Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Bezárt, kinyitott, majd megint bezárt

Leporolta Fekete Klára, lapunk munkatársának 1999-ben megjelent Cégvesztő című könyvét Bubryák István televíziós újságíró. Gyári burleszkek című, májustól az MTV1-en látható hatrészes dokumentumfilm-sorozatában – amelynek egyben a producere is – újra sorra veszi, miért zártak be vagy torpantak meg a fejlődésben Szeged patinás gyárai, miközben összeveti a múltat a jelennel. Azt mutatja be: íme, ez volt, és ez keletkezett a helyén! Televíziós kollégánkat mi is elkísértük a forgatás helyszíneire.
A volt Szegedi Konzervgyár a 90-es évek krimibe illő hányattatásai után 2001 januárjában előbb végérvényesen bezárt, majd ugyanazon esztendő decemberében újra kinyitott. A 17 hektáros terület és az épületek új tulajdonosa a Szeko 2001 Rt., a szegedi önkormányzat és a Micromeat Kft. által alapított társaság lett.

Az akkori fideszes városvezetés által létrehozott cég grandiózus tervekkel indította el a gyártást, a munkahelyteremtést propagálta, és a működéshez még 300 millió forintos tagi kölcsönnel is hozzájárult. Majd eltelt pár hónap, és 2002 márciusától már csak a Szegedi Paprika Rt. telephelyének titulálták, a Pick-csoport ugyanis megvásárolta az eszközöket és átvette a dolgozókat is. Az indoklás az volt, hogy két kisebb, hasonló profilú, hasonló termékeket gyártó céget nem tudott eltartani a piac.

Még pár hónapos vergődés következett, aztán 2002. szeptember 27-én leállt a termelés, mivel a vezetés szerint röpke fennállása alatt is 100 millió forintos mínuszt termet a cég. A dolgozóknak felajánlották, hogy a munkát a másik telephelyen, vagyis a Szegedi Paprikában, a Szövetkezeti úton folytathatják tovább. A döntés már csak 35 embert érintett.

Új fejezet 2002 végén kezdődött a területen: a Szeko 2001 Rt.-t, vele együtt közel 11 hektárt, a terület 62 százalékát, s az ipari park címet is a Szilánk Rt. vásárolta meg. A fennmaradó hektárokra másik négy cég, a Főnix, az Italotrade, a Sever és Társa, valamint a Bíró Fürdőszoba Kft. költözött 2003 során, alaposan megváltoztatva a korábbi alaprajzot és az épületek küllemét. Egy hete sincs például, hogy a volt konzervgyári telek sarkában 8 ezer négyzetméter alapterületű ruházati áruház nyílt meg.

Az öt tulajdonos jelenleg társasházi formában gondozza a területet a szolgalmi utak, a fővezetékek miatt. Közös képviselőjük a Szilánk Rt., amelynek marketing kommunikációs vezetője, Sipos Aurél elmondta: ma már 300 embert foglalkoztatnak, többet, mint a volt konzervgyárban, annak dicstelen utolsó éveiben. Az ingatlant azért szemelték ki maguknak, mivel profiljuk, az üveg „horizontálisan" igényel hatalmas területeket. Noha elképesztő állapotok fogadták őket az első szemle alkalmával, meglátták benne a fantáziát és mára szinte minden teljesen felújítottak. A volt zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem, valamint paradicsomsűrítő helyén ma Magyarország legmodernebb szigetelőüveg-gyártó üzeme található. Az új telephely átadása óta – így rohan az idő – már másfél év eltelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szammer István: A kultúra és a szabadság örök

Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regényéről… Tovább olvasom