Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Biometrikus arcfelismerő rendszerrel a pedofília ellen

Az EU támogatásával biometrikus, az arcberendezés felismerésén alapuló informatikai programot dolgoztak ki német, olasz és litván szakértők a pedofília elleni harc elősegítésére.
A törvényszéki orvosok, antropológusok és egy német biometriai cég összefogásával elkészített program az arc adatainak elemzésével 2 másodperc alatt képes megállapítani egy személy korát a portréja alapján. Ez igen fontos lehet a nyomozók számára, mert nem egyszer kell igen gyorsan óriási mennyiségű fotót elemezniük és eldönteniük, pedofíliáról van-e szó, kiskorúak láthatók-e a felvételeken. A pedofil ügyekben indított nyomozások során gyakran koboznak el cd-lemezeket vagy foglalnak le számítógépes memória-egységeket, amelyeken igen sok személy fotója található.

A számítógépes program automatikusan elemzi a felvételeket - mondta el Stefanie Ritz-Timme, a düsseldorfi törvényszéki orvosi intézet igazgatónője. Az intézmény hangolta össze a program fejlesztését. Miután a számítógépes programmal megtörtént az előválogatás, a nyomozóknak már csak a pedofil bűntettre utaló gyanús felvételekkel kell foglalkozniuk. Az eljárást 600 német, olasz és litván gyerek adatai alapján dolgozták ki, és finomításához további 1650 gyerek biometriai jellemzőit építik be.

Az EU 500 ezer euróval (mintegy 125 millió forint) támogatta a projektet, amely azért is fontos, mert a szélessávú internet elterjedésével nő a pornográf jellegű fotók és videofelvételek mennyisége is a világhálón. A rendszer első eredményei bíztatóak. Az európai bűnüldöző hatóságok már tesztelték és igen pozitívan értékelték - csak ritkán fordult elő, hogy a program egy-egy felnőttet is a gyerekek közé sorolt.

A kutatók egy másik projekten is dolgoznak, ez a megfigyelő kamerák által rögzített személyek felismerését segítené elő, ugyancsak biometriai jellemzők alapján - mondta el az AFP-nek Ritz-Timme asszony.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajka 142 millió forintra pályázott

Interreg-pályázaton nyerne 142 millió forintot a rajkai önkormányzat egy Németjárfalu (Deutsch… Tovább olvasom