Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bevettük Horvátországot

Idén Horvátország volt a legkedveltebb üdülőhely. A főszezonnak vége, ám az élet Dalmáciában egészen októberig tart. Aki teheti, most menjen, hiszen akár 15–20 százalékkal is kevesebbet kell fizetni a szolgáltatásokért - a tenger viszont még meleg.
Közép-Dalmáciában az apartmanok előtt főként magyar autók álltak és még most, vénasszonyok nyarán is állnak, hollandoknak, franciáknak se híre, se hamva, s a dalmát tengert szívesen látogatják a honi horvátokon kívül a bosnyákok, a svájciak, a csehek és a lengyelek. A KSH adatai szerint az elmúlt hónapban másfél millióan utaztak külföldre, s több mint 300 ezren nyaraltak déli szomszédainknál.

Védik a hazai árut

S ha már az áraknál tartunk, amennyiben apartmant bérel a turista, és mindent bevásárol itthon, ami nem romlandó, ezer-ezerötszáz kunából (mintegy 35 ezer forint) jól el tud éldegélni egy héten át. Ebben benne van egy koktélos este (Trogirban 20 kunáért adnak egy alkoholmentest), egy vacsora (két felnőtt egy gyerekkel 250 kunáért vacsorázhat a tenger gyümölcseiből bőségesen), a napi bevásárlás a tengerparti kisboltban, vagy a CBA-áruházlánc egyik szupermarketjében, ajándék a családnak, fürdőcipő 50 kunáért, egy omisi várnézés (három gyerek három-négy felnőttel együtt 50 kunáért mászhatja meg a szédítő magasságot), s még egy tengeri hajókázással egybekötött fishparti is, ennek ára fejenként 120–150 kuna, de a gyerekek kedvezményt kapnak, s az ezerötszáz kunában benne foglaltatik a napi kirándulások benzinköltsége Ducéból (Trogir, Split, Omis, Brela). S hozzá kell tenni: irigylésre méltó a horvát termékek védelme is, míg a félliteres Coca-Colát 12 kunáért vehetjük meg, addig a nemzeti italok, a Cocta, az Orangina még az étteremben is jelentősen olcsóbbak, mint a külföldiek.

Gyermekmunkások

Főszezonban egy apartman ára három személyre hetvenezer forintnál kezdődött idén egy hétre. A tengerparti városok főutcáin a butiksoron nem ellenőrzik az adóhivatal munkatársai, hogy a vásárló kap-e nyugtát, s a munkaügyi ellenőrök sem taposnak egymás sarkában, hogy a gyerekmunkát figyeljék: este tízkor még javában árulják a halász édesapa által felhozott kagylókat és az azokból készített karkötőket kis papírdobozból a tizenkét éves gyerekek.

Az idegenforgalom 74 ezer embert foglalkoztat, a horvát kormány a kisvállalkozásokat oly módon ösztönzi turisztikai beruházásokra, hogy kedvező kamatozású hitelt nyújt szállások, apartmanok, kikötők építéséhez, régi szállodák felújításához. A csodálatos, velencei stílusban épített óvárosokban sétálva pedig nem is gondolunk a pénztárcánkban megbúvó bankókra, a zenét 24 órában ingyenesen a kabócák szolgáltatják, tisztaság, jólszervezettség jellemzi a dalmát városokat, igaz, egyetlen hiátusnak felróható, hogy a kétnaponta körbejáró tűzoltóautó horvát nyelven harsogja hangosbemondóból a tűzgyújtási tilalmat.

Egy hét elteltével, amikor barnán, élményekkel telve indulunk haza, bebizonyosodik, a horvátok vendégszeretete legendás, búcsúzóul egy üveg napérlelte dalmát bort kapunk ajándékba a házigazda pincéjéből, s jókívánságokat a hazafelé úthoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arthur király (King Arthur)

A történészek évszázadokon keresztül azt gondolták, hogy az Arthur-mondakör csak mítosz, de… Tovább olvasom