Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Bill Gates új PC prototípusa

A 12. évi Windows® Hardware Engineering konferencián (WinHEC) Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője új prototípust mutatott be, amely újszerű kialakításának köszönhetően komoly előrelépést jelent a számítógép-használat terén.
Gates az új PC-prototípus bemutatását példaként használta arra, hogy miféle innováció szükséges a felhasználók szükségleteinek kielégítéséhez: olyan, amelyre csak akkor nyílik mód, ha együtt fejlesztik a szoftvert és a hardvert. A HP-vel közösen kifejlesztett, az „Athens" kódnevet viselõ PC-prototípus a PC-nek a kommunikációs és együttmûködési központ felé való továbbfejlõdését képviseli: egyszerûbbé válnak vele a PC-s mûveletek, ugyanakkor egységes, vonzó formaterven belül egyesíti magában a kommunikáció minden csatornáját, többek közt a hangos, képes és szöveges üzenetek új generációját.
„A hardveripar és a Microsoft együtt vezeti a PC-t következõ fejlõdési szakasza felé, eddig ismeretlen szintû szinergiát teremt meg a hardver és a szoftverek között" – mondta Gates. „Ez olyan innovatív termékeket eredményez, amelyek megváltoztatják ügyfeleink munkáját, kommunikációját, tanulását és szórakozását. Az „Athens" PC-prototípus csak egy példa arra a rengeteg érdekes lehetõségre, amely a hardver- és szoftvercégek együttmûködése révén nyílik meg."
„A mai világban a technológia egyre inkább árucikké válik, így minden eddiginél erõsebb igény jelentkezik az olyan innovatív megoldások iránt, amelyek valódi választ adnak az üzleti problémákra és élvezetesebb felhasználást tesznek lehetõvé" – vélekedett Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója. „A HP és a Microsoft, akárcsak a Tablet PC és a Media Center PC esetében, ismét új szabványt teremtett a közös hardver-, a szoftver- és terméktervezés területén. Az „Athens" PC-prototípus az új üzleti technológiák egy teljesen új kategóriáját nyújtja a vállalati felhasználóknak, amely problémamentes és természetes kommunikációra és együttmûködésre ad módot."
Az „Athens" PC-prototípus több olyan funkcióval rendelkezik, amely jelentõs hatékonyságnövekedést tesz lehetõvé az infomunkások számára:
· A vezeték nélküli kézibeszélõ és headset egyetlen centrális kommunikációs egységet biztosít, így hatékonyabb kommunikációra és együttmûködésre ad módot a felhasználóknak.
·
· A nagyfelbontású lapos kijelzõnek köszönhetõen javul a szöveg olvashatósága, 16:10-es oldalaránya miatt kényelmesebben lehet egyszerre több dokumentumon dolgozni.
·
· A rendszer magától értetõdõ és egységes vezérlõelemei révén még egyszerûbben használható a számítógép.
·
· A PC alapjainak továbbfejlesztése valóban csendes mûködést, az elektronikai berendezésekével egyenértékû rendelkezésre állást és hangminõséget nyújt, így a PC új helyre kerülhet a lakáson belül.
Gates kiemelte a hardver és a szoftver közötti szinergiát
A hardver és a szoftver közti eddig ismeretlen szintû szinergiáról szólva Gates az „Xeel" nevû új, termékfüggetlen navigációs vezérlõelemeket is bemutatta. Ezek a hardveralkatrészek és a szoftverek közötti interakciót lehetõvé tevõ újítások arra a sikerre épülnek, amelyet az egér görgõje ért el a navigáció megkönnyítése terén. Segítségükkel egységessé válik minden Microsoft® Windows alapú eszköz, azaz a Tablet PC, a Pocket PC, a Windows rendszerû Smartphone telefonok, a Windows rendszerû intelligens kijelzõk és a Microsoft Smart Personal Objects technológián (SPOT) alapuló hétköznapi használati tárgyak kezelése. Könnyebb és hatékonyabb lesz a készülékek használata, a hardvergyártók pedig anélkül különböztethetik meg magukat konkurenseiktõl a méret, a vonalvezetés és az ergonómia terén, hogy ez a használhatóság kárára volna.
Gates beszélt továbbá a Microsoftnak a biztonságos számítástechnikával kapcsolatos, a Trustworthy Computing (Megbízható számítástechnika) kezdeményezése keretében kidolgozott jövõképérõl, amely a Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) nevet viseli. Az NGSCB a Windows jövõbeli verzióinak innovatív szoftver- és hardverarchitektúrája, amelynek révén új biztonsági, adatvédelmi és rendszervédelmi lehetõségek nyílnak meg, és amely újabb jó példával szolgál arra, hogy a PC platform továbbfejlesztésének mennyire fontos feltétele a hardver- és a szoftvergyártók együttmûködése. A WinHEC 2003 fontos mérföldkõ az NGSCB fejlõdésének útján, hiszen Mike Nash, a Microsoft biztonsági üzleti egységéért felelõs alelnöke itt fogja elõször nyilvánosan bemutatni az NGSCB alfa programkódját, a Megbízható platformtechnológiákkal foglalkozó szekció nyitóülésén.
Gates a nagyvállalati piac számára is szolgált újdonsággal: bemutatta a dinamikus adatközpont (DDC) HP-vel közösen kialakított koncepcióját. A DDC szabványos szerverek, tárolóeszközök és hálózati eszközök kombinációja, amelyek elõírások szerint vannak egymással összekötve, és az így keletkezõ rendszer dinamikusan konfigurálható és központilag menedzselhetõ. A koncepció a Microsoft Dinamikus Rendszer (DSI) kezdeményezésének is fontos állomása: jól illusztrálja, hogy a két cég hosszú távú együttmûködése révén milyen elõnyök birtokába juthatnak a vásárlók a szabványos hardverek ereje, az informatikai rendszerek értékének maximalizálása, valamint a példátlan szintû egyszerûség és automatizáltság révén.
Gates kiemelte a szoftverek és hardverek teljesítményének terén elért legújabb eredményeket is, bemutatta, hogy a 64 bites Windows-technológiák milyen nagymértékû teljesítménynövekedést, és a legnagyobb követelményeket támasztó alkalmazások futtatására való lehetõséget nyújtanak a vállalatoknak. Gates a Windows XP 64 bites kiadásának 2003-as változatával, a HP Intel Itanium 2 processzoros munkaállomásán mutatta be, milyen javulás mutatkozik a Paragon Imaging ELT/5500 nevû mûholdkép-feldolgozó alkalmazásának mûködésében a 64 bites rendszerek memóriacímzési lehetõségeinek és teljesítménynövekedésének köszönhetõen. Gates azt is demonstrálta, hogy egy 64 bites Windows operációs rendszer és egy AMD Opteron processzor együttese a Mental Images vállalat Mental Ray leképezõalkalmazása segítségével milyen új lehetõségeket teremt a digitális tartalomkészítés és -megjelenítés terén, amelyek új birodalmakat hódítanak meg a 64 bites számítástechnikának.
Együttmûködésben az iparággal
Gates az intelligens és összekapcsolt eszközök folyamatos terjedésére is rámutatott. Ennek kapcsán bejelentette a Windows CE .NET új, 4.2-es változatát, amely alacsonyabb áron, átdolgozott kiszerelésben érhetõ el. A Windows CE rendszernek ez a legújabb verziója lehetõvé teszi, hogy a hardvergyártók csökkentsék fejlesztési költségeiket és rövidebb idõ alatt hozzák piacra új termékeiket, mivel az eszközök széles körén alkalmazhatják ugyanazt az operációs rendszert. Ennek részeként Gates egy új és olcsó licencet is bemutatott, amelynek Windows CE .NET 4.2 Core a neve. Ennek révén az eszközgyártók olcsó készülékeikbe is beépíthetik a Windows CE elõnyös valós idejû hálózati funkciói és kis memóriaigénye nyújtotta elõnyöket. A Windows CE .NET 4.2 június 1-jétõl érhetõ el a Microsoft beágyazott rendszereket forgalmazó disztribútoraitól, az új Core licenc becsült kiskereskedelmi ára 3 amerikai dollár lesz. Gates szólt az újonnan kibõvített, ingyenes, szállítási és kezelési költség ellenében elérhetõ Windows CE .NET Evaluation Kit próbacsomagról, valamint az ingyenesen letölthetõ Emulation Edition kiadásról, amely lehetõvé teszi a fejlesztõk számára a programozást, és az operációs rendszer nem kereskedelmi célú továbbterjesztését. Ez azt szolgálja, hogy a fejlesztõi közösség egészén belül elõsegítsük az innováció felgyorsítását és az együttmûködést.
A szoftvercégek és a hardvergyártók közötti hihetetlen mértékû kooperáció feltételeinek megteremtése és továbbfejlesztése iránti erõfeszítései jegyében a Microsoft a Windows hardver- és illesztõprogram-fejlesztõk számára létrehozott új közösséget is bejelentett, amelynek célja, hogy azok vonzó alkalmazási lehetõségeket biztosítsanak és minõségi termékeket állítsanak elõ. Az új közösség neve Windows Hardware and Driver Central (WHDC). A WHDC egy központi webhelyre épül (http://www.microsoft.com/whdc/), ahol technikai tanulmányok, specifikációk, eszközkészletek, tesztcsomagok érhetõk el, hírcsoportok mûködnek, tájékozódni lehet a logóprogramokról, hírlevelek fizethetõk elõ, valamint igénybe vehetõ az „Ask-the-Experts" online szakértõi szolgáltatás.
„A WHDC újabb jó példa arra, hogy milyen fontos a hardver- és illesztõprogram-fejlesztõk világa a Microsoft számára" – közölte Tom Phillips, a Microsoft Windows Hardware Experience csoportjának igazgatója. „Az a célunk, hogy egységes eszközkészletet és infrastruktúrát biztosítsunk, amelyek segítségével az iparág vezetõ hardver- és illesztõprogram-fejlesztõi vonzó termékeket készíthetnek a felhasználók számára, elõrelépést nyújtsanak a minõség és az innováció terén."
A WinHEC 2003-on négy további kiemelt elõadás is szerepel még: Dean Kamen, a Deka Research & Development Corp. alapítója és a Segway Human Transporter nevû újszerû kétkerekû közlekedési eszköz feltalálója, Jen-Hsun Huang, az NVIDIA Corp. elnök-vezérigazgatója és társalapítója, Will Poole, a Windows Platform csoportjának alelnöke, valamint David Thompson, a Microsoft Windows Server" csoport alelnöke szól a hallgatósághoz.
A résztvevõk több tucat technológiai szekció közül is választhatnak, ahol részleteket tudhatnak meg az új technológiákról, a fejlesztési tervekrõl, esettanulmányokkal ismerkedhetnek meg, illetve hasznos tanácsokat kaphatnak a hardverek, a firmware-ek és az illesztõprogramok minõségének javításával kapcsolatban. A WinHEC 2003 körülbelül 150 órányi ismeretszerzési lehetõséget kínál a hardverek és az illesztõprogramok tárgykörében, ez majdnem 50 százalékkal múlja felül a korábbi WinHEC konferenciákat. A különbözõ üléseken partnereink mélységében megismerkedhetnek a Windows platform új fejleményeivel és lehetõségeivel, elsõ kézbõl, a Microsoft mérnökeitõl és más iparági szakemberektõl tájékozódhatnak. További információ a Microsoft WinHEC virtuális sajtószobájában érhetõ el, a következõ címen: http://www.microsoft.com/presspass/events/winhec/default.asp.
prim.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakáshitel: visszamenőleg marad

Júniustól szinte biztosan változik a lakástámogatási rendszer, ám még senki sem tudja, hogyan. A… Tovább olvasom