Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bezenye átvette

a lokátorállomást

Végre hivatalosan is birtokba vehette Bezenye a papréti egykori lokátorállomást. A harminchat hektáros területen az Euro Vegas építéséhez kapcsolódó termelőüzemet kívánnak létesíteni.
Már négy év telt el azóta, hogy haderőcsökkentés miatt leálltak a lokátorok és ezzel együtt be is zárták a laktanyát a Bezenyéhez tartozó Papréten. A Honi Rádiótechnikai Század néven 1977. november 1-jén harckészültségbe állított bezenyei lokátorállomás a Magyar Honvédség kötelékében fontos feladatokat – légi célok felderítését, követését – látott el évtizedeken keresztül. Az alegységet négy éve törölték a harckészültségi rendszerből és a honvédség hadrendjéből, valamint elrendelték a század felszámolását. A környékbeli sorköteles fiatalok által egykoron rendkívül kedvelt laktanya azóta üresen áll és folyamatosan őrzik.

Ingyen megkapták

A bezárást követően a harminchat hektáros ingatlan az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.-hez került. Az ÁPV Zrt. az objektumot korábban értékesítésre jelölte ki, ám a bezenyei önkormányzat jelezte igényét a laktanyára. Az utolsó pillanatban így sikerült kivenni az ingatlant az értékesítési csomagból. Bekerült viszont azon objektumok közé, melyeket egy munkacsoport önkormányzati igényekre megjelölt. A kormány ez év tavaszán határozott arról, hogy az egykori papréti laktanyát ingyen megkapja Bezenye. A szükséges egyeztetések lefolytatását követően a település csütörtökön vehette át hivatalosan az objektumot a honvédségtől.

Jó állapotban van

Az átadáson Csapó László mérnök százados, a 12. légvédelmi rakétadandár bázis-üzembentartási alosztályvezetője kalauzolta végig az objektumon Schmatovich Mátyás polgármestert és adta át a laktanya kulcsait. A folyamatos őrzésnek köszönhetően az épületek kívül-belül egyaránt jó állapotban vannak ma is.

Termelőüzemet terveznek

Schmatovich Mátyás a Kisalföldnek elmondta: a képviselő-testület előzetesen döntött arról, hogy az önkormányzat az ingatlant nem adja el, hanem megpróbálja hosszú távon hasznosítani, munkahelyeket teremteni. Ehhez partnerként mutatkozik a tervezett Euro Vegas egyik beruházója, akivel már tárgyalnak a megállapodás részleteiről. Az elképzelések szerint a kaszinóváros építéséhez kapcsolódó termelőüzemet hoznak létre a laktanyából. A megállapodásról jövő heti ülésén dönt a település képviselő-testülete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Listára kerünek az ételmérgezést okozó vendéglők

Várhatóan augusztus 1-től érhető majd el az ÁNTSZ honlapján az a lista, amelyen olyan büfék,… Tovább olvasom