanks (Goldthwait Higginson)
Irma P. Hall (Marva Munson)
Marlon Wayans (Gawain MacSam)
Ryan Hurst (Lump Hudson)
George Wallace (Sheriff Wyner)
Stephen Root (Fernand Gudge)

A film sztorija

Egy professzor is lehet betörő. Goldthwait Higginson Dorr III, Ph.D (Tom Hanks) egyébként sem úgy szerezte a tudományos fokozatait, ahogy mások. Persze, ő a legtöbb dologgal így van. Mindent meg tud szerezni, de ritkán járja közben a törvényesség útját. Most éppen az évszázad bűntényére készül, és a nagy akcióhoz a legjobb szakembereket szerződteti: világhírű robbantó, akadémiai színtű alagútépítő, tapasztalt gorilla és jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkező csali alkotja a csapatot.

Az akció főhadiszállása pedig egy mit sem sejtő, templomjáró fekete asszonyság lakása, akinek hátsó szobájában bérel hónapos szobát a prof., mondván, templomi zenekaruknak próbahelyiségre van szüksége. A bandafőnök akkor érzi meg először, hogy lesz egy-két gond, amikor rájön, társai a bűnben saját területükön kiválóak ugyan, egyébként viszont nagyon buták. És attól kezdve veszi biztosra, hogy nagy bajok is jöhetnek még, amikor felfedezi, hogy alaposan alábecsűlte a házinénit. Az ugyanis kiszimiatol valamit, és a rendőrséggel fenyegetőzik. El kell tehát tenni az útból. Egy ilyen ártatlan vénasszonyt igazán könnyű lehet elintézni... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Adamovics Anna

"Maga az ötlet nem Coen-féle agyszülemény, lévén szó egy 1955-ös,
azonos című meglepő közönségsikert arató angol vígjáték adaptációjáról, amely saját bevallásuk szerint eddigi munkássága során is számtalanszor inspirálta a rendező-testvérpárt. Maga a sztori azonos, bankrablást fontolgató banditák útjába egy minden lében kanál, mindezt leszámítva azonban ártatlan idős hölgy keveredik, s tudtán kívül akadályozza a kétbalkezes banditákat a zseniális bűntény megvalósításában. A sztori kis változtatással az Egyesült Államok valamely déli vidékére adaptálódott, a kotnyeles öreg hölgy meg vallásos nagydarab fekete asszonyság.

Coenék adaptációja több, mint kiváló, a helyszín adottságait kitűnően kamatoztatják filmjükben, a filmhez összeválogatott délvidéki slágerek pedig remek hangulatot kölcsönöznek a filmnek. Az öreg hölgy körül felbukkanó lökött figurák hozzák a Coen-féle stílust, ennyi ötletesen idióta figura ritkán terelődik össze egy filmben. A színészgárda élén pedig Tom Hanks eszelős nevetésével bizonyítja be újra, hogy nem véletlenül kapott kétszer Oscar-díjat egymás után."
A teljes cikk

mozinet.hu - Dóka Péter

"A gyilkosság és vér itt csak hatásos kellék, mely azt az illúziót próbálja erősíteni, hogy mégis történik a filmben valami fontos. A néző kedvét tovább rontja a felismerés, melyet idáig a sztároknak kijáró tisztelet jegyében magába fojtott: a főszereplő játékával baj van. A professzor a történet kulcsfigurája. Minden bizarr ötlet az ő bomlott agyából származik, egyszerre vonzó és taszító, izgalmas alak – pontosabban annak kéne lennie, de Tom Hanks hiába vágja az arcokat vehemensen, nem tudja megmutatni a professzor jellemének kettősségét, nem tudja elkapni a figurát. Pedig ez a lenyűgözően valószínűtlen bűnöző lehetne az, aki a coeni világ feketeségéből elénk tár valamit."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anett, az arc

A VV3 szöszkéje hamarosan minden drogériában ránk mosolyog. Tovább olvasom