Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Bioélelmiszerekkel az egészségért

Bioélelmiszerekkel az ember nem juttat be szervezetébe kemikáliákat – így azok őt nem károsíthatják. Három év vegyszermentes gazdálkodás kell ahhoz, hogy a termelő megkapja az országos minősítő szervezet tanúsítványát arról, hogy termékei biotermékek. A vegyszermentességnek nemcsak az előállítás, hanem a földolgozás során is érvényesülnie kell.
Biotermékekkel nem jutnak be a szervezetbe kemikáliák. Illusztráció: Miskolczi Róbert
Az ember keveset változtathat az őt körülvevő, egészségére káros hatásokon. Légszennyezett környezetben él, ezen nem módosíthat, mindennapi stresszek érik, ezt sem küszöbölheti ki, és így tovább. Akkor legalább azon változtasson pozitív irányban, amin lehet. Például ne juttasson szervezetébe fölöslegesen kemikáliákat, káros anyagokat: fogyasszon vegyszermentesen előállított bioélelmiszereket! E gondolat jegyében terjed az ökogazdálkodás, a kemikáliákat nem tartalmazó növények, s belőlük készült élelmiszerek fogyasztása – mondja Héjja Kálmán. Az országszerte ismert, hódmezővásárhelyi ökogazdálkodó vegyszermentesen előállított gyümölcsökből, zöldségekből készült termékekkel és ugyanígy megtermelt mézzel jelent meg a Szegedi Ifjúsági Házban tartott, Biomód című, a hét végén tartott kiállításon.

A különböző allergiákat, emésztési problémákat számtalanszor nem maguk az élelmiszerek okozzák, hanem a megtermelésük, előállításuk során beléjük juttatott mesterséges anyagok. Ezek mennyisége – egy-egy, adott élelmiszereen belül – ugyan nem éri el az egészségre káros szintet, de ha az ember sok ilyen terméket fogyaszt hosszú időn át, hatásaik összeadódhatnak. Az ökogazdálkodás keretében létrehozott gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények, méhészeti termékek semmiféle vegyszert nem tartalmaznak. Erre garancia: csak három év, szigorúan kemikáliamentesen folytatott gazdálkodás után kapja meg a termelő az országos minősítő szervezettől – legismertebb közülük a Biokontroll Hungaria Kht. – a tanúsítványt, melynek birtokában a termékei biotermékként árusíthatók. Az országos szervezet a tanúsítvány megadása után is rendszeresen ellenőrzi a gazdaságot, akár termék- vagy talajmintát vesz, azt laboratóriumban ellenőrzi – ahol azonnal kimutatható a tiltott vegyszerek használata. Mivel védi hát meg az ökogazdálkodó a növényeit a kártevőktől, ha nem kemikáliákkal?

Természetes alapanyagú szerekkel. Levéltetvek ellen például kitűnő a csalánlé, a benne található savak elpusztítják a kártevőket. Szintén fontos a vetésváltás, amely még a vetésforgónál is hatékonyabban meggátolja, hogy bizonyosféle növény kártevői a következő évben ugyanoda kerülő növényt károsíthassák. Feromoncsapdákat is bevet az ökogazdálkodó a káros rovatok gyérítésére, ezek megzavarják az adott rovarok rajzását, elmarad az utódlás, nem lépnek föl a rovarok gazdaságilag káros mértékben. Többéves ökogazdálkodás után pedig a területen beáll a biológiai egyensúly: ha egy kártevő elkezd szaporodni, az ellenségei létszáma is növekedni kezd, meggátolva a károkozást.

Persze termék feldolgozásánál is érvényesülnie kell a kemikáliamentességnek: a biogyümölcsökből készült lekvárok, ivólevek s társaik tartósítása hőkezeléssel – de csak a legszükségesebb mértékűvel – történik, tartósítószerek helyett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

további eredmények

Marcali–Tapolca 2–0, Sümeg–Keszthely 1–0, Répcelak–Ikarus 4–1,… Tovább olvasom