Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Biogáz-támogatás: hamarosan lejár a határidő

Akik biogázüzem kialakítására igényelnének támogatást, azok már csak alig egy hétig tehetik meg ezt; a kérelmeket december 15-ig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - tudatta az MTI-vel Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke.
Biogázüzem létesítésére támogatási kérelmet azok a gazdálkodók nyújthatnak be, akik vállalják, hogy szarvasmarhát, sertést vagy baromfit legalább 200 állategységnyit tartanak. Emellett megfelelnek a jogcím rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek is.

A támogatás mértéke az előállított energia értékesítésének arányától függ. Amennyiben a termelődő energia illetve energiahordozó több mint felét értékesíti a gazdálkodó, a támogatás mértéke - a megvalósítás földrajzi helyétől függően -, az elszámolható kiadás legalább 25 százaléka és legfeljebb 50 százaléka lehet.

A fiatal mezőgazdasági termelők, a kedvezőtlen adottságú (KAT), vagy a NATURA 2000 területen megvalósuló beruházás esetén az elszámolható kiadás legfeljebb 60 százalék.

Abban az esetben, ha a termelő az előállított energia felét, vagy kevesebb, mint a felét értékesíti, akkor a támogatás mértéke az elszámolható kiadás legfeljebb 40 százaléka, a fiatal gazdák esetében, vagy a KAT, vagy a NATURA 2000 területen megvalósuló beruházásoknál az elszámolható kiadás legfeljebb 50 százaléka lehet.

A biogáz szerves anyagok, baktériumok által, úgynevezett anaerob - azaz oldott oxigénben és kémiailag kötött oxigénben szegény környezet - körülmények között történő lebontása során keletkezik. A biogáz - szemben más alternatív energiaforrásokkal - tárolható, és előállítása során gyakran környezeti veszélyt jelentő hulladékok ártalmatlanítására is alkalmas.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. december 11. 22:23
    „Annyi nincs, de jelentkeznék, mert nagyon büdös!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélt a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja

Megszólalt a romák elleni sorozatgyilkosság egyik gyanúsítottja: Cs. István a Népszabadsággal azt… Tovább olvasom