Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Biogázzal kiváltható az orosz földgáz?

Német tudósok véleménye szerint 2020-ig a teljes európai földgázfogyasztás kiváltható biogázzal. A lipcsei energetikai és környezetvédelmi intézet most nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a biogáz révén Európa függetlenítheti magát az orosz importtól.
A német közszolgálati televízió, a ZDF egyik műsora, a „Frontal 21” szerezte meg a tanulmányt, amelyből a szerkesztők előzetes információkat hoztak nyilvánosságra. Ezek szerint a lipcsei kutatók azt javasolják, hogy telepítsenek speciális, különösen nagy tömegű biomasszát termelő kukoricaültetvényeket az európai gázvezetékek mentén, hogy a biogázt nagyobb költség nélkül a vezeték mellett tudják tárolni. A termeléshez szükséges területek a tanulmány szerint rendelkezésre állnak.
A tanulmányt a német parlament zöldpárti frakciója, a Biogáz Szövetség és Aachen városának hőszolgáltató műve rendelte meg. A szerzők kitértek arra is, hogy amennyiben Európa kihasználja a biogáz-potenciálban lévő lehetőségeket, akkor 2020-ig tíz százalékkal csökkenteni lehetne a szén-dioxid-kibocsátást a kontinensen. Csak ezt az egy tényezőt figyelembe véve is teljesíteni lehetne a kiotói egyezményben foglaltakat, hiszen a földgázzal ellentétben a biogáz elégetése nyomán nem szabadul fel a környezetkárosító szén-dioxid – hangsúlyozzák a lipcsei kutatók. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészárlás

a síiták ünnepén

Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita ásúra ünnepen Irakban elkövetett… Tovább olvasom