Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Bezárt szemétlerakókat ellenőriztek

A környezetvédelmi hatóságok 198 helyszínen ellenőrizték az uniós előírásoknak nem megfelelő, ezért a nyár közepén bezárt hulladéklerakókat, azt vizsgálva, hogy a létesítmények valóban felhagytak-e korábbi tevékenységükkel - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM).
A hatóságok elsősorban azt vizsgálták, hogy a bezárt létesítmények fogadnak-e üzemszerűen hulladékot, az üzemeltetők megfelelően lezárták-e a területet, gondoskodtak-e a felszín letakarásáról, elvégzik-e a szükséges monitoring tevékenységet. A szakemberek ezenkívül felmérték a lakosság által illegálisan ráhordott hulladékok típusát és mennyiségét is.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy a bezárt létesítmények jó része valóban felhagyott a korábbi tevékenységével: a 198 lerakóból mindössze 9 működött tovább üzemszerűen - így a fábiánsebestyéni, a kevermesi, a mátraballai, a hidasnémeti, a gönci, az ajkai, a borsosberényi, a valkói és a békésszentandrási -, de a felszólított üzemeltetők egy része felhagyott illegális tevékenységével és a szükséges bírságolási eljárások is megindultak. Néhány esetben a hiányzó földtakarás és a korábban rosszul végzett lerakási tevékenység miatt égő, füstölgő lerakókat is azonosítottak, ezenkívül több esetben hiányzott vagy nem volt megfelelő a lerakók felszínének takarása, amelynek pótlására a hatóságok kötelezték az üzemeltetőt.

A szaktárca a közleményben kiemeli: a hatóságok minden esetben megtették a szükséges intézkedéseket, súlyuktól függően az egyszerű felszólítástól a bírságolási eljárásig, illetve a büntetőfeljelentés megtételéig. Az ellenőrzések folyamatosak lesznek a közeljövőben is, az egyes helyszíneket a hatóságok figyelemmel követik és a rendelkezésükre álló eszközökkel kikényszerítik a jogszerű környezethasználatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggeszthetik Overdose tulajdonosának futtatói jogát

Felfüggeszthetik vagy akár vissza is vonhatják a híres magyar versenyló, Overdose tulajdonosa,… Tovább olvasom