Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Bin Laden azt üzente, nem fogják el élve

A hírhedt terroristavezér, Oszama bin Laden megesküdött, hogy soha nem fogják el élve – derült ki egy hétfőn nyilvánosságra került hangfelvételből. George Bush amerikai elnököt az al-Kaida vezetője „a szabadság mészárosának" nevezte.
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője az Irakban állomásozó amerikai haderőt azzal vádolta, hogy ugyanazt a „barbár taktikát" alkalmazza, amelyhez a megbuktatott iraki diktátor, Szaddám Huszein folyamodott. Ezzel kapcsolatban bin Laden elsősorban foglyok megkínzását, túszejtést, illetve nők megerőszakolását rótta fel az amerikai hatóságoknak. A hangszalag teljes változata volt annak a rövidített szövegnek, amelyet először az al-Dzsazíra arab hírtelevízió január 19-én sugárzott.

A teljes szöveget az al-Kaida „kommunikációs karjának" számító Al-Szahab médiacsoport sugározta az interneten. A hang minden valószínűség szerint Oszamáé lehetett, de annak hitelességét egyértelműen egyelőre nem erősítették meg.

„Megesküdtem arra, hogy csakis szabadon élek" – jelentette ki a terroristavezér, megfogadva, hogy soha nem foghatják el élve. Oszama bin Laden esküt tett arra is, hogy az amerikai erők elleni dzsihádot, azaz szent háborút teljes erővel folytatni fogják.

George Bush amerikai elnököt az al-Kaida vezetője „a szabadság mészárosának" nevezte. Az amerikai hadsereg és ügynökei iraki magatartása Oszama bin Laden szerint barbár és elnyomó, s ebből a szempontból semmilyen számottevő különbség nincs az amerikaiak és Szaddám által elkövetett bűncselekmények között.

A januárban rövidített változatban, hétfőn pedig teljes szövegében nyilvánosságra került szalag több mint egy éve az első ilyen jellegű üzenet volt az al-Kaida vezetője részéről. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA a múlt hónapban hitelesnek minősítette a rövidített változatot a hivatal egyik munkatársának akkori közlése szerint.

Figyelőnet/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom