Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Biomassza erőmű építését tervezik Miskolcon

Egy 3 megawatt kapacitású, faaprítékkal működő biomassza erőmű építését tervezi Miskolcon a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft., a 780 millió forintos beruházást a tervek szerint a jövő évben adják át - jelentette be Méhn Imre, a társaság ügyvezetője miskolci sajtótájékoztatóján, szerdán.
A zöldmezős beruházás révén évente 1 millió köbméter földgáz takarítható meg. Az erőmű, vagy inkább kazán évente 4 ezer tonna faapríték felhasználásával állítaná elő a hőenergiát, amelyet távfűtéses lakások használhatnak fel.

Méhn Imre elmondta: a 780 millió forintos beruházáshoz 320 millió forintot nyert uniós és hazai pályázaton a 2009-ben alapított, és a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. 25 százalékos és a WIS ZRt. 75 százalékos tulajdoni hányadában lévő társaság. A fennmaradó összegből 150 millió forint a saját forrás, a többit bankhitelből fedezik.

A társaság által építendő 3 megawatt fűtési teljesítményű kazánház a termelt hőenergiát a Mihő Kenderföldi és Dorottya utcai hőközpontja továbbítja a fogyasztóknak.

A beruházás teljesítménye egy Miskolc méretű város teljes fűtési teljesítmény igényét figyelembe véve nem jelentős - mondta az ügyvezető, hozzátéve: a borsodi megyeszékhelyen a távhőszolgáltatás jelenleg teljes mértékben földgáz alapon üzemel.

Méhn Imre rámutatott: a biomassza kazánban előállított fűtési energia 10 százalékkal olcsóbb, mintha földgázból nyernék. Tájékoztatása szerint az alapanyagot, vagyis a faaprítékot elsősorban a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Városgazda Kft. által karbantartott zöldterületekről származó gallyakból, ágakból, a forgalomból kivont raklapokból, erdőgazdálkodási hulladékból nyernék, illetve a piacon ellenőrzött körülmények mellett vásárolt faaprítékkal tüzelnék a kazánt.

Elhangzott: a tervezett erőmű környezetbarát, üzemszerű állapotban jóval a szennyezőanyag- és zajkibocsátási határértékek alatt fog üzemelni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint az augusztus 25-ei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom