Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Bevezetik a tandíjat 2008-tól

Egyfajta tandíjat, hivatalos nevén fejlesztési részhozzájárulást (FER) vezetnek be a felsőoktatásban, eszerint 2008 szeptemberétől az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell évente fizetni – jelentette be Hiller István szakminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón kedden Budapesten.
A Hallgatói Önkormányza-

tok Országos Konferenciája a csütörtöki egyeztetésen azt az álláspontot képviseli, amely szerint elutasítják a tandíjat és az utólagos képzési hozzájárulást a felsőoktatás finanszírozásának változatlanul hagyása mellett.
A FER az állami ráfordítás húsz százaléka – közölte, hozzátéve: a hozzájárulást nem az állam „teszi zsebre”, a teljes összeg az intézményeknél marad, s a legeredményesebb 15 százalék mentességet, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap – közölte. A hallgatóknak ugyanakkor évente minimum 30 kreditet el kell érniük, s a költségtérítéses hallgatóknak lehetőségük lesz az átjárásra az államilag finanszírozott képzésbe. A legjobban teljesítő költségtérítéses hallgató így akár tanulmányi ösztöndíjat is kaphat a jövőben.
A FER a 2007/2008-as tanévtől lép életbe, mentesülnek alóla az első évfolyamos hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, az első felsőfokú szakképzést megszerzők, a halmozottan hátrányos helyzetűek. Az első évfolyam tanulmányi eredménye alapján alakíthatják ki a FER összegét, s hogy ki az, akinek ez alapján fizetni kell vagy mentességet élvez.
Hiller István szerint az intézkedés igazságosabbá teszi a felsőoktatás rendszerét, növeli az egyetemek szabadságát, s jutalmazza a teljesítményt.
Molnár Károly, az MRK elnöke, a Műegyetem rektora elmondta: az a magánvéleménye – amely ugyanakkor sok rektortársáét is tükrözi –, hogy a felsőoktatás minősége és a társadalmi igazságosság érdekében szükség van a tandíjra. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom