Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Bevezetné a vádalku intézményét a kormány

A büntetőeljárások gyorsítása érdekében bevezetné a vádalku intézményét a kormány. A rendszer hasonlít az amerikaihoz: az ügyész beismerő vallomás fejében javaslatot tesz a vádlottnak a büntetésre, aki mérlegelheti, hogy ez számára előnyös megoldás-e.
A tervezet - egyelőre - a 8 évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények elkövetőinek adna lehetőséget megállapodásra. Ennek keretében a vádlott beismerő vallomást tesz, leírja, hogy mikor mit és hogyan tett, illetve milyen büntetést tartana méltányosnak. Az ügyész közli, hogy ő miként büntetné. Ez a megállapodástervezet kerül a bíró elé, aki tárgyalás és bizonyítási eljárás nélkül meghozza az ítéletét. A lap szerint ezzel az állam is jól jár, mert ezekben az esetekben nem kell a költséges nyomozást, bizonyítási eljárást finanszíroznia.

Olvasóink írták

 • 3. comet 2009. május 09. 14:05
  „az Usa-ban a vádalku az ügymenet felpörgetését célozza, a felesleges hercehurcák mellőzésével, (ami a vádlottnak is érdeke) és valamivel enyhébb büntetést is eredményezhet, mondjuk méreg injekció helyett 110-évet.
  Jó lenne bevezetni, de nem értem hogy miért kell a súlyos bűncselekményeket kivonni a körből, amikor ott lehetne a legjobban csökkenteni az eljárások idejét.”
 • 2. homer 2009. május 09. 13:49
  „Keszulnek az elszamoltatasra?”
 • 1. flexsnake 2009. május 09. 12:12
  „Ez se lenne jó csak ugye a magyar az ilyen:

  -Hát tekintetes ügyész kisasszony, csókolom a kezsit, lábát én szociálisan rá voltam szorulva. Szerintem olyan 0év büntetést érdemlek etnikai alapon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak minimális sebesség túllépést néz el a rendőrség

A rendőrség szerint a magyar autósok között az objektív felelősség kapcsán olyan tévhit terjedt el,… Tovább olvasom