Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Beutazási tilalom: a Fidesz várja a valódi bizonyítékokat

A párt szorgalmazza Goodfriend nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatását.
A Fidesz parlamenti frakciója továbbra is szorgalmazza André Goodfriend amerikai ügyvivő meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a beutazási tilalom ügyében, és várja a valódi bizonyítékokat.

A kormánypárti képviselőcsoport az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a magyar állami tisztségviselők kitiltásának témája nem a vállalkozásfejlesztési bizottság hatáskörébe tartozik, ezért nem vettek részt a testület Fidesz-KDNP-s tagjai a pénteki ülésen, amiről tájékoztatták a jobbikos elnököt, Volner Jánost is.

A Fidesz-frakció ugyanakkor továbbra is szorgalmazza André Goodfriend meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, mivel a csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum "aláírás, fejléc és pecsét nélkül komolytalan, nem tekinthető bizonyítéknak". A hivatkozott dokumentumot az amerikai nagykövetség egy munkatársa adta át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel.

Az amerikai nagykövetség nem kommentálja a kormánnyal folytatott kommunikációját

Az Amerikai Egyesült Államok nem kommentálja a kormánnyal folytatott kommunikációját - tudatta a budapesti amerikai nagykövetség szóvivője pénteken.

Elizabeth Webster azután nyilatkozott, hogy több kérdést kaptak arról a kormány.hu oldalon megtalálható dokumentumról, amelyet a nagykövetség adott át a kabinetnek. A diplomáciai képviselet a dokumentumban azt állítja, hogy 2012 februárja óta rendszeres kapcsolatban volt a magyar kormánnyal, és felsorolja, milyen megbeszéléseket folytatott a korrupciós aggodalmakról.

"Általában nem kommentáljuk a különböző kormányokkal és magánszemélyekkel folytatott, nem nyilvános kommunikációnkat. Amint azt korábban is jeleztük, az amerikai kormány szoros és folyamatos, több szinten zajló kapcsolatot tart a magyar kormánnyal, mindazon ügyek tekintetében, melyekben együttműködünk, beleértve a korrupció elleni harcot, és továbbra is szorosan együtt dolgozunk Magyarország kormányával mindezen ügyekben" - közölte Elizabeth Webster.

A kormánypárt közleményében azt is megjegyezte, hogy a beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke hiába próbált utánajárni az ellene felhozott konkrét vádaknak, érdemi bizonyítékot a mai napig nem kapott.

"Vád még mindig nincs, csak vádaskodás. Magyarország jogállam, ezért mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, bizonyítékok nélkül senkit nem lehet megvádolni" - hangsúlyozta a Fidesz-frakció, amely bízik benne, hogy az Egyesült Államok ügyvivője megjelenik majd a bizottság előtt, és tiszta vizet önt a pohárba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában is Magyarország új imázsfilmje lett a legjobb

A Kostil Danila rendezte imázsfilm Magyarország kiemelt, a külföldiek számára legvonzóbb turisztikai… Tovább olvasom