Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Bezárt az első magyar adománybolt

Közel két évvel a kezdeményezés elindítása után nemrég bezárt az első magyar adománybolt, ahol azokat a ruhákat, könyveket árusították, amiket magánszemélyek vagy cégek adományoztak a boltot működtető alapítványnak - olvasható a Népszabadság hétfői számában.
A cikk felidézte: a Nyugat-Európában évtizedek óta sikeresen működő adományboltok rendszerének az a lényege, hogy az üzletben vásárlók egyfelől olcsón juthatnak hozzá használt, de jó minőségű tárgyakhoz, másfelől vásárlásaikkal egyben jótékonykodnak is.

A különböző nemzetközi segélyszervezetek képviselői több indokot is felsoroltak a lapnak, amelyek nehézzé teszik ilyen jellegű bolt működtetését Magyarországon. Ezek közé tartozik, hogy az adományt sokszor ki kell tisztíttatni, nem biztosított a folyamatosság, gondot jelent az üzlethelyiségekre vonatkozó szabályok betartása, és az eladott áruk utáni adófizetési kötelezettségek is. Szintén probléma, hogy nem sikerült megtalálni a módját, miként válhat jogilag nonprofittá a tevékenység, a segélyszervezetek ugyanis nem folytathatnak profitorientált tevékenységet és az adományok értékesítésének ez az esete nincs szabályozva - olvasható a Népszabadság írásában.

Olvasóink írták

 • 5. cyt 2010. augusztus 09. 11:38
  „Nos itt is megmutatkozik az, hová süllyedt a magyar emberek morálja. Ami remekül működik a nyugati polgári társadalmakhoz tartozó országokban - mert ott nem volt romboló hatással a közerkölcsre a szocializmus+kommunizmus eszmerendszere -, az nem tud gyökeret verni minálunk; ennek kizárólag "emberanyag" és erkölcsi oka van. A jogi szabályozatlanság és kiismerhetetlenség is ide vezethető vissza....”
 • 4. antikos 2010. augusztus 09. 10:23
  „Nos kedves olvasók! Ebből élnek a turkáló boltok, amik angliai segélyszállítmányokat vásárolnak fel bagóért és , adják itthon, Szegeden viszonylag olcsón, úgy, hogy a milliós bérletidíj nem számít...
  Csalásra épül az egész. Kevés igaz embert ismerek aki ezt korrekt módon csinálja...”
 • 3. macusnéni 2010. augusztus 09. 10:10
  „Ezzel az adományokkal régen is visszaéltek.A javát elvitték a butikosok,annyi súlyút adtak helyette,mi nekik eladhatatlan volt.Nem oda jutott akinek kellett volna.Rengeteg pénzt begyüjtöttek,de a hiradások még nem szóltak arról,hogy valakinek már kezdték volna a házát csinálni és ennyi,meg annyi ép anyagot kapott.Ezt szeretnénk már látni.De szerintem most még bontásra kellene ember,meg erő,ne illanjon el a pénz.”
 • 2. deszkás 2010. augusztus 09. 10:04
  „VARADIPAL! Jó az összefoglalód.”
 • 1. varadipal 2010. augusztus 09. 09:55
  „Ugyan már királylány!.Az adományokból befolyt bevételt a bolt üzemeltetésére, és az ötletgazdák jólétére fordították. Hozzák nyilvánosságra az adományok átvételi elismervényeit, a bevételől jótékonykodásra okmánnyal igazoltan fodított összegek nagyságát, és az adóbevallásukat. Mindjárt kifehéredik a néger segge. Ez olyan segítségnyújtás volt, mint a felsőzsolcaiaknak a pakisztánban gyógyító baptista orvosé.Tolvaj banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás indulhat a nemzeti együttműködési nyilatkozat megrongálói ellen

Júliusban egy pesti ügyvéd a Vám És Pénzügyőrség nyomozó hivatalának óbudai székházában keltett feltűnést azzal, hogy reggelijét a nyilatkozatra dobta, majd szétkente azon. Tovább olvasom