Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bevált a börtönből frissen szabadult fiatalokat segítő program

Maga a szabadulás - bármennyire örömteli érzés - traumát is jelent. A börtön zárt világa ugyanis, a maga sivárságával, fix pont, amely nélkül a kinti világ csupa bizonytalanság.
Bevált a börtönből szabadult fiatalok társadalmi visszailleszkedését segítő program, amely hatvan elítéltet karolt fel, többségük megállta a helyét e nehéz életszakaszban - mondta a projektet szervező Nonprofit Alapítvány szakmai vezetője az MTI-nek.

Gyergyói Ildikó közlése szerint a civil szervezet a Budapesti Fegyház és Börtönnel együttműködve 50 millió forint uniós pályázati forrás felhasználásával olyan modellt dolgozott ki, amely már a szabadulás előtt három hónappal megkezdi a rabok felkészítését a szabad életben való boldogulásra, és kint is segíti őket.

A szakember elmondta, hogy az Össze-Tett Erő elnevezésű program pedagógus, pszichológus bevonásával egyénre szabott menetrend alapján készítette fel az elítélteket a szabadulás utáni életre. Ez magában foglalta a munkaerő-piaci tréninget, amelyre azért van szükség, mert általában is igaz, hogy aki hosszabb időre kiesik a munkából, annak újra kell tanulnia a munkára alkalmasság képességét, az ezzel járó felelősség vállalását - magyarázta.

Ismertetése szerint ezeken a tréningeken a munkára jelentkezés szabályait is megismerhették az elítéltek, megtanulták, hogyan kell önéletrajzot készíteni, a felvételi interjún megfelelően viselkedni, az álláshirdetéseknél "a sorok között olvasva" megtalálni a testre szabott ajánlatokat, kezelni a konfliktusokat.

Gyergyói Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy maga a szabadulás - bármennyire örömteli érzés - traumát is jelent. A börtön zárt világa ugyanis, a maga sivárságával, fix pont, amely nélkül a kinti világ csupa bizonytalanság. Problémát jelent, hogy gyakran hiányzik a családi háttér, a megfelelő baráti kapcsolat, és ezek nélkül nehéz a megkapaszkodás. E hiányt pótolják a programba bevont mentorok, akik bizalmi alapon, a pártfogói rendszerhez hasonlóan, támaszt jelenthetnek - mondta.

Az alapítvány irodájában telefon, internet, fénymásoló nyújt technikai segítséget a volt elítéltnek. Többségük, e háttérnek köszönhetően is, rövid időn belül munkát talált, például éttermi kisegítőként, pizzafutárként, segédmunkásként megkezdhette az új életet - mondta Gyergyói Ildikó.

Olvasóink írták

 • 4. papsajt 2013. november 18. 10:21
  „http://www.youtube.com/watch?v=-Afcb6IH190
  HMVhely ahol program nélkül is traumamentesítenek.”
 • 3. vmagdi 2013. november 17. 20:42
  „azokat nem lehetne segíteni, akik nem kerültek oda”
 • 2. Zotya100 2013. november 17. 14:42
  „A legegyszerűbb megoldás: nem kell börtönbe kerülni!”
 • 1. Falcao 2013. november 17. 11:36
  „Majd mindjárt megsajnálom őket. Nem börtön kéne hanem a kőbányába keményen dolgoztatni ezeket a büntetés időtartama alatt.Ahogy dolgozik, úgy kapna enni is. Ott majd lehetne elmélkedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányrendelet szabályozza a tervezési díjat januártól

A becsült kivitelezési költség százalékában kell meghatározni, és nem lehet kisebb a meghatározott… Tovább olvasom